Ústavný právnik: Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie!
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Z núdzového stavu a s ním spojenými obmedzeniami sú už Slováci frustrovaní a nechápu, prečo ho tak dlho musia znášať. Igor Matovič ale trvá na svojom.


Ústavný právnik Peter Kresák uviedol, že ústavný zákon povoľuje štátnym orgánom uskutočňovať iba také kroky, ktoré im umožňujú zákony. Ústavný zákon podľa neho povoľuje vyhlásenie núdzového stavu na 90 dní, nehovorí však o možnosti predĺženia núdzové stavu, povedal Kresák v rozhovore pre agentúru SITA.
Problémom sú rozhodnutia vlády prijímané uzneseniami

Podľa Kresáka by pri striktnom dodržaní výkladu zákona predĺženie núdzového stavu nemalo byť možné. „Pani ministerka spravodlivosti sa pred rokovaním vlády vyjadrila, že by sa priklonila k tomu, aby sa novelizoval ústavný zákon o týchto situáciách, čo by bola čistá cesta, no trvalo by to asi nejakú dobu. Príklad Českej republiky je jednoznačný. Česi majú v ústave možnosť predĺženia núdzového stavu, ktorý musí schváliť vláda a potvrdiť parlament. Poslanecká snemovňa však má právo sa k tomu vyjadriť, čo považujem za správne a logické,“ skonštatoval pre agentúru SITA ústavný právnik.

Kresák ďalej uviedol, že situácia poukazuje na ďalší právny problém súčasnosti, ktorým sú rozhodnutia vlády prijímané uzneseniami. Podľa neho sa už do roku 2011 mnohé rozhodnutia vlád vykonávajú na základe uznesení. Uznesenia vlády však podľa Kresáka na rozdiel od nariadení vlády nemajú všeobecnú záväznosť.
Porušenia ľudských práv by mali byť najmä primerané

Ústavný právnik si tiež myslí, že k porušeniu základných ľudských práv a slobôd počas núdzového stavu síce môže dôjsť, mali by však byť primerané a nevyhnutné z hľadiska cieľov, ktoré sa nimi majú dosiahnuť. Núdzový stav na obdobe 45 dní vyhlásila vláda v súvislosti s pandemickou situáciou ešte 1. októbra, skončiť mal v sobotu 14. novembra. Členovia kabinetu na včerajšom rokovaní rozhodli o predĺžení núdzového stavu, ktorý tak bude trvať od soboty 14. novembra ďalších 45 dní, dodáva na záver agentúra SITA.

Núdzový stav budú predlžovať, kým to bude potrebné, tvrdí Milan Krajniak
Núdzový stav bude vláda predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné. Pred rokovaním vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Poukázal pri tom na jeho dôležitosť pre nemocnice a zariadenia sociálnych... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr