Pivo a palička do nosa. Sulík kritizuje návrh Matoviča, aby reštaurácie či fitnes centrá riešili testovanie
11 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Podľa jedného z posledných návrhov premiéra Igora Matoviča by sa reštaurácie, fitnescentrá, plavárne, ale aj školy a cirkvi mali podieľať na testovaní. Či sa naozaj tak stane, sa má rozhodnúť do piatku. Predseda koaličnej SaS a minister hospodárstva Richard Sulík je však jednoznačne proti.


„Povedali sme si aj, že keď uvoľníme všetky prevádzky, urobí nám to nárast nakazených. Za tej situácie som predstaviteľom sektorov ponúkol cestu komunitného testovania ľudí raz za tri týždne. S tým, že by to už nebolo v rukách štátu, ale jednotlivých komunít,“  uviedol Matovič v utorok podľa portálu Hospodárskych novín.

Vicepremiér Sulík však takýto prístup ostro skritizoval. „Celé Slovensko strpelo testovanie nie preto, že by malo obsesiu vo vŕtaní sa v nose, ale preto, lebo uverilo sľubu, že bude lepšie,“ píše na sociálnej sieti pod názvom "Pozývam ťa na pivo a paličku do nosa" a pýta sa, čo ľudia za testovanie dostali.

Rodičia aj študenti vyzývajú vládu: "Vráťme deti do škôl!"
Internetom sa šíri verejná výzva skupiny rodičov aj študentov, ktorá volá po ukončení dištančného vzdelávania tam, kde sa to dá. Vzdelanie spolu s rozvojovými aktivitami detí je nenahraditeľné pre ich duševné a telesné zdravie a budúci úspešný... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Petra Demková


A zároveň i odpovedá. „Plošné predĺženie núdzového stavu. Gastro, šport, kultúra, fitnescentrá... sú dnes zdevastované a zažívajú historický kolaps,“ uvádza ďalej v príspevku. Sulík je presvedčený, že by sme ich mali „chovať ako v bavlnke“, ale miesto toho teraz „majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá“.

Zdá sa, že Sulíkovi už tiež dochádza trpezlivosť. „Tak načo sa to celé robilo? Zistili sme, kde sú ohniská, môžeme pekne rozlíšiť okresy, kde treba tvrdšie opatrenia. Vieme to určiť pomaly na ulicu presne! Počúvajme našich vedcov, ktorí toto tvrdia a mohli by sme konečne slobodnejšie dýchať,“ dodáva.

Matovič vidí momentálne cestu ku slobode cez komunitné testovanie. „Týmto spoločným úsilím by sme mohli dostať viac slobody,“ citoval premiéra portál tvnoviny.sk. Aby mohli zostať prevádzky otvorené, malo by sa takéto testovanie opakovať v uvedenom intervale približne 3 týždňov a prístup do kín, divadiel či plavární by mali iba ľudia s aktuálnymi certifikátom.

Je rozhodnuté! Núdzový stav potrvá aj cez Vianoce
Zákon bol dodržaný, ale... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Či sa takéto tzv. sektorové testovanie naozaj uskutoční sa má rozhodnúť ešte tento týždeň. Zástupcovia škôl, reštaurácií, hotelov či fitness centier by sa mali s premiérom stretnúť znova vo štvrtok a Matovič by mal konečné rozhodnutie oznámiť v piatok. Pokiaľ návrh neprejde, alebo sa nepodarí zabezpečiť pomocou komunít dostatočný počet testovacích miest, je podľa premiéra variantom pokračovanie obmedzení a celoplošné testovanie pri výraznejšom náraste počtu infikovaných.

Radovan Sloboda z SaS, ktorý je v parlamente podpredsedom výboru pre vzdelávanie, vedu, šport a mládež podľa portálu Hospodárskych novín očakáva, že hlavný hygienik príde s rozumným návrhom. "Verím, že Úrad verejného zdravotníctva ponúkne v najbližších dňoch na ústrednom krízovom štábe model a perspektívu, kedy sa fitness centrá a športoviská budú môcť otvoriť aj pre verejnosť. Samozrejme, pri splnení prísnych hygienických kritérií", uvádza s nádejou Sloboda.

Idylka sa skončila? SaS nesúhlasí s predĺžením núdzového stavu: Stráca to zmysel!
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.