Šéf viedenskej protiteroristickej agentúry končí. "Zapatrošil" kľúčové informácie zo Slovenska
09 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Rakúska polícia v pondelok vykonala raziu na viac ako 60 adresách údajne spojených s radikálnymi islamistami, pričom boli vypočutí 30 podozriví, informuje portál Breitbart.


K operácii došlo týždeň po tom, čo odsúdený podporovateľ skupiny Islamský štát zabil pri streľbe v centre Viedne štyroch ľudí, prokurátori však uviedli, že razie nesúviseli s útokom. Minister vnútra Karl Nehammer uviedol, že policajná akcia bola zameraná na „odrezanie koreňov politického islamu“.

 Prokuratúra v Štajersku uviedla, že „vedie vyšetrovanie proti viac ako 70 podozrivým osobám a proti niekoľkým združeniam, ktoré sú podozrivé z príslušnosti k teroristickým organizáciám Moslimské bratstvo a Hamas a z ich podpory“. Uviedla tiež, že „operácia nesúvisí s teroristickým útokom vo Viedni z 2. novembra“, ale bola výsledkom „intenzívneho a komplexného vyšetrovania vykonávaného už viac ako rok“.


Grécko stavia oceľový plot proti migrantom. Budú na ňom kamery a sirény
Hoci pandémia koronavírusu násilne nájazdy migrantov na gréckej hranice upokojila, stále sa ich z Turecka smerom do Európy snaží preniknúť stovky. Vláda preto začala konať a čoskoro by mala začať rozsiahla výstavba masívneho plotu, cez ktorý... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Timotej Dudka



Medzi údajnými trestnými činmi je formovanie teroristického združenia, financovanie terorizmu a pranie špinavých peňazí. Razie sa uskutočnili v Štajersku, Korutánsku, Dolnom Rakúsku a vo Viedni. "Z celej sily konáme proti týmto zločineckým, extrémistickým a neľudským organizáciám," uviedol Nehammer vo vyhlásení.

Vo vyhlásení prokurátorov sa uvádza, že operácia „nebola zameraná na moslimov ani na islam ako náboženskú komunitu“. „Naopak, tieto opatrenia sú určené aj na ochranu moslimov, ktorých náboženstvo je zneužívané na účely ideológie nepriateľskej ústave,“ uvádza sa v správe.

Pandémia môže spustiť 3. svetovú vojnu, varuje šéf britského obranného štábu
Keďže veľká časť sveta stále zápasí s Covid-19, najvyšší vojenský veliteľ Spojeného kráľovstva varoval, že ekonomické dôsledky pandémie môžu viesť k tretej svetovej vojne, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Streľba z minulého pondelka bola prvým veľkým útokom tohto druhu v Rakúsku po celé desaťročia a prvým vinou džihádistu. Ozbrojenca identifikovali ako 20-ročného Kujtima Fejzulaia, dvojitého rakúsko-severomacedónskeho štátneho príslušníka, ktorý bol minulý rok odsúdený za pokus o vstup do Sýrie, aby sa pripojil k IS.

Rakúsko priznalo v rámci prípravy útoku bezpečnostné výpadky vrátane nečinnosti na základe varovaní pred Fejzulaiom a jeho kontaktmi z Nemecka a Slovenska. Šéf viedenskej protiteroristickej agentúry bol minulý týždeň suspendovaný po tom, čo vyšli najavo ďalšie odhalenia týkajúce sa zlyhania spravodajských služieb. Vláda minulý týždeň tiež nariadila zatvorenie dvoch mešít vo Viedni, ktoré útočník navštevoval.

Polícia na D1 zadržala dodávku plnú migrantov. Vnútri ich bolo 24 vrátane detí
Na diaľnici D1 zadržali policajti dodávku plnú migrantov. V zadržanom vozidle sa ukrývalo celkom 24 migrantov vrátane detí. Cudzinci pri sebe nemali žiadne doklady, informuje portál eXtra. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Predseda Európskej rady Charles Michel a francúzsky minister pre európske záležitosti Clement Beaune medzitým v pondelok navštívili Viedeň, aby sa stretli s kancelárom Sebastianom Kurzom a diskutovali o cezhraničnej spolupráci v boji proti terorizmu. Kurz sa tiež zúčastní na rozhovoroch prostredníctvom videohovoru s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktorého krajinu zasiahla vlna džihádistických útokov.

Putin nezagratuluje Bidenovi, kým nebudú výsledky oficiálne
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková