Putin nezagratuluje Bidenovi, kým nebudú výsledky oficiálne
09 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimir Putin nebude blahoželať Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách, kým nebudú oficiálne výsledky, uviedol v pondelok Kremeľ s odvolaním sa na možnosť súdnych sporov.




Na rozdiel od mnohých ďalších svetových lídrov Putin mlčal, odkedy americké médiá označili voľby v prospech demokratického kandidáta a vyhlásili, že Biden dosiahol potrebných 270 hlasov volebnej akadémie, aby získal víťazstvo nad úradujúcim prezidentom Donaldom Trumpom, informuje portál RT. "Očakávam vašu možnú otázku o Putinových gratuláciách zvolenému prezidentovi USA, chcem povedať nasledovné: považujeme za správne počkať si na oficiálne výsledky," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

V roku 2016, keď bol zvolený Trump, Kremeľ zablahoželal podnikateľovi narodenému v New Yorku takmer okamžite po tom, čo bol zrejmý výsledok. Podľa Putinovho hovorcu sú okolnosti tentoraz komplikovanejšie. Pred štyrmi rokmi priznala porazená kandidátka Hillary Clintonová porážku, zatiaľ čo Trump taký krok zatiaľ neurobil.

Trumpova porážka je porážkou rasistických politík, vyhlásil Evo Morales
Bývalý bolívijský vodca Evo Morales, ktorý minulý rok rezignoval uprostred protestov a nepokojov, prisľúbil návrat do svojej domovskej krajiny. Zároveň uviedol, že Trumpova volebná strata bude znamenať porážku „intervenčnej“ politiky, uvádza portál... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


"Rozdiel je úplne zrejmý," vysvetlil Peskov. „Súčasný prezident ohlásil určité právne postupy. Vďaka tomu je situácia iná. Preto veríme, že je správne čakať na vyhlásenie oficiálnych výsledkov volieb.“ Hovorca dodal, že ruský prezident je ochotný spolupracovať s kýmkoľvek, kto bude korunovaný za víťaza a dúfa v nadviazanie dialógu s USA.

Americké prezidentské voľby sa konali 3. novembra. Z dôvodu pomalého počítania a vysokého počtu doručených hlasovacích lístkov ešte nie je známy konečný výsledok hlasovania. Podľa všetkých hlavných amerických spravodajských sietí je však jasným víťazom Joe Biden. Trump v reakcii na to obvinil demokratov z rozsiahlych podvodov a v piatok vyhlásil, že súťaž nie je ani zďaleka ukončená. Očakáva sa, že proti výsledku podá žalobu.

V sobotu Bidenovi zablahoželali okrem iného britský premiér Boris Johnson, francúzsky prezident Emmanuel Macron a indický premiér Narendra Modi.

Biden by sa nemal „neoprávnene uchádzať o“ prezidentskú funkciu, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump varoval svojho demokratického rivala Joea Bidena, aby predčasne neoslavoval víťazstvo vo voľbách, pretože právne výzvy sa ešte len začínajú, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Marek Molnár