Rozhádzané certifikáty, krádeže, smrť či kvety ženám po odbere, aj toto sa dialo počas testovania
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Víkendové celoplošné testovanie v 45 slovenských okresoch nielen odhalilo opäť ďalšie stovky nakazených, ale priniesli aj mnohé pikošky či škandáliky.


Tentokrát sa na Slovensku netestovalo na ochorenie Covid-19 celoplošne, ale iba v 45 vybraných okresoch Slovenska, ktoré mali pri prvom, a celoplošnom testovaní, nad 0,7 % nakazených ľudí. Testovanie však poznačili nielen pikošky, ale aj škandály, nad niektorými sa človek iba pousmeje, ale aj pohoršene krúti hlavou. O niektorých z nich píše portál 1.pluska.sk.
Na ulici porozhadzované nevyplnené certifikáty

Nepochopiteľný čin spáchala zatiaľ neznáma osoba, ktorá v Košiciach na ulici Boženy Nemcovej porozhadzovala na ceste prázdne certifikáty, ktoré komisie odovzdávajú testovaným osobám na Covid-19. Dovedna ich bolo až 638 kusov. Policajti po upozornení na to kontaktovali svojich kolegov z vojenskej polície a informovali aj ministerstvo obrany.

Udalosť potvrdila aj hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. “Nateraz nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť, či išlo o originálne certifikáty vydané Ministerstvom zdravotníctva SR pre účely plošného testovania. V tejto súvislosti úzko spolupracujeme s Policajným zborom SR. V prípade ďalších zistení v tejto veci budeme informovať.”
Otestovať chcel dať nielen seba ale i oslíka

Úsmevnú situáciu pripravil na odberovom mieste v Skalici jeden muž, ktorý si so sebou priviedol oslíka a ešte sa dožadoval, aby otestovali aj jeho. Vysvetlili mu, že zvieratá sa, bohužiaľ, netestujú. „Táto situácia vyčarila každému zúčastnenému na odbernom mieste úsmev na tvári,“ informovali o udalosti na sociálnej sieti policajti, ktorí zároveň túto kuriozitu využili na to, aby vyzvali ľudí, aby sa prišli dať otestovať: „Okrem toho, že ochránite seba aj ostatných a zmiernite nápor na slovenské nemocnice možno zažijete i nejaké dobrodružstvo.“

Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Infarkt a smrť dôchodcu na odbernom mieste

Na jednom z odberných miest v metropole Šariša sa odohrala tragická udalosť. Jeden zo záujemcov o testovanie na odbernom mieste pri Základnej škole na ulici Matice slovenskej totiž dostal infarkt. „Na miesto boli okamžite privolaní záchranári, ktorí poskytli 68-ročnému mužovi prvú pomoc,“ informoval hovorca mesta Vladimír Tomek. Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby dodal, že muža prítomní zdravotníci okamžite začali s kardiopulmonálnou resuscitáciou: „Privolali záchrannú zdravotnú službu, ktorá následne v resuscitácii pokračovala. Bohužiaľ, neúspešne, nepodarilo sa ho už oživiť.”
Odbery chcel vykonávať aj riadne opitý lekár

V Rimavskej Sobote mali zase podozrenie, že jeden z členov zdravotníckeho personálu môže byť pod vplyvom alkoholu, preto ho podrobili dychovej skúške. „Tá preukázala pozitívny výsledok s hodnotou 1,88 promile,“ povedal banskobystrický policajný hovorca Mário Bóna. Podgurážený 54-ročný lekár si poriadne zavaril, lebo svojím konaním mohol ohroziť životy a zdravie ľudí,  a preto mu teraz hrozí stíhanie za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Opitého muža policajti okamžite odviedli a vykonali ďalšie potrebné úkony.

Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková udalosť potvrdila. Dodala, že išlo o odberové miesto v tzv. zelenom okrese a teda za personálne obsadenie mimo vojaka a policajta zodpovedá samospráva. „To, že niečo nie je v poriadku, zaznamenal ako prvý veliteľ odberového miesta, teda príslušník armády. Na základe dohody s policajtom, ktorý bol príslušníkom tímu, privolali na miesto policajnú hliadku, ktorá päť minút po deviatej hodine podrobila dychovej skúške všetkých členov odberového tímu. Už o 9.40 bol opitý lekár nahradený iným zdravotníkom,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu obrany. Dovtedy spravil nezodpovedný lekár ster približne 45 osobám, ktoré vzhľadom na vzniknutú situáciu postupne volajú na opakované testovanie.

Testovanie na COVID-19 prinieslo neuveriteľné príhody. Neuveríte, čo vymysleli dve ženy
Policajti, armáda, ale aj zdravotníci zažili pri odberoch vzoriek počas celoplošného testovania rozličné humorné, ale aj trestnoprávne situácie. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Testované ženy si odnášali cibuľky kvetov

Cibuľky kvetov dostávali všetky ženy v obci Svätý Kríž v okrese Liptovský Mikuláš, ktoré sa zúčastnili druhého kola celoplošného testovania na nový koronavírus. S nápadom prišiel starosta Dušan Matejka: „Kvety vnímam ako nový zrod, krásnu vôňu, inšpiráciu, život. Do testovania vkladáme podobné nádeje a ženy sú nositeľky týchto kúziel. Nakoľko je aj čas výsadby kvetov, rozhodli sme sa obdarovať všetky ženy, ktoré sa dostavili na testovanie kvetom v podobe cibuľky.”
Krádeže testov, ochranných pomôcok aj peňazí

Polícia v Tvrdošíne riešila v nedeľu nepríjemný incident, a to krádež vlámaním do odberného miesta v priestoroch materskej škôlky na sídlisku Medvedzie. „Z miesta boli odcudzené dezinfekčné prostriedky, ochranné pomôcky a testy na COVID-19. Po zdokumentovaní skutku bude odberné miesto opäť pripravené na testovanie,“ konkretizovala hovorkyňa Balogová. Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti napísal, že páchateľ vnikol do budovy cez zadný vchod, kde násilím prekonal plastové dvere a ukradol 750 antigénových testov, 20 overalov, 20 respirátorov a 350 rukavíc.

Policajti v Banskej Bystrici vyšetrujú krádež peňazí, ku ktorej malo dôjsť v sobotu na odbernom mieste počas celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19. Ku krádeži hotovosti sa neskôr mali priznať dvaja dobrovoľníci, ktorí pri testovaní pomáhali.
Občanov testovali na skutočne kurióznych miestach

Na testovanie občanov využili niektoré samosprávy naozaj kuriózne miesta. V prešovskej miestnej časti Šidlovec testovali napríklad v krčme, v Sabinove zas otvorili testovaciu miestnosť na miestnom letnom kúpalisku. V Jarovniciach pri Sabinove, v obci s najväčšou rómskou osadou, testovali miestnych v neskororenesančnom kaštieli zo 17. storočia, v ktorej je zriadená galéria uhorského maliara Szinyei Merse Pála - priekopníka impressionizmu.

Žene hrozila pokuta za to, že išla na testovanie dvakrát. Zachránil ju PCR test
Z plošného testovania vyšla 45-ročná žena s pozitívnym výsledkom. Nezdalo sa jej to a tak išla na test aj v susednej obci. Za takéto porušenie karantény jej hrozila pokuta, zachránil ju PCR test, upozornil portál tvnoviny.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová