Nečakané zistenia nadácie Zastavme korupciu! Biznis s antigénovými testami rozkrýva vinníkov
09 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Nákup antigénových testov na celoplošné testovanie je spojený s viacerými pochybnosťami a spochybňovaný nielen zo strany opozície. Na trnavského dodávateľa sa preto bližšie pozrela aj nadácia Zastavme korupciu.


Správa štátnych hmotných rezerv, ale tiež iné inštitúcie, nakupovali od spoločnosti Eurolab Lambda, hoci išlo o dlžníka štátu. Pravidlá však zrejme neporušil štát, ale práve trnavská firma, uvádza web nadácie.

Od vypuknutia pandémie uzavrela Eurolab Lambda podľa centrálneho registra zmlúv so štátom obchody za takmer 46,5 milióna eur. Najväčšiu zákazku získala na dodávku viac ako 10 miliónov antigénových testov. Správa štátnych hmotných rezerv ich nakúpila za účelom plošného testovania celkovo v hodnote 43 miliónov eur.

Fico v otvorenom liste odhaľuje pôvod úniku informácií z polície
Predseda SMER-SD a poslanec Róbert Fico sa obrátil na prezidenta PZ SR s otvoreným listom, v ktorom ho požiadal, aby prešetril skutočnosti potvrdzujúce, že úniky informácií z prostredia polície v súvislosti so zásahom počas akcie "Očistec" sú... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Firma je tiež distribútorom kórejského výrobcu antigénových testov SD Biosensor. Premiér Igor Matovič v uplynulých dňoch pripustil, že nás môže čakať ešte aj ďalšie kolo testovania, čo by znamenalo, že tieto testy budú opäť potrebné.

Keďže Smer-SD pre podozrenie z predraženia a prepojenia na koaličných politikov podal v tejto súvislosti trestné oznámenie, prípad preveruje aj Úrad pre verejné obstarávanie i polícia. Analýza platných zmlúv, ktoré nadácia Zastavme korupciu urobila, však zatiaľ ukázala, že štátne úrady pri obstarávaní zákon zrejme neporušili a povinnosť si pravdepodobne nesplnila súkromná spoločnosť.

Zákon nedovoľuje štátnym inštitúciám obchodovať s dlžníkmi a v čase prvej zákazky mala firma v Sociálnej poisťovni nedoplatok vo výške 17-tisíc eur. Podľa nadácie Zastavme korupciu však aj tu existujú výnimky a prípad Eurolab Lambda môže byť jednou z nich.

Za státisícový úplatok pomáhalo Bödörovo policajné komando klientom exministra Gábora Gála
Policajná akcia Očistec odkryla ľudí z najvyššieho velenia polície, ktorí páchali trestnú činnosť skutočne veľkého rozsahu. Postupne sa odkrývajú ďalšie ich činy a obchody, nad ktorými slušný človek iba neveriacky krúti... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa šéfa štátnych rezerv Jána Rudolfa sa o nedoplatky svojho dodávateľa zaujímali a trnavskú firmu vyzvali na ich vyrovnanie. Spoločnosť ich zaplatila k 15. októbru, čiže 2 dni pred uzatvorením zmluvy na nákup 10 miliónov testov.

Okrem toho však štátne rezervy začiatkom októbra uzavreli s Eurolabom Lambda menšiu zmluvu na 3 milióny eur, teda v čase, keď firma pravdepodobne dlžníkom ešte bola. Zdá sa ale, že aj k tomuto existuje vysvetlenie. Úrad pre verejné obstarávanie vedie zoznam firiem, ktoré spĺňajú podmienky na obchodovanie so štátom, vrátane tej, že nejde o dlžníka. Figuruje v ňom aj Eurolab Lambda. Štátne hmotné rezervy sa riadili týmto zoznamom. Navyše, v prípade situácie akou je ohrozenie zdravia obyvateľstva, si nemusia overovať, či uchádzač predpísanú podmienku spĺňa.

Potvrdil to aj Úrad pre verejné obstarávanie. Z jeho vyjadrenia pre nadáciu Zastavme korupciu vyplýva, že úrady si nemuseli zisťovať, či má Eurolab Lambda všetky záväzky vyrovnané, keďže firma je evidovaná v zozname schválených spoločností.

Ministerská rana pod pás všetkým zdravotníkom. Štát pre nich chystá vysoké pokuty!
„Vašou odmenou bude, že vás nepotrestáme,“ aj takouto parafrázovanou myšlienkou by sa dal porovnať stav, ktorý je v súčasnosti medzi vládou a zdravotníkmi. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Tento zoznam sa síce aktualizuje, ale nie často. Úrad pre verejné obstarávanie overuje pravdivosť údajov na začiatku, keď firma požiada o zápis a ďalej robí kontrolu už len „námatkovo“, pretože ide približne až o 10-tisíc subjektov.

Podľa právnika Miroslava Cáka, ktorý spolupracuje s nadáciou Zastavme korupciu, je „vina na strane dodávateľa, ktorý mal Úradu pre verejné obstarávanie oznámiť, že nie je schopný uhradiť svoje záväzky a nespĺňa podmienky zápisu do zoznamu“. Podľa zákona sú podnikatelia povinní zmeny nahlásiť do 30 dní.

Aby sa takýmto situáciám predišlo, Úrad pre verejné obstarávanie navrhuje legislatívne opatrenie. V prípade, že štátny úrad uzatvorí zmluvu s neplatičom, dlh voči štátu by sa odpočítal od zmluvnej ceny a tieto peniaze by išli do štátneho rozpočtu. Ministerstvo financií, ktoré je garantom štátneho rozpočtu, pre nadáciu Zastavme korupciu konštatovalo, že o návrhu porozmýšľa.

COVID-19: Nakazili ste sa ním v práci? Máte nárok na úrazový príplatok, TOTO ale musíte mať
Koronavírusom sa môžeme nakaziť prakticky všade, no čo ak sa nám to stane v práci? Viete na čo máte nárok? Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Okrem 17-tisícového dlhu voči Sociálnej poisťovni mala Eurolab Lambda podľa Finstatu neuhradené záväzky už aj v minulosti. Jeden test predala štátu približne za 4 eurá. Za rovnakú cenu ich podľa verejne dostupných zdrojov nakupovala i WHO. Smer-SD však tvrdí, že sa dal zabezpečiť aj za polovicu, ničím to však nepodložil.

Aký zisk utŕži Eurolab Lambda bude podľa webu zastavmekurupciu.sk možné zistiť až z účtovnej uzávierky za tento rok, pretože spoločnosť očakávanú maržu nezverejnila. Firma je však na trhu už dlho. Predmetom pochybností sa stala tiež preto, že jej majiteľom bol zo začiatku aj Ivan Juráš, zakladateľ Liberálneho domu a podnikateľ blízky SaS. Opozícia okrem toho poukázala na to, že deti premiéra chodia do súkromnej školy, ktorú spoluvlastní súčasný majiteľ firmy Viliam Krajčovič. Matovič na to reagoval, že hlúposti komentovať nebude.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková