Ministerská rana pod pás všetkým zdravotníkom. Štát pre nich chystá vysoké pokuty!
09 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

„Vašou odmenou bude, že vás nepotrestáme,“ aj takouto parafrázovanou myšlienkou by sa dal porovnať stav, ktorý je v súčasnosti medzi vládou a zdravotníkmi.


Boj s koronavírusom vyčerpáva v maximálnej miere najmä zdravotnícky personál. Po mesiacoch boja s COVID-19 sú už mnohí lekári a sestry na pokraji fyzických i duševných síl. Keď štát „zavelil“, že potrebuje ich pomoc, ochotne prišli na prvé aj druhé kolo testovania. Premiér Igor Matovič spolu s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím im prisľúbili odmeny za prácu v prvej línii a prvé peniaze už aj vyplatili, menej sa však už hovorí o pokutách, ktoré na nich vláda chystá zmenou zákona,“ informuje portál 1.pluska.sk
Najskôr sladké rečičky, potom rana nožom do chrbta

V týchto dňoch zažíva naše zdravotníctvo asi najťažšie chvíle od vypuknutia pandémie koronavírusu, pretože v nemocniciach je najviac hospitalizovaných pacientov, zvyšujú sa počty nakazených lekárov, zdravotníci sú zároveň veľmi unavení po dvoch plošných kolách testovania. „Dosiahli sme strop hospitalizácií v nemocniciach, ale začína nám to, hoci jemne, klesať,“ oznámil Igor Matovič v nedeľu verejnosti. „Vieme, že mnohí ste už unavení, no práve vďaka povolaniu, ktoré ste si vybrali, máme šancu zastaviť nekontrolovateľné šírenie pandémie. Slovensko vás teraz potrebuje viac ako kedykoľvek predtým,“ chlácholil a prosil minister obrany Jaroslav Naď zdravotníkov, keď mu deň pred prvým kolom testovania chýbali stovky lekárov či sestier.

Akousi iróniou osudu bolo, že približne v rovnakom čase poslanci parlamentu narýchlo a v tichosti posunuli do druhého čítania návrh z dielne ministerstva zdravotníctva, ktorý je pre každého zdravotníka tvrdou ranou. Novela zákona o zdravotných poisťovniach totiž okrem iného zavádza oveľa tvrdšie pokuty pre lekárov. Poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, ktorý je fyzickou osobou, sa maximálna výška sankcie zvyšuje z 3 319 eur na 10 000 eur. V prípade právnickej osoby sa pokuta zvyšuje z dnešných 9958 eur až na 100 000 eur!

O pacientov sa budú starať aj nakazení zdravotníci
Koronavírus vážne zasiahol aj do slovenského zdravotníctva. Úbytok lekárov a sestier spôsobil, že o pacientov v nemocniciach sa budú musieť starať i takí, ktorí sú pozitívny na COVID-19. S informáciou prišli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pod hrozbou pokút nebudú mať u nás chuť pracovať

Astronomické sankcie od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pritom hrozia aj za menšie chyby, akými sú napríklad nedostatky vo vedení zdravotnej dokumentácie. „Ministerstvo zdravotníctva žiada, aby lekári a sestry štátu trvalo pomáhali. A oni to robia. Poctivo. Všeobecní lekári sú už pol roka s malou prestávkou hospodársky nasadení a pracujú do úmoru vo svojich ambulanciách. Ich malým jednoosobovým eseročkám ministerstvo zdravotníctva za odmenu ,ponúka' pokutu 100 000 eur,“ komentuje poslanecký návrh prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková, ktorá zároveň upozorňuje, že medzi zdravotníkmi už teraz panuje silná vlna nespokojnosti, a tento krok ju ešte prehĺbi. „Nie je vylúčené, že nám čo nevidieť zo Slovenska do zahraničia odídu ďalší zdravotníci a naši starší kolegovia sa poberú do dôchodku. Veď kto by už za takýchto okolností mal chuť pracovať v tejto krajine? Zdravotníci nepotrebujú potlesk na balkónoch, potrebujú pokoj na prácu,“ dodala Palušková.

Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára sú tieto sumy pre lekárov likvidačné. „Je naivné sa domnievať, že ambulancia poskytujúca zdravotnú starostlivosť ako právnická osoba, je schopná zaplatiť pokutu vo výške 100-tisíc eur a ekonomicky prežiť,“ vyjadril sa Kollár a pripomenul, že aj lekár je tiež len človek, ktorý sa môže pomýliť. No prípadná sankcia by mala viesť k možnosti nápravy, nie k jeho likvidácii.

Zdravotníci, ktorí budú ochotní testovať celý víkend, dostanú príplatok 500 eur, tvrdí premiér
Zdravotnícki dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia oboch dní víkendového plošného testovania, dostanú od štátu príplatok 500 eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | SITA

Vysoké pokuty majú byť iba ako preventívny účinok

Utajované zvýšenie pokút zaskočilo aj bývalého ministra Tomáša Druckera. „Takéto razantné zvýšenie sankcií pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti práve v čase, keď zásadne pomáhajú zvládať pandémiu koronavírusu, považujem zo strany vlády za cynické a arogantné a verím, že poslanci tento návrh neschvália,“ vyjadril sa exminister a upozornil, že zdravotníci nedostali šancu sa k návrhu vyjadriť, keďže vláda ho schválila narýchlo bez riadneho pripomienkového konania.

Minister Krajčí argumentuje, že pôvodný zákon z roku 2007 umožňoval pokutovať fyzické osoby sumou do 1 milióna slovenských korún (33-tisíc eur) a právnické osoby až do výšky 5 miliónov korún (165-tisíc eur). „Zámerom je priblíženie sa k pôvodnému zámeru zákonodarcu, a to tak, aby bol vo výške pokút odrazený makroekonomický vývoj v spoločnosti. V neposlednom rade je jeho ďalším zámerom poukázať na dôležitosť správnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti. Ide teda aj o preventívny účinok,“ reagovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Minister Krajči si nasadenie lekárov v práci veľmi váži a akýmsi malým ústupkom zrejme nakoniec bude, že astronomická pokuta nebude hroziť za chyby v administratíve lekára. „Tento dôsledok nebol zámerom Ministerstva zdravotníctva SR. Uvedomujeme si, že nie každý typ porušenia má rovnakú váhu. Z toho dôvodu v súčasnosti pracujeme na legislatívnej úprave prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorá zohľadní typ aj závažnosť porušenia povinnosti,“ dodala Eliášová, píše v závere portál 1.pluska.sk.

Zúfalá situácia v bardejovskej nemocnici. Zdravotníci v nej už melú z posledného
Nové COVID oddelenie nemôžu otvoriť pre nedostatok personálu. Od pondelka budú všetky vchody do nemocnice uzatvorené a budú pri nich vojaci. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.