Mrazničky s mŕtvolami na uliciach? Čierny scenár sa začal napĺňať v Ostrave
09 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Čierny scenár podľa českého ministra vnútra Jana Hamáčka (42) s mrazničkami plnými mŕtvol na uliciach sa blíži k skutočnosti. Ostravské krematórium nechalo počas víkendu vystavať špeciálne zariadenie, kam môžu ukladať mŕtvych, informuje portál eXtra.


Krematórium Ostrava, jediné v Moravskosliezskom kraji, zvýšilo v posledných dňoch kapacitu skladovania zosnulých. Mŕtvych je totiž viac, než je v tomto období obvyklé. Nárast čiastočne spôsobila aj pandémia koronavírusu. Pre ČTK to v pondelok potvrdil riaditeľ krematória Ivo Furmančík.

Krematórium vybudovalo nové skladovacie miesto vonku, kam prichádzajú pohrebné služby. Na situáciu upozornil portál Zoznam správy. "Určitú časť sme obložili chladiarenskými panelmi a zastrešili, aby to bolo vyhovujúce z hľadiska hygieny," uviedol Furmančík.

EÚ napokon kapitulovala. Maďarsko môže nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V
Na ruskú vakcínu čaká celý svet - od Rakúska až po Argentínu. Do krajín európskej únie však doteraz nesmela. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


"Je taký pravidelný jesenný nárast počtu zosnulých. Do toho prišiel covid a nárast bol možno trošku vyšší, než obvykle v tomto období, takže tým pádom sme museli pristúpiť k navýšeniu kapacity. Ale myslím, že v tejto chvíli už sa to snáď bude stabilizovať. Každopádne sme pripravení," podotkol.

Pohrebné služby do krematória v týždni bežne privážajú v priemere 40 až 50 mŕtvych denne, v sobotu okolo 10 a v nedeľu prakticky žiadnych. V posledných dňoch však vozili cez týždeň denne okolo 70 zosnulých. Krematórium malo kapacitu pre uskladnenie maximálne 50 mŕtvych, teraz ju zvýšilo na dvojnásobok.

"Na spaľovanie máme taktiež určitý limit. Sme schopní spopolniť denne asi 60 zosnulých vrátane sobôt a nedieľ, ale v takej veľkej miere sa zosnulí zase neprivážajú. Povedal by som, že sme na hranici kapacít, ale zatiaľ to stíhame, nie je s tým výraznejší problém," uviedol riaditeľ.

Veľká citlivosť PCR testov môže byť aj ich nevýhodou
Odborníci v Českej republike sa pustili do porovnania spoľahlivosti rôznych typov testov. Prvé poznatky z novej unikátnej štúdie ukazujú, že PCR testy sú až moc citlivé. Označenie antigénových testov za menej kvalitné je predčasné, zjednodušené a... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Natália Sollárová


Zástupcovia ostravskej krajskej hygienickej stanice podľa neho zariadenia skontrolovali a nemali pripomienky. "Dnes sme spustili chladenie a v tejto chvíli už to funguje," uzavrel Furmančík.

Kvôli zosnulým, u ktorých bola preukázaná infekcia COVID-19, krematórium zvláštne opatrenia vykonávať nemusí. "To je skôr záležitosť pohrebných služieb. Zosnulí sú označení "COVID-19". Máme to napísané v dokumentoch, ktoré sú nám dodávané, máme rakvy označené, avšak u nás už sa nejaké špeciálne opatrenia nevykonávajú," uzavrel Furmančík.

Polícia na D1 zadržala dodávku plnú migrantov. Vnútri ich bolo 24 vrátane detí
Na diaľnici D1 zadržali policajti dodávku plnú migrantov. V zadržanom vozidle sa ukrývalo celkom 24 migrantov vrátane detí. Cudzinci pri sebe nemali žiadne doklady, informuje portál eXtra. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Timotej Dudka