EÚ napokon kapitulovala. Maďarsko môže nakúpiť ruskú vakcínu Sputnik V
09 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Na ruskú vakcínu čaká celý svet - od Rakúska až po Argentínu. Do krajín európskej únie však doteraz nesmela.


Maďarsko je však pripravené začať s nákupom ruskej vakcíny proti COVID-19 už v decembri. Predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí v Budapešti to povedal priamo z karantény - sám sa totiž stal obeťou vírusu. Európska komisia, ktorá donedávna hrozila Budapešti sankciami za použitie vakcíny Sputnik V, nateraz neprotestuje. Nie je vylúčené, že po Maďarsku budú o ruskú vakcínu žiadať ďalšie krajiny EÚ, píše portál vz.ru.

V decembri začne Maďarsko dovážať malé množstvo ruskej vakcíny proti koronavírusu. Oznámil to šéf maďarského ministerstva zahraničia Peter Sijarto. Rusko podľa neho začne dodávať malé dávky na dokončenie klinických skúšok, štúdium vakcíny a licenciu v Maďarsku. Do Budapešti sa má začať s veľkými dodávkami druhý alebo tretí januárový týždeň. Jedna z maďarských spoločností chce navyše začať vyrábať túto vakcínu, uviedol Sijarto.

Zaujímavá je reakcia vedenia Európskej únie na ohlásený zámer jednej z krajín EÚ obrátiť sa o pomoc do Ruska. Normy Európskej únie umožňujú pre Maďarsko obmedzenú príležitosť na nákup ruskej vakcíny proti COVIDu-19 bez európskej certifikácie na vlastnú právnu zodpovednosť, uviedol v piatok oficiálny zástupca Európskej komisie (EK) Stefan De Keersmaeker. Hoci celkom nedávno z Bruselu zazneli úplne iné, oveľa tvrdšie vyhlásenia.

Ruská vakcína „Sputnik V“ sa môže ukázať ako účinná, ale pandémiu neukončí
Ruská priekopnícka vakcína proti koronavírusu „Sputnik V“ sa môže ukázať ako medicínsky úspech, je však nebezpečné očakávať, že vzorec bude „striebornou guľkou“, ktorá magickým spôsobom obnoví normálny predpandemický život, varuje expert v oblasti... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Len pred týždňom ďalší zástupca Európskej komisie Eric Mamer varoval Maďarsko, že nákup ruskej vakcíny bude povolený, iba ak bude liek certifikovaný na trhu EÚ. V opačnom prípade „bude Európska komisia nútená konať,“ pohrozil predstaviteľ EK. Mamer pripomenul, že Brusel podpisuje dodávateľské dohody iba s krajinami, ktoré budú vyrábať túto drogu v Európskej únii, a nerokuje s Ruskom ani s Čínou, poznamenala RBC. Pritom zámer Budapešti obrátiť sa o pomoc na Rusko a Čínu nebol pre európskych byrokratov v žiadnom prípade tajomstvom. Maďarský premiér Viktor Orbán ešte v októbri oznámil, že krajina v tejto veci rokuje s Moskvou a Pekingom.

Náhla zmena v postavení európskych úradníkov je pochopiteľná, tým si je istý Andrej Klimov, prvý podpredseda výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie. "Stretol som sa s nimi a môžem povedať, že sa dajú nazvať kariéristami, niektorí z nich sú silne protiruskí, ale rozhodne to nie sú hlupáci. Cítia, že nálada v Európskej únii nie je v prospech konfrontácie s Ruskom za každú cenu,“ uviedol senátor v komentári pre noviny Vzgljad. Zdá sa, že Brusel si zrátal, že nebezpečenstvo choroby COVID-19 znamená pre bežného Európana viac ako strašidlo ruskej hrozby.

Ruské veľvyslanectvo Washingtonu: bojujte proti Covid-19 a nie proti vakcíne Sputnik V
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone vydalo vo štvrtok ostré pokarhanie americkej vláde, v ktorom oznámilo, že „majú zachraňovať americké životy a bojovať proti Covid-19, nie proti ruským vakcínam“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


„Asi štvrtina poslancov nie je v žiadnom prípade protiruská,“ dodal senátor Klimov. Eurobyrokrati sú teda nútení reagovať, aby sa neocitli bez svojich kresiel.

Pred niekoľkými dňami oznámil argentínsky prezident Alberto Fernandez úmysel rokovať so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom o plánoch na kúpu Sputniku V, informovala agentúra TASS . Pripomeňme, že ešte v auguste Fernandez vo svojom mene a v mene svojich krajanov zablahoželal ruským vedcom k registrácii vakcíny proti koronavírusu. A najnovšie argentínsky vodca uviedol, že jeho krajina má v období od decembra do januára možnosť kúpiť 25 miliónov dávok vakcíny.

"Keď niektorí hovoria o Rusku, myslím si, že ani nerozumejú, o čom hovoria." Je to svetová veľmoc s 28 Nobelovými cenami, - citoval Fernandeza Channel One. - Krajina s obrovským vedeckým potenciálom a pokrokovými technológiami."

60 000 dobrovoľníkov z Moskvy sa prihlásilo na testovanie vakcíny Sputnik V
Desaťtisíce ľudí sa dobrovoľne prihlásili na zaočkovanie ruskou vakcínou proti Covid-19, prezradil moskovský starosta. V rámci úspešných postregistračných procesov už bolo imunizovaných niekoľko stoviek osôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Marek Molnár