Hlavný ruský pneumológ upozorňuje na nepresnosť testov, vykonávaných neodborne
07 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Test na prítomnosť COVID-19 môže vykazovať falošne negatívne výsledky až v 30-40 percentách prípadov.


Hlavný pneumológ  ruského ministerstva zdravotníctva Sergej Avdeev informoval, že inkubačná doba infekcie koronavírusmi u 95 percent infikovaných trvá 2 až 6 dní. Podľa neho test na koronavírusy môže preukázať falošne negatívny výsledok asi v 30 - 40 percentách prípadov v dôsledku nesprávneho odberu materiálu od osoby. Vyjadrenia odborníka prevzal portál tass.ru.


"Nijako nespochybňujeme, aké citlivé a konkrétne sú (testovacie systémy), ale v našej praxi môže dôjsť k takejto situácii (získanie falošne negatívneho výsledku). Ako často: asi v 30 - 40 percentách prípadov. Prečo sa to deje?" Problém nie je v testoch samotných, ale v procese odoberania vzoriek. Predpokladajme, že materiál je odoberaný zle, jednoducho povrchne, vtedy, bohužiaľ, máme šancu získať falošne negatívny výsledok, “uviedol Avdeev na konzultácii o testovaní na COVID-19 za účasti popredných odborníkov z ministerstva zdravotníctva Ruskej federácie.

Na toto si dajte pozor! Ak si na koži zbadáte TOTO, máte zrejme ťažký priebeh COVID-19
Slovo koronavírus sa dnes skloňuje prakticky všade a je doslova strašiakom pre každého z nás. Kedy ale poznáme, že sme na tom s touto chorobou naozaj zle? Čítať ďalej
04 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Odborník dodal, že veľa závisí aj od času prevzatia materiálu od človeka. Podľa jeho slov je v počiatočných štádiách ochorenia väčšia šanca na získanie pozitívneho výsledku testu PCR. Avdeev tiež vysvetlil, že o opätovnom vykonaní testu v konkrétnych prípadoch rozhoduje spravidla lekár.

Chybný test PCR na koronavírusovú infekciu nemá vplyv na liečbu pacienta, ak má príznaky ochorenia a zodpovedajúci klinický obraz, dodal expert.

"K možným chybným výsledkom testovania PCR by som rád dodal, že za prítomnosti závažných príznakov, klinických prejavov COVID-19, výsledky testovania PCR neovplyvňujú taktiku liečenia pacienta. Okrem toho, na dobrej klinike majú lekári prístup k ďalším laboratórnym diagnostickým metódam, ktoré potvrdzujú diagnózu "nová koronavírusová infekcia", - povedal Avdeev.

Tiež uviedol, že inkubačná doba infekcie koronavírusmi u 95 percent infikovaných trvá 2 až 6 dní.

Čo robiť po stretnutí s pozitívne testovaným alebo pri príznakoch COVID-19?
Kedy volať lekára alebo ako rozpoznať prechladnutie od ochorenia novým typom koronavírusu? Na najčastejšie otázky posledných dní, ktoré sa spájajú s pretrvávajúcou pandémiou COVID-19, zodpovedal v pondelkovom Štúdiu 6 praktický lekár Norbert Král,... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


"Podľa WHO inkubačná doba trvá od dvoch do 12 dní. Ale v priemere sa asi 95 percent ruských pacientov sa zmestí do rozsahu od dvoch do šiestich dní," informoval pneumológ.

Podľa odborníka sú hlavnými príznakmi koronavírusovej infekcie horúčka, slabosť, kašeľ, dýchavičnosť, bolesti hlavy. Poruchy vône a chuti sa pozorujú u polovice pacientov.

"Nová koronavírusová infekcia patrí k akútnym respiračným vírusovým ochoreniam a tu sú príznaky veľmi podobné ako pri akejkoľvek ARVI. Začnime so zvýšením teploty - minimálne nad 37,5 stupňa - to je 90 percent všetkých prípadov. Na druhom mieste by som uviedol slabosť a únavu - asi 40 percent, kašeľ je tiež asi 40 percent, dýchavičnosť 30 percent, bolesť hlavy 20 percent, bolesť hrdla asi 10 pecent a nakoniec asi 10percent sa prejavuje poruchou stolice. A určite poruchy chuti a vône sú pomerne časté príznaky - asi polovica všetci pacienti majú tieto prejavy, “vysvetlil Avdeev.

10 znakov, podľa ktorých ľahko zistíte, či ste COVID-19 už prekonali
Plošné testovanie ponúklo takmer všetkým obyvateľom možnosť zistiť, či nie sú aktuálne v štádiu infekcie novým koronavírusom. Vedcom sa však podarilo identifikovať viacero príznakov, ktoré môžu byť pri diagnostike takisto nápomocné.... Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Natália Sollárová