Na toto si dajte pozor! Ak si na koži zbadáte TOTO, máte zrejme ťažký priebeh COVID-19
04 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovo koronavírus sa dnes skloňuje prakticky všade a je doslova strašiakom pre každého z nás. Kedy ale poznáme, že sme na tom s touto chorobou naozaj zle?


Najbežnejšie príznaky ochorenia COVID-19 ako horúčka, kašeľ či strata čuchu alebo chuti sú už verejnosti všeobecne známe. Existuje ale ešte jeden symptóm, o ktorom sa hovorí zriedka, napriek tomu sa spája s tými najťažšími priebehmi. Ak spozorujete tieto štyri varovné signály, majte sa na pozore, informuje portál topky.sk.
Dermatologický symptóm končí až v nemocnici

Odborný portál EurekAlert zverejnil novú analýzu, ktorá odhalila štyri príznaky súvisiace s ochorením COVID-19. Lekári pri nej sledovali pacientov, u ktorých príznaky pretrvali 60 a viac dní. Zistili, že jeden dermatologický symptóm sa takmer vždy končí návštevou nemocnice. Ide o tzv. retiformnú purpuru, čiže nekrotickú vyrážku spôsobenú poškodením krvných ciev. Európska akadémia dermatológie a venerológie, ktorá štúdiu uskutočnila, skonštatovala, že z 990 skúmaných prípadov bol každý pacient s výskytom retiformnej purpury hospitalizovaný.

Pacienti s týmto príznakom utrpeli v mnohých prípadoch poškodenie ciev, čo naznačuje, že vírus hlboko zasiahol orgány. Riaditeľka dermatológie vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts Esther Freemanovej vysvetlila, že tieto typy symptómov môžu poskytnúť veľmi potrebné informácie o stave pacienta. „Koža poskytuje vizuálne okno do zápalu, ktorý sa môže odohrávať kdekoľvek v tele,“ skonštatovala Freemanová, uvádzajú v závere Topky.sk.

Covidová imunita sa vyskytuje u dospelých šesť mesiacov po prvej infekcii, naznačuje štúdia
Štúdia naznačuje, že bunková imunita (T-bunky) proti vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, bude pravdepodobne prítomná u väčšiny dospelých šesť mesiacov po primárnej infekcii, pričom hladiny sú podstatne vyššie u pacientov so symptómami, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Medzi varovné príznaky patrí:

1. Covidové prsty na nohách

Zdroj: TASR / AP / Dr. Amy Paller / Northwestern University

Takzvané covidové prsty sú zrejme najznámejším príznakom nákazy koronavírusom súvisiacim s pokožkou. Ide o červené, podráždené a zapálené omrzliny podobné vyrážke. Podľa vyššie uvedeného výskumu sa covidové prsty spájajú s relatívne ľahkým ochorením, iba 16 % je hospitalizovaných.
2. Erytém

Zdroj: profimedia

Ak spozorujete suchú, šupinatú vyrážku na koži v kombinácii s niektorým z najbežnejších príznakov COVID-19, je určite čas na testovanie. Táto konkrétna vyrážka je zvyčajne červenej, ružovej, fialovej alebo hnedej farby a môže mať tvar býčieho oka (podobné vyrážke z boreliózy). Rovnako sa môže vyskytovať v menších kruhoch na koži. Táto vyrážka sa hojne vyskytovala v ohnisku nákazy v talianskej Lombardii počas prvej vlny.

3. Vyrážky ako pri žihľavke

Ak sa vám na tele začnú tvoriť vyrážky bez známej alergickej reakcie, môže ísť o symptóm COVID-19. Navštívte svojho lekára predovšetkým v prípade, že v kombinácii s vyrážkami spozorujete aj iné príznaky typické pre toto ochorenie.

4. Vezikulárne erupcie

Tieto kožné lézie sú charakterizované šupinatými papulami alebo plakmi. Majú podobu červenej, šupinatej kožnej vyrážky. Lekári sa domnievajú, že ich vznik spôsobuje vysoká koncentrácia prozápalových cytokínov ako súčasť imunitnej odpovede na COVID-19.

Štúdia ukazuje, že koronavírus naďalej mutuje
Odborníci sa domnievajú, že vírus je pravdepodobne čoraz nákazlivejší, avšak americká štúdia zistila, že mutácie nerobia vírus smrteľnejším Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Mário Martinka