10 znakov, podľa ktorých ľahko zistíte, či ste COVID-19 už prekonali
01 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Plošné testovanie ponúklo takmer všetkým obyvateľom možnosť zistiť, či nie sú aktuálne v štádiu infekcie novým koronavírusom. Vedcom sa však podarilo identifikovať viacero príznakov, ktoré môžu byť pri diagnostike takisto nápomocné.


Koronavírus je bezpochyby najviac skloňovanou témou týchto dní. Nákaza sa u náš šíri už od jari a momentálne zažívame tzv. druhú vlnu infekcie. U niekoho sa príznaky rozvinú, u niekoho nie. Presnú odpoveď vie poskytnúť len kvalitný test. Na to, že ste ochorenie COVID-19 už prekonali, alebo sa vás práve týka, však môže poukazovať aj týchto 10 znakov.
1. Únava a suchý kašeľ

Jedným z prvých príznakov zvyčajne býva silná únava, podobná ako pri chrípke, a suchý kašeľ, ktorý je sprevádzaný pocitom horšieho dýchania. Lekár Adam Spivak to ilustruje na príklade športovcov. „Keď im začína chrípka, musia na piatich kilometroch zastaviť dvakrát. Pri covide to môže byť až štyrikrát tak vysiľujúce,“ vysvetľuje pre portál idnes.cz.

Chceli by ste si liečiť COVID-19 doma? TOTO by ste určite mali vedieť!
Mnohí, ktorí sa v období koronavírusu cítia zle si myslia, že sú nakazení a skúšajú infekciu vyležať doma. Tí, ktorí majú iba mierne príznaky, si pri tom ale musia dať pozor na niekoľko vecí. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

2. Dušnosť

Podľa portálu mojezdravi.cz je tento príznak najčastejší u ťažších prípadov nákazy. Pritom môže ísť o zadýchavanie sa pri bežnej námahe až po ťažkosti s dýchaním v stave pokoja. Pacient má pocit tlaku alebo ťažoby na hrudníku, nedostatku vzduchu, alebo sa mu len ťažšie dýcha.
3. Zvýšená teplota alebo horúčky

U mnohých pacientov sa horúčky objavia skoro a môžu trvať aj niekoľko dní. Niektorí však opisujú len mierne zvýšenie telesnej teploty. Za horúčku sa považuje teplota na 38 stupňov celzia. Horúčka môže tiež viesť napríklad k bolesti hlavy.
4. Zimnica spojená s bolesťou

Prichádza náhle a spôsobuje trasenie po celom tele. Potom zmizne, aby sa opäť vrátila späť. Podľa ľudí, ktorí už COVID-19 spojený s takýmto príznakom prekonali, ju často sprevádza aj veľká svalová únava, ktorá môže prechádzať až do bolesti.

Chcete sa vyhnúť COVID-19? Dodržujte týchto jedenásť odporúčaní Jaroslava Flegra
Koronavírus straší vo svete už takmer rok, pričom na Slovensku sa s ním usilujeme úspešne či menej úspešne bojovať od marca. Čo však dodržiavať, aby sme sa ním nenakazili? Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

5. Strata čuchu a niekedy i chuti

„Takéto symptómy nám hlási skoro 65 percent všetkých pacientov s týmto ochorením,“ popisuje skúsenosť z praxe lekár Benjamin Singer z Chicaga. Neschopnosť cítiť vôňu prichádza nečakane a v plnej sile. Nie je to teda tak, že by ste mali „plný nos“ a napríklad prihárajúce jedlo zacítili až s oneskorením. Pri covide by ste to len podľa čuchu nemuseli zistiť vôbec. A aby toho nebolo málo, pridružuje sa k tomu aj strata chuti.
6. Kontakt s infikovaným

Pokiaľ ste v kontakte s ľuďmi, ktorí toto ochorenie prekonali, existuje dosť vysoká pravdepodobnosť, že ho už máte tiež za sebou. „Mnoho ľudí nevykazuje žiadne príznaky, ale koronavírus je veľmi nákazlivý a ľahko sa šíri,“ hovorí ďalej Singer pre idnes.cz. Po prekonaní nákazy by mal byť organizmus voči ďalšej takejto infekcii imúnny minimálne 90 dní.
7. Covidové prsty

Začervenanie a opuch prstov nôh je takisto jedným z príznakov koronavírusu. Bolestivé prsty môžu byť až fialové a vyzerať ako omrznuté. Nepríjemné je, že takýto stav môže trvať niekoľko týždňov a v niektorých prípadoch i mesiacov. Údaje
Pozor na "Covidové prsty", varujú vedci
Vedci tvrdia, že u ľudí infikovaných koronavírusom sa môže vyvinúť kožný príznak známy ako Covidové prsty, informuje portál Mirror. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková
, že covidové prsty sa môžu týkať približne polovice pacientov. „Uvedené príznaky ale nemusia znamenať len túto nákazu a príčiny môže byť aj niekde inde,“ upozorňuje Singer.

Pozor na "Covidové prsty", varujú vedci
Vedci tvrdia, že u ľudí infikovaných koronavírusom sa môže vyvinúť kožný príznak známy ako Covidové prsty, informuje portál Mirror. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

8. „Plávajúci“ žalúdok

Hoci nejde o bežný príznak, „u ľudí, ktorí boli v kontakte s ľuďmi s chorením COVID-19, sa občas vyskytli črevné ťažkosti ako hnačka alebo žalúdočné nevoľnosti a pocit na zvracanie,“ uvádza štúdia Amerického gastroenterologického časopisu. U časti pacientov sa „prehánky“ objavili dokonca aj ako jeden z prvých príznakov koronavírusu.
9. Rakovina a mŕtvica

Žiaľ, ľudia, ktorí prechádzajú liečbou rakoviny, majú až o 60 percent vyššie riziko nákazy koronavírusom. Preto je u nich žiaduce testovať sa častejšie. Pravdepodobnosť infekcie narastá aj pri veku nad 65 rokov. U mladších ročníkov sa zas potvrdzuje, že pri tomto type ochorenia môžu často náhle dostať mŕtvicu, informuje idnes.cz.
10. Zápal spojiviek

K únave a kašli sa môže pridružiť aj zápal spojiviek známy ako ružové oko. Vedci ho dali do súvislosti s novým koronavírusom, aj keď ide o vcelku ojedinelý príznak.

Okrem týchto symptómov boli zaznamenané napríklad aj svrbivé kožné vyrážky, nespavosť a podobne. Príznakov nového koronavírusu je v skutočnosti celá škála. Ich prejavy, intenzita aj doba trvania závisia od celkového zdravotného stavu a odolnosti organizmu. Uvedených 10 znakov patrí medzi najčastejšie z nich.

COVID-19: Pri zanedbanej starostlivosti liečby porúch spánku hrozí cukrovka a mŕtvica
Lekári počas koronakrízy prakticky denne varujú, že okrem liečby tejto pandémie sa je treba zamerať sa aj na iné choroby, ktoré s ňou majú priamy či nepriamy súvis. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.