Neuveriteľné: Za sedem mesiacov zatýkania skončilo vo väzbe viac ako 30 vplyvných ľudí!
06 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Po februárových voľbách sa so zatýkaním vplyvných ľudí, ktorí sa ocitli na šikmej ploche, doslova roztrhlo vrece a v rukách NAKA skončili naozaj veľké esá. Všimol si dennikn.sk.


Tak toto sme tu ešte nemali. Sedem mesiacov zatýkania a vo väzbe skončilo vyše 30 vplyvných ľudí. Zarážajúce je, že medzi nimi sú aj advokáti, vysokí policajní funkcionári, sudcovia ba dokonca Špeciálny prokurátor, pričom všetci sú podozriví z páchania závažných trestných činov, informuje o tom webový portál dennikn.sk.
Dobytkár, Plevel, Búrka, Víchrica, Božie mlyny, Očistec...

Podľa Denníka N celá absurdná situácia tak trochu pripomína scénu z filmu Sváko Ragan kde Michal Dočolomanský kričí „Zastavte ten kolotoč“ a „Priznávam“. Od marca tohto roka prebiehajú masové vlny zatýkania, aké sme u nás, ale ani v okolitých postkomunistických štátoch nezažili a vo väzení za sedem mesiacov skončili viacerí bývalí prominenti. U niektorých sa dá obrazne povedať, že z verejnej funkcie išli rovno do väzenia.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zoznam funkcionárov a vplyvných ľudí zadržaných a obvinených v roku 2020:

Dobroslav Trnka, bývalý generálny prokurátor - zadržali ho ešte 16. januára. Je obvinený z marenia spravodlivosti v súvislosti s tým, že kryl kľúčový dôkaz v kauze Gorila, ktorým bola samotná nahrávka. Prokurátor nepodal žiadosť, aby ho vzali do väzby, je stíhaný na slobode.

Monika Jankovská, bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer - zadržali ju počas najväčšej protikorupčnej akcie Búrka 11. marca 2020. Krátko nato ju zobrali do väzby, kde je doteraz. Z Threemy vyplýva, že v prospech Mariana Kočnera vybavovala na súdoch rôzne rozsudky, aj v kauze zmenky televízie Markíza.

Okrem Jankovskej boli obvinení aj sudcovia Zuzana Maruniaková, Eugen Palášthy, Denisa Cviková, Richard Molnár, Dávid Lindtner, Ľuboš Sadovský, Angela Balázsová, Gabriela Buľubašová, Dušan Srogončík, Jarmila Urbancová, Andrea Haitová aKatarína Bartalská. Z tejto várky je vo väzbe ešte sudca Richard Molnár.

Jarmila Urbancová, bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu - obvinená bola už v marci, ale Ústavný súd vtedy nedal súhlas s jej väzobným stíhaním. Minulý týždeň ju zatkli opäť spolu so sudcom Lindtnerom, ktorý bol predsedom Okresného súdu Bratislava III. Oboch vzali do väzby. Obvinený je aj sudca Najvyššieho súdu Jozef Kolcun, no keďže Ústavný súd nedal súhlas s jeho väzobným stíhaním, stíhaný je na slobode. Na slobode je stíhaný aj advokát Tomáš Kulák a sudkyňa Otília Doláková.

Robert Fico: Matovič je ako potkan! Ten ho nazval bastardom a pozýva do ringu
Prestrelka medzi expremiérom Ficom a premiérom Matovičom naberá na obrátkach. To, čo si vykričali teraz tu už nebolo dávno. Zachytil do aj portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Kajetán Kičura, bývalý riaditeľ správy štátnych hmotných rezerv - zadržaný a obvinený z korupcie 21. apríla tohto roku a odvtedy je vo väzbe, ktorú mu práve tento týždeň predĺžili.

Juraj Kožuch, bývalý riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry - zadržaný bol 22. apríla 2020 v rámci korupčnej kauzy Dobytkár a aj on je odvtedy vo väzbe, ktorú mu teraz predĺžili. Vo väzbe je aj ďalší bývalý funkcionár PPA Ľubomír Partika.

Martin Kvietik, vplyvný podnikateľ zo skupiny Slavia Capital - obvinený a zadržaný pre korupciu 23. apríla, rovnako v rámci akcie Dobytkár. Podnikateľ, ktorý mal blízko k SNS, je odvtedy vo väzbe, ktorú mu, rovnako ako Kožuchovi, predĺžili iba pred pár dňami.

Pavol Vorobjov, bývalý riaditeľ spravodajskej jednotky finančnej políciezatkli ho 24. júna pre hromadnú nezákonnú lustráciu novinárov a ďalších osôb. Najprv vypovedal, že konal na pokyn policajného prezidenta Tibora Gašpara, neskôr si to rozmyslel. Odvtedy je vo väzbe.

Policajná zločinecká skupina mala sledovať aj Igora Matoviča. Vraj v prospech Smeru-SD
Očistec, ako sa zdá, očistí políciu lepšie ako prací prostriedok. Až po zadržaní jej bývalých najvyšších šéfov sa ukazuje, akých špinavostí sa vo svojich pozíciách dopúšťali. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Norbert Bödör, vplyvný nitriansky podnikateľ - zadržali ho 3. júla v kauze Dobytkár. Bödör mal byť súčasťou veľkej korupčnej schémy v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Od júla zostáva vo väzbe.

Pavol Polka, sudcažilinského sudcu zadržali 14. septembra v rámci akcie Plevel zameranej na justíciu v Žiline. Spolu s ním boli zadržaní aj bývalý predseda Okresného súdu v Žiline Daniel Béreš a advokáti Ľuboš Mahdoň a Juraj Filipovič. Všetci štyria sú odvtedy vo väzbe.

Ľudovít Makó, bývalý riaditeľ kriminálneho úradu finančnej správy - zadržali ho 17. septembra. Rovnako ako Kováčik je obvinený, že pomáhal zločineckej skupine takáčovcov. Makó je vo väzbe a spolupracuje s políciou. Aj vďaka jeho výpovedi zadržali a obvinili Kováčika.

Ján Gajan, vplyvný právnik - bratislavského právnika, ktorého si najímal aj Slovenský pozemkový fond, zadržali 20. októbra. Obvinený je z korupcie pri vybavovaní reštitúcií v Poprade a spolu s ním obvinili aj popradského funkcionára pozemkového fondu Ivana Tudaja. Obidvoch vzal Špecializovaný trestný súd do väzby. Pre kontakty s Gajanom je disciplinárne stíhaný sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban.

Akcia Očistec: Polícia údajne hľadá kto stojí v čele zločineckej skupiny
Včerajšia zatýkacia akcia NAKA zamávala nielen ľuďmi, ale aj mnohými politikmi. Zdá sa však, že polícia chce „hadovi zoťať hlavu“. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Dušan Kováčik, špeciálny prokurátor od roku 2004 - zadržali ho 22. októbra a obvinili zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, korupcie a ohrozovania utajovanej skutočnosti. Je vo väzbe. Spolu s ním aj bývalý riaditeľ úradu zvláštnych policajných činností Norbert Paksi.

Zoroslav Kollár, vplyvný právnik a podnikateľ - zadržali ho 28. októbra tohto roku počas akcie Víchrica, ktorá nadviazala na záťah z marca. Súd ho zobral do väzby za zasahovanie do nezávislosti súdov.

Vo štvrtok zadržali a obvinili bývalé policajné vedenie - bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško, bývalý riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer, bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník. Ak by prokurátor dal návrh na ich vzatie do väzby, rozhodovať bude sudca Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie, ktorým je tento týždeň Rastislav Stieranka, dodáva na záver portál dennikn.sk.

Fico vidí za zásahmi NAKA politickú objednávku. Ak je Gašpar vinný, Pellegrini mu želá trest
Obvinení bývalí policajní funkcionári by mali dokázať svoju nevinu alebo, ak urobili niečo nelegálne, mal by ich stihnúť trest. Vyhlásil to expremiér Peter Pellegrini. Ak osoba nie je právoplatne odsúdená, platí prezumpcia neviny. Na štvrtkový... Čítať ďalej
05 | 11 | 2020 | Michal Filek/tasr