Najnovší výskum: Aj bez príznakov môžete vylučovať vírusové častice až 70 dní
06 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vedci prišli s alarmujúcou správou, keď pacient s leukémiou, ktorý sa nakazil vírusom Covid-19, vylučoval po dobu 70 dní infekčné vírusové častice bez akýchkoľvek príznakov, informuje portál RT.


Lekársky tím to opísal ako „najdlhší prípad kohokoľvek, kto je aktívne infikovaný SARS-CoV-2, zatiaľ čo zostal bez príznakov.“

Žena mala počas svojej dlhotrvajúcej infekcie nulové príznaky Covid-19, ale zistilo sa, že aj naďalej vylučovala vírusové častice 70 dní po svojom prvom pozitívnom teste. Ide o oveľa dlhší čas, ako predtým hlásili záznamy, pri ktorých bol maximum 20 dní po počiatočnom pozitívnom teste.

Lekársky tím odhalil, izoloval a sledoval staršiu ženu, ktorej predtým diagnostikovali chronickú lymfocytovú leukémiu (CCL), keď sa testom zistil v jej systéme koronavírus. Prvýkrát mala pozitívny test na Covid-19 2. marca po tom, čo bola prijatá do nemocnice s ťažkou anémiou. Potom mala ďalších 13-krát pozitívny test napriek tomu, že nevykazovala žiadne príznaky.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb: Ľudia bez príznakov test nepotrebujú
Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb už neodporúča testovanie pre všetkých, ktorí boli vystavení koronavírusu, pričom tvrdí, že ľudia, ktorí nemajú príznaky, „test nevyhnutne nepotrebujú“, informuje portál CNBC. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Predchádzajúce výskumy zistili, že ľudia vylučujú infekčný vírusový materiál až 63 dní po tom, čo sa stali symptomatickými, ale nedostatok symptómov v tomto prípade spôsoboval najmä veľké obavy.

Prípad sa pridáva k čoraz väčšiemu množstvu výskumov, ktoré naznačujú, že asymptomatickí pacienti s koronavírusom so zníženou imunitou, ako sú pacienti s rakovinou alebo pacienti podstupujúci určitú formu imunosupresívnej liečby, sa zrejme vírusu zbavujú oveľa dlhšie, ako je priemer.

Z tohto hľadiska sú tri milióny občanov USA klasifikované ako osoby, ktoré majú narušený imunitný systém v dôsledku základných zdravotných stavov a ich liečby, medzi ktoré môžu patriť pacienti po transplantácii a rakovine.

Tretiu vlnu koronavírusu ovplyvní počasie, modlime sa, aby opatrenia fungovali, tvrdí odborník
Český evolučný biológ Jaroslav Flegr tvrdí, že tretiu vlnu pandémie koronavírusu ovplyvní počasie. Počas tzv. chrípkovej sezóny sa podľa neho bude respiračné ochorenie COVID-19 šíriť oveľa viac, píše portál Šíp. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Timotej Dudka