Morálka v politike, alebo politika v morálke? Alebo prachy vo všetkom?
04 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Nesprávne je robiť rozdiel medzi morálkou veľkou a morálkou malou." Napísal prvý prezident Masaryk v diele O Demokracii.


Nie, nejde o omyl, ide naozaj o Demokraciu s veľkým D. Teda, aby bolo jasné - tú, ktorú si vysnil TGM. U nás sa skôr v politických kruhoch sníva o tom, ako ju taktne (a vlastne bárs aj netaktne) obísť a vytĺcť z toho body pre stranu a v prípade egocentrikov najmä pre nich samých.

Nie každý študoval psychológiu, sociológiu či iné spoločenské vedy a tak sa patrí vysvetliť, že egocentrizmus je sklon subjektu vzťahovať všetko k sebe a na seba. Tento sklon je u dieťaťa normálny, pretože dieťa spočiatku nerozlišuje medzi sebou a vonkajším svetom. U dospelého je to naopak znak afektívnej nedospelosti. A zrejme je jasné, kam komentár smeruje s popisom týchto povahových čŕt. Priamo na Úrad vlády Slovenskej republiky.

Kontrola certifikátov nemá oporu v zákone. Matovič to označil za babráctvo
Keď Úrad na ochranu osobných údajov skonštatoval, že kontrola certifikátov je protiprávna, Úrad vlády ho obvinil z neznalosti a prekročenia právomocí, píše denník Provda. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Vráťme sa ešte k Masarykovi a k jeho dielu, spomínanom v úvode (sľubujem, naposledy v tomto texte)! "Človek, ktorý napríklad klame a podvádza v politickom živote, klame a podvádza tiež v živote súkromnom, a naopak. Len človek slušný bude slušný vždy a vo všetkom. Bez všeobecného uznania mravných základov štátu a politiky nemožno spravovať žiaden štát. Štát a zákon čerpajú svoju autoritu zo všeobecného uznania mravných zásad a zo všeobecného súhlasu občanov v hlavných názoroch na život a svet. Opakujem a zdôrazňujem - demokracia nie je len štátna a administratívna forma, ale názor na život a na svet." Dodajme to najpodstatnejšie - podopretá súhlasom občanov.

Igorovi Matovičovi sa podaril na politickej šachovnici ťah, ktorý obdivujú aj veľmajstri tejto hry. Zlúčil slovo "dobrovoľné" so slovom povinné až tak dokonale, že občania - nielen v televíznych anketách, ale aj na sociálnych sieťach začali vravieť a písať o "občianskej povinnosti", ako kedysi za Husáka, keď sa išlo voliť so 101 percentnou účasťou. Z práva nás premiér donucovaním, vyhrážaním, šikanovaním a zastrašovaním a najmä svojhlavou demagógiou najhrubšieho zrna dokopal až k nadšenému a manifestačnému plneniu "občianskej povinnosti". Geniálna manipulácia!

Šátek vyzval Matoviča, aby sa občanom ospravedlnil!
Bývalý šéf úradu boja proti korupcii a exvyšetrovateľ Jozef Šátek vyzval prostredníctvom svojho facebookového profilu premiéra Igora Matoviča, aby sa verejne ospravedlnil občanom. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Michal Filek


Podarilo sa mu znemožniť epidemiológov, virológov, lekárov, dokonca s celým ich združením, podarilo sa mu na vláde súbežne schváliť zákon o obrovskom zvýšení finančných trestov - napríklad pre ambulancie a to iba tak, že na tlačovke zamával papierom o päťstovke ako odmene (úplatku) pre zdravotníkov, ktorí pôjdu pomáhať pri plnení "občianskej povinnosti". A neveriac tým, ktorých potupil, poprosil o pomoc Rakúsko a Maďarsko, aby nám poslalo "štrajkokazov". Orbán si musel asi dať baracku navyše.

"My si budeme užívať slobodu a tí, ktorí sa nedajú testovať, nech zostanú zavretí" - veta, ktorá zapôsobila na pospolitý ľud ako oznam kolotočára, ktorý vyhlásil, že v nedeľu príde kolotoč a budú k dostaniu lacné mačky vo vreci. Tie mačky vo vreci, ktorých výpovedná hodnota v podobe testov netrvá dlhšie ako 24 hodín - teda, to podľa odborníkov, nie už podľa Matoviča.

Popri trestnoprávnej rovine - zastrašovaní, nátlaku, vydieraniu a šikanovaní tu máme aj rovinu morálno-etickú, a to je manipulácia najhrubšieho zrna. Až taká, že "zblbla" aj prezidentku, ktorá sa najskôr zastrájala, že testovanie v atmosfére donucovania nedovolí, potom sa zmohla iba na vzdychanie, aby celú aktivitu zakončila poďakovaním jej realizátorom a organizátorom. Teda, aj Matovičovi, ktorý na to okamžite blahosklonne vyhlásil, že čo (medzi nimi) bolo, to bolo (terazky som majorom).

„Neuveriteľná špinavosť, nekompetentné výmysly a hrubé lži.“, hovorí Chmelár o Matovičovi
Politológ Chmelár nastavil zrkadlo Matovičovým výrokom, antigénových testom a štúdii WHO. Po stredajšej tlačovej konferencii premiéra Igora Matoviča vyhlásil, že „už má toho naozaj dosť“. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Stačilo na to cca tri a pol milióna vzoriek šušní. A tak, ako sa z Mečiara stal otec - zakladateľ, tak z Matoviča tu máme boha - spasiteľa. Pandémii dal do držky, čísla začnú klesať a to je najvyšší čas, lebo v Čechách už klesať začali aj bez celoštátneho dobrovoľne povinného zodpovedne nadšeného plnenia si občianskej cti. Ak máme od neho čakať na ďalší lurdský zázrak, dočkáme sa určite. Zrejme sa vymodeluje z miliárd európskych dotačných peňazí, ale pospolitý ľud to vezme tak, že dobrá duša to dala zo svojho budilára do zvončeka nezištne a pre nás všetkých.

Akurát fakt ešte nemožno tušiť, aké kostýmy si tentoraz navlečú na seba jeho šašovia. Maskáče to už zjavne nebudú. Ani tie vojenské "atómbordely" - pre jazykovo útlocitných - prostriedky protichemickej obrany jednotlivca.

Matovič uráža prezidentku. Ako "rešpektovať" predstaviteľov štátu?
"Niekto má nutkavú potrebu od testovania pokútne odrádzať … lebo s ideou neprišiel/-a on/-a. Trápnučké tri dni pred logisticky najťažšou operáciou v histórii." - Predseda vlády Igor Matovič. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Ivan Brožík