Diskriminácia mužov? Vladimir Milov spochybnil zákon zabraňujúci uväzneniu matiek malých detí, nie však otcov
03 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Ruský aktivista Vladimir Milov sa sťažoval na ústavnom súde pre sexizmus voči mužom, ktorý je zakotvený v zákonoch krajiny. V Rusku nemôžu byť ženy s malými deťmi uväznené, ale muži môžu, informuje portál RT.


Podľa právneho poriadku krajiny nemôžu byť niektorí obyvatelia zadržiavaní za správne delikty, napríklad tehotné ženy, osoby mladšie ako 18 rokov a ženy s deťmi mladšími ako 14 rokov. V roku 2019 bol Milov uväznený na 30 dní napriek tomu, že mal doma dvojročného syna a teraz chce, aby sa zmenil zákon tak, aby zahŕňal aj otcov s deťmi do 14 rokov.

Podľa kanálu Telegram skupiny „Apologiya protesta“, právnej služby pre ľudí zatknutých počas protestov, sa Milov domnieva, že jeho 30-denné zadržanie bolo v rozpore s tromi článkami ruskej ústavy, ktoré zaručujú rovnosť mužov a žien, rovnaké práva rodičov, a právo na súkromný život.

Milov, západný politický aktivista, ktorý v roku 2002 krátko pôsobil ako námestník ministra energetiky vo vláde Michaila Kasyanova, je blízkym spolupracovníkom protikorupčného bojovníka Alexeja Navaľného. V rokoch 2012 až 2015 tiež riadil politickú stranu s názvom Demokratická voľba.

Vatikán objasnil komentáre pápeža Františka, ktoré sa týkali homosexuálov
Vatikán sa v nedávno odvysielanom dokumente pokúsil objasniť komentáre pápeža Františka k zákonom o občianskych zväzoch, pričom tvrdil, že jeho zjavne podporné poznámky k homosexuálov boli vytrhnuté z kontextu, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár


27. júla 2019 bol Milov dramaticky zatknutý v štúdiu počas priameho prenosu protestov v Moskve za odmietnutie mestského úradu povoliť niektorým nezávislým kandidátom zúčastniť sa na hlasovaní vo voľbách do miestnych samospráv. Napriek tomu, že nebol na samotnej demonštrácii, bol za účasť uväznený na 30 dní.

Milovov prípad nie je prvý, ktorý vyvolal rozruch ohľadom práv zatknutých rodičov. Aj v roku 2019 bol ruský novinár Iľja Azar zadržaný bezpečnostnými službami a prevezený na policajnú stanicu napriek tomu, že doma nemal ďalších dospelých, ktorí by sa starali o jeho spiace malé dieťa. Jeho manželka dorazila o pol hodiny neskôr.

Neposielajte deti do škôl, radí rakúsky minister. Jeden podozrivý strelec je stále na slobode
Rakúsky minister vnútra požiadal rodičov v hlavnom meste, aby neposielali svoje deti do škôl deň po tom, čo Viedňou otriasol „teroristický“ útok, pretože jeden podozrivý je stále na slobode, informuje portál RT. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Marek Molnár