Vatikán objasnil komentáre pápeža Františka, ktoré sa týkali homosexuálov
03 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Vatikán sa v nedávno odvysielanom dokumente pokúsil objasniť komentáre pápeža Františka k zákonom o občianskych zväzoch, pričom tvrdil, že jeho zjavne podporné poznámky k homosexuálov boli vytrhnuté z kontextu, informuje portál RT.


Nový dokument „Francesco“ sa dostal do povšimnutia minulý týždeň, pretože obsahoval poznámku od pontifika, v ktorej sa uvádzalo, že „homosexuálni ľudia majú právo byť v rodine“.

Napriek tomu, že dal jasne najavo, že hovorí za seba, nie za Vatikán, mnohí videli komentár ako znak toho, že Svätá stolica sa odkláňa od svojho historického postoja k homosexualite.

Toto vyhlásenie získalo okamžitú pochvalu mnohých, ktorí ho považovali za prejav ochoty Vatikánu modernizovať sa, zatiaľ čo konzervatívci chceli, aby pápež bližšie vysvetlil jeho poznámky.

Pandémia koronavírusu má vytvoriť digitálneho človeka, tvrdí ruská vedkyňa
Podľa Iriny Muchinovej boli prípravou na covid falošné epidémie SARS v roku 2003 a prasacia chrípka H1N1 v roku 2009. Uviedol portál Zen.yandex.ru. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Na základe reakcie na poznámky, ktoré sa v dokumente objavili, poslal vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin „vysvetľujúce poznámky“ svojim veľvyslancom, ktorí ich zaslali náboženským osobnostiam v ich krajinách.

Dokument tvrdil, že dva citáty boli zlúčené, čo zakrýva kontext a odstraňuje otázky medzi nimi. Svätá stolica tvrdí, že v prvej polovici citátu sa pápež odvolával na právo homosexuálov na prijatie ich rodinami.

Vyhlásenie Vatikánu ďalej tvrdilo, že režisér dokumentu Evgeny Afineevskij odstránil komentáre, v ktorých pápež jasne vyjadril svoj nesúhlas s homosexuálnymi manželstvami a odvolával sa iba na civilné odbory.

Hillary Clintonová tvrdí, že by zvládla pandémiu lepšie, ale Trump a ruské médiá jej „ukradli“ voľby
Kandidátka na prezidentku z roku 2016 Hillary Clintonová tvrdí, že Trump jej „v podstate ukradol voľby“ štyri roky po jej strate, pričom toto vyhlásenie na sociálnych sieťach vyvolalo množstvo posmeškov, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Konkrétne sa v ňom uvádza, že do dokumentu nebol zahrnutý oddiel, v ktorom František uviedol, že je to v "nesúlade hovoriť o homosexuálnych manželstvách."

Kardinál Parolin napísal: „Je zrejmé, že pápež František mal na mysli určité štátne ustanovenia, a už vôbec nie doktrínu Cirkvi, ktorú v priebehu rokov opakovane potvrdil.“

Afinejevskij zatiaľ nereagoval na otázky týkajúce sa jeho procesu úprav alebo toho, že Vatikán vyvrátil pápežovo vyhlásenie.

Chrániť iba starých a chorých? Ilúzia, tvrdí epidemiológ a popisuje hrozbu tretej vlny
Český popredný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal prehovoril o súčasnej pandémii COVID-19 aj o „ilúzii“, ktorou označil predstavu o konkrétnejšej ochrane starých a chorých, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka