Matovič už naznačuje, čo nás čaká po prevej vlne testovania
01 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko má za sebou prvý deň celoplošného testovania. Vláda avizovala aj druhé, ktoré by sa malo konať nasledujúci víkend. Bude?


Prvé celoplošné testovanie rozdeľovalo ľudí v názoroch o jeho opodstatnenosti. Vláda však mala v pláne aj druhé, ale či skutočne bude je v týchto chvíľach nie celkom jasné, pretože jasno v tom nemá ani samotný premiér Igor Matovič, ktorý je otcom myšlienka na celoplošné testovanie Slovákov.
O všetkom sa rozhodne v pondelok

Tak ako to teda s druhým testovaním vlastne bude? Predseda vlády hovorí, že je možné, že sa okresy, ktoré budú mať po prvom kole celopološného testovania extrémne nízke percento nakazených, druhému kolu vyhnú, informuje o tom aj portál cas.sk. Zatiaľ však platí, že druhé kolo testovania bude pre všetky okresy. Vláda o tom, či a ako bude ďalšie celoplošné testovanie prebiehať, rozhodne v pondelok, keď vyhodnotí prvé kolo.

Celoplošného testovania sa v sobotu do 12:00 zúčastnilo 828 518 ľudí, pričom pozitívny výsledok testov malo 7 947 osôb, čo je približne jedno percento. Ku 14:00 bolo otvorených 99,2 percenta plánovaných odberných miest, spresnil minister obrany Jaroslav Naď.

Premiér varuje: Keď sa testovanie nepodarí, na rad môže prísť tvrdý lockdown!
Napriek tomu, že sa dnes rozbehlo celoslovenské plošné testovanie, účasť na ňom môže ovplyvniť ďalší osud Slovákov. Čo ich čaká ak ich príde málo? Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V akcii nasadené veľké množstvo ľudí

Do akcie bolo podľa Naďa v sobotu nasadených 1 856 vozidiel, ktoré sa snažia doplniť materiál tam, kde je to potrebné, alebo personál tam, kde je to potrebné. Od piatka najazdili príslušníci Ozbrojených síl viac ako pol milióna kilometrov. Zároveň prepravili materiál, ktorý pozostával zo 4 100 kusov paliet a vyskladnili materiál, ktorý mal 4 300 ton.

V sobotu popoludní bolo po celom Slovensku nasadených viac ako 40-tisíc ľudí, z toho viac ako 6-tisíc profesionálnych vojakov, 5-tisíc policajtov, 250 príslušníkov finančnej správy, 113 hasičov, 50 horských záchranárov, takmer 15-tisíc zdravotníkov, takmer 10-tisíc administratívnych pracovníkov, približne 4-tisíc dobrovoľníkov a 33 príslušníkov ozbrojených síl z Rakúska a 200 zdravotníkov z Maďarska.

"Testovať sa dnes nechoďte a dajte si žltú vestu ako prejav vzdoru.", vyzýva Blaha
Blaha v deň testovania rozdáva občanom posledné inštrukcie a pripomína Slovákom, aké majú práva. Upozorňuje na tvoriace sa kolóny, aj na porušovanie ústavy. Nezabudol poslať odkaz ani prezidentke, Z. Čaputovej. Ak pri testovaní narazíte na nemecky... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Petra Demková

Karantény budú kontrolovať aj policajti

V súvislosti s celoplošným testovaním minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že zatiaľ, okrem dvoch prípadov, nezaznamenali žiadne incidenty. „V pondelok budeme vedieť povedať presné číslo, lebo testovanie vo viacerých organizáciách prebiehalo už od štvrtka. Len cez naše odberové miesta môže byť otestovaných okolo troch miliónov a možno aj viac ľudí,“ skonštatoval Naď.

Predseda vlády Igor Matovič informoval, že ľudí, ktorí mali pozitívne testy a teda majú byť v karanténe, budú kontrolovať aj príslušníci polície. Predpokladá, že počty ľudí, ktorí sa na celoplošnom testovaní zúčastnia, sa budú rátať na milióny. Minister financií Eduard Heger konštatoval, že aj keď táto operácia možno vyjde viac ako 100 miliónov eur, stojí to za to. V prípade lockdownu totiž podľa neho hrozia oveľa väčšie škody. „Je to za prvé a druhé kolo približne vo výške, koľko by stál jednodňový tvrdý lockdown,“ doplnil premiér Matovič. Celoplošné testovanie tak bude podľa neho približne 20-krát lacnejšie. „Peniaze investované do projektu budú veľké, na druhej strane veľké hodnoty zachraňujú,“ uzavrel podľa portálu cas.sk Igor Matovič.

Slobodu nám dá negatívny certifikát, ale o 24 hodín ten výsledok nebude mať žiadnu hodnotu
Záchranár Ivo Baláži so svojím tímom testuje tisíce ľudí a pomáha samosprávam s bezpečnou prípravou celoštátneho testovania. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík