Premiér varuje: Keď sa testovanie nepodarí, na rad môže prísť tvrdý lockdown!
31 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Napriek tomu, že sa dnes rozbehlo celoslovenské plošné testovanie, účasť na ňom môže ovplyvniť ďalší osud Slovákov. Čo ich čaká ak ich príde málo?


Premiér už dávnejšie varoval ľudí, že zatvoreným obchodom po testovaní sa vyhnúť nemusia. Závisieť to bude nielen od ich účasti, ale aj od množstva zdravotníkov, ktorí sa ho zúčastnia, pretože ešte pár hodín pre jeho spustením ich nebol dostatočný počet. Igor Matovič teda avizoval, že pykať za to budú všetci, informuje portál dnes.24.

Odberové miesta na celorepublikové testovanie obyvateľstva na Covid-19 ešte pár hodín pred testovaním pripravené na sto percent a premiér i minister obrany priznali, že stále chýbajú stovky zdravotníkov, bez ktorých nie je možné robiť stery. Ak sa do sobotného ranného spustenia nenájdu, ľudí od pondelka môžu zavrieť doma bez ohľadu na to, či boli alebo neboli na testovaní.
Osud krajiny majú v rukách obyvatelia

Matovič odpovedal v TV Markíza na rôzne otázky v súvislosti s celoplošným testovaním na Covid-19. Čo sa stane, ak odberové miesta nebudú schopné plne fungovať? „Predpokladám, že ak zdravotníci neprídu do odberných miest, tak budeme musieť nechať zatvorené obchody a prevádzky ďalší týždeň, dva, teda dovtedy, kým ľudia nebudú mať možnosť sa pretestovať," vyhlásil Matovič.

Premiér zároveň naznačil, čo bude považovať za ukazovatele úspechu alebo neúspechu celej operácie a od čoho sa bude odvíjať ďalší osud krajiny. „Projekt nebude zvládnutý, ak do štvrtiny odberných miest neprídu zdravotníci, alebo keď príde na testovanie málo ľudí,“ dodal Matovič, ktorý zároveň nespomenul naznačovanú možnosť svojej vlastnej demisie. Tú pôvodne pripúšťal, keď celú akciu oznamoval. Aktuálne hovorí už len o postihu pre občanov vo forme lockdownu.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Rozhodne účasť ľudí na testovaní

Prezidentka v predvečer celoplošného testovania pri pohľade na všetky problémy aj s nedostatkom zdravotníkov premiérovi navrhla upustiť od celej akcie. Igor Matovič na to zareagoval vo svojom facebookovom statuse. „Každý z nás si dnes vyberá svoju cestu. Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných … iní pomáhajú do poslednej chvíle, ako vedia,“ napísal predseda vlády hlave štátu.

Na podobné otázky odpovedal aj minister obrany Jaroslav Naď v rádiu Expres, kde bez bližších detailov uviedol, že ak by sa ľudia nemohli dať otestovať pre nedostatok zdravotníkov, vláda to nejako vyrieši. „Počkajme si. Keď uvidíme, že je obrovský záujem o pretestovanie, a my ľudí nebudeme vedieť pretestovať, budeme na to reagovať,“ povedal Jaroslav Naď a dodal, že vláda zasadne v nedeľu a o všetkom rozhodne. Podľa akého plánu, a na základe akých kritérií, nie je ale jasné, píše v závere portál dnes.24.sk.

Celoplošné testovanie sprevádza chaos s dobrovoľníkmi, nereálne termíny a chýbajú informácie
Plynulosť a úspech testovania závisí aj od množstva dobrovoľníkov, ktorí budú pri odberoch pomáhať. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ich v systéme evidujú vyše 15-tisíc prihlásených. Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.