Chceli by ste si liečiť COVID-19 doma? TOTO by ste určite mali vedieť!
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Mnohí, ktorí sa v období koronavírusu cítia zle si myslia, že sú nakazení a skúšajú infekciu vyležať doma. Tí, ktorí majú iba mierne príznaky, si pri tom ale musia dať pozor na niekoľko vecí.


Človek pokúšajúci sa COVID-19 vyliečiť doma potrebuje hlavne veľa odpočinku, dostatočné vetranie, tekutiny a voľnopredajné lieky. Koronavírus totiž rozhodne nie je bežná chrípka, ako si to mnohí myslia, pri ľahkom priebehu sa však lieči veľmi podobne. V zásade platí, že sa musí hlavne vyležať, pretože ide o vírusové ochorenie, na ktoré neexistujú žiadne cielené lieky. Liečbou sa potláčajú len nepríjemné sprievodné príznaky, píše webový portál dnes24.sk
Základom je domáca izolácia a opatrnosť

Pri každej liečbe zohráva kľúčovú úlohu aj psychika pacienta. Ten, kto sa snaží udržiavať si optimistickú myseľ, má vyššiu šancu na rýchlejšie zotavenie, a tak ak človek zistí, že je pozitívny na COVID-19, mal by sa v prvom rade upokojiť a nepanikáriť.

Ďalším krokom je informovanie svojho lekára, ktorý chorého presne poučí o liečbe. Základom však je domáca izolácia a veľká opatrnosť! „Pri kýchaní, kašľaní a smrkaní pacient používa jednorazové papierové vreckovky, ktoré hneď po použití zahodí do bezkontaktného odpadkového kaša. Umyje si ruky mydlom a použije alkoholový dezinfekčný prostriedok na ruky,“ uvádza stránka korona.gov.sk.

Mladý športovec fanúšikom tvrdil, že koronavírus neexistuje. Nakoniec naň zomrel
Fitnes influencer, len 33-ročný Dmitriy Stuzhuk z Ukrajiny, nečakane zomrel na komplikácie spôsobené novým koronavírusom. Existenciu vírusu popieral, kým sa sám nenakazil. Bol otcom 3 detí. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Doma musíte byť v akejsi bubline

Pri domácej „samoliečbe“ je ideálnom aby mal pacient vlastnú izbu a vlastné WC s kúpeľňou. Ak to nie je možné, po každom použití spoločnej toalety by ju mal po sebe dezinfikovať. Zvyšok domácnosti by sa mal čo najviac vyhýbať pobytu v rovnakom priestore ako infikovaný a všetci by pri domácej liečbe chorého pacienta mali nosiť rúška a rukavice. Miestnosť, kde leží chorý človek, by mala byť dobre vetraná, čo platí aj o zvyšných priestoroch domu či bytu. Nielenže sa tým znižuje koncentrácia vírusu v priestore, ale čerstvý vzduch priaznivo pôsobí aj na sliznicu nosa a dýchanie.

Infikovaný pacient by mal aj doma žiť v akejsi bubline. „Pacient používa vyčlenený samostatný riad, poháre, príbory, ktoré nezdieľa s ostatnými členmi domácnosti. Po použití je ich potrebné umyť v umývačke riadu alebo umyť ručne v teplej vode s detergentom,“ uvádza korona.gov.sk. Rovnaké prísne pravidlá platia aj pre posteľnú bielizeň a uteráky, ktoré má pacient iba sám pre seba a nezdieľa ich s nikým iným, pričom ich treba pravidelne prať na teplote vyššej ako 60 stupňov.

Prečo sa venuje koronavírusu až toľko pozornosti? (Viliam Fischer)
Kardiochirurg Viliam Fischer zdôrazňuje, že je nutné začať o Korone hovoriť pravdu. Pri chrípkovej epidémii v r. 2016 – 2017 zomrelo u nás na chrípku 3703 ľudí a 2 roky predtým 2878 ľudí. „Prečo sa vtedy nerealizovali dnešné pandemické opatrenia?“... Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Petra Demková

S týmto sa doma bojuje proti korone

Pacient by mal mať dostatok tekutín a ľahkej stravy, ktorá by mala obsahovať dostatok čerstvého ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu C, D ako aj prvkov ako sú zinok a selén. Dobré sú aj overené babské recepty na chrípku – slepačia polievka alebo zázvorový čaj. Mnoho ľudí prechádzajúcich touto infekciou, sa sťažuje na silné bolesti hlavy, horúčky a dráždivý kašeľ, na čo vám pomôžu len voľnopredajné lieky z lekárne.

Horúčku je dobré zrážať, ak prekročí hranicu 38,5 stupňa, vyskúšať môžete paralen, ktorý menej zaťažuje žalúdok, prípadne ibalgin, či aspirin. Ak však vysoké horúčky nepoľavia ani na piaty deň, určite by ste mali kontaktovať svojho lekára. Na trýznivý kašeľ je vhodné podávať sirupy z kategórie mukolytiká. Sú voľne predajné v lekárňach a magistra určite odporučí vhodné značky, uvádza v závere portál dnes24.sk.

Koronavírus má i „prospešnú“ vlastnosť, odhalili vedci
Bielkovinu, ktorá zaisťuje prienik koronavírusu do buniek, sa snažia americkí vedci použiť na výrobu lieku proti bolesti. Uviedol portál Evo-rus.com. Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič