"Testovať sa dnes nechoďte a dajte si žltú vestu ako prejav vzdoru.", vyzýva Blaha
31 | 10 | 2020 I Petra Demková

Blaha v deň testovania rozdáva občanom posledné inštrukcie a pripomína Slovákom, aké majú práva. Upozorňuje na tvoriace sa kolóny, aj na porušovanie ústavy. Nezabudol poslať odkaz ani prezidentke, Z. Čaputovej. Ak pri testovaní narazíte na nemecky hovoriacich či maďarských medikov, volajte políciu.


Ľuboš Blaha venoval situácii okolo testovania v prvý deň samotného úkonu už dva statusy na svojom Facebooku. V prvom ponúka občanom 15 rád, ako k testovaniu pristúpiť. Prvá rada znie, aby nechodili vôbec. Blaha je presvedčený, že už samotnou účasťou riskujú Slováci nakazenie. Rozumie však, že mnohí zamestnávatelia hrozia svojim zamestnancom a to je dôvod účasti. „Si obeťou, nie vinníkom“, píše Blaha, „netráp sa, máš možnosť aspoň ticho protestovať. Obleč si reflexnú vestu, ktorú máš v aute alebo kúpiš na hociktorej pumpe. Ukáž okoliu, že si tam "dobrovoľne nasilu". Čím viac nás bude, tým väčší signál to bude pre vládu“, pokračuje.

Poslanec Smeru predpokladá, že v nedeľu večer sa možno nariadenia obmedzujúce slobodu, aj tak zrušia. Urobí tak podľa neho Matovič po tom, ako už mobilizácia nebude mať zmysel. Ide mu len o to, aby strachom donútil vopred, čo najviac ľudí zúčastniť sa. Vzápätí upozorňuje poslanec na to, že opatrenia sú v rozpore s ústavou, ľudskými právami a porušujú aj GDPR. Varuje aj, že práve na testovaní môže človek ochorieť: „Dobre sa obleč“, radí, „cez víkend má pršať, fúkať vietor a bude chladno. Stáť v rade môžeš aj niekoľko hodín. Ak ochorieš Ty a Tvoje deti, možno vás nebude mať kto liečiť, lebo lekári sa možno cez víkend nakazia a budú chýbať v nemocniciach. Matovičovi je to jedno, že môžu umierať ľudia, jemu ide len o marketing. Podľahol psychóze, že celý svet sa naňho pozerá“.

Právnik: Policajti od vás nesmú požadovať informácie o vašom zdravotnom stave, ani o teste na COVID-19!
Premiér Matovič a minister vnútra Mikulec oznámili občanom, že policajti si môžu od ľudí po celoplošnom testovaní vypýtať na predloženie potvrdenie o teste. Podľa vyjadrení právnika na to ale nemajú právo! Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Blahovi nie je po chuti ani, že Naď pozval na Slovensko cudzie vojská, presnejšie lekárov. Občanovi odporúča, ak pri testovaní narazí na nemecky či maďarsky hovoriacich medikov, aby volal políciu, „Sú to vojaci cudzej armády, vyslaní z Rakúska a Maďarska, bez akéhokoľvek mandátu Národnej rady Slovenskej republiky“ upozorňuje.

Podľa Blahu však lekári za nič nemôžu a preto by a hneď občanov nemal obracať proti nim. Občan by nemal ani podľahnúť ilúzii, že ak má negatívny test, je zdravý. Antigénový test podľa poslanca za Smer totiž nevie garantovať negativitu. Je nespoľahlivý. Podľa Blahu Matovič svojimi vyhláseniami riskuje ohrozenie verejného zdravia a zrejme ho za to čaká trestné stíhanie.

Rady Ľuboša Blahu pokračujú prednáškou z práva. „Ak bude predavačka alebo SBS-kár chcieť od Teba certifikát s negatívnym testom, volaj políciu“ a pokračuje, „podľa ústavy máš právo na ochranu svojho súkromia a zdravotná dokumentácia je osobitne chránená - nemusíš ju dávať nikomu okrem stanovených štátnych orgánov. Ak chce niekto porušovať GDPR, treba volať orgány činné v trestnom konaní a bez milosti ho nahlásiť“.

"V rozhodujúcich chvíľach nevie prekročiť svoj tieň", kritizuje Chmelár prezidentku
Prezidentka Zuzana Čaputová deň pred spustením plošného testovania naznačila rázny krok. Potom však zaradila spiatočku. Nevyhovela tak zrejme nikomu. Podľa analytika Chmelára tým potvrdila, že v rozhodujúcich chvíľach nevie prekročiť svoj... Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


V nasledujúcom statuse už Blaha reaguje na aktuálnu situáciu na cestách a testovacích miestach. Upozornil, že na Slovensku je kolaps, všade sú kolóny a ľudia sa tlačia v hlúčikoch, „Hlavne, že ľudia nemôžu ísť na protest ani na futbal“, pripomína. „Premiér Matovič tu vyvreskoval, vraj "hnusobu" porazíme jedine tak, že znížime mobilitu a nebudeme sa stretávať s inými ľuďmi. A dnes si kompletne šliape po jazyku“, upozorňuje.

Poslanec za Smer varuje, že antigénové testy sa na celoplošné testovanie vôbec nehodia. Celé testovanie podľa neho slúži len na zakrytie miliónového biznisu s trnavskou firmou a celé Slovensko len poslúžilo na tento biznis. „Ak by bol Covid osobou, tak dnes pukne od smiechu. Lebo nikto mu tak nepomáha, ako sám Matovič... Ak toto celoplošné testovanie nie je od Matoviča ohrozenie verejného zdravia, tak už nič. Ja len, že podľa § 284 Trestného zákona "kto úmyselne vydá ľudí do nebezpečenstva smrti alebo ťažkej ujmy na zdraví... potrestá sa odňatím slobody na štyri roky až desať rokov." V núdzovom stave sa tresty násobia... Pán Matovič, hovoril tu niekto niečo o "stiahnutom zadku"?“ pokračuje ďalej Blaha a pýta sa: „Ako to, že nekoná NAKA? Prosím, odkladajte si fotky z dnešnej testovačky - môže to byť dôkazový materiál pre trestné oznámenie. Po tomto víkende musia padať hlavy. Tu končí všetka sranda, tu sa bavíme o trestnom čine všeobecného ohrozenia. Zo strany vlády“.



Záverom sa hnev poslanca obracia aj voči prezidentke, ktorá podľa neho neurobila dosť, aby situáciu zvrátila: „Toto ste dopustili, pani prezidentka. Mohla ste to zastaviť, no alibisticky ste odmietli našu výzvu. Aj kvôli Vám budú možno umierať ľudia - už ste teraz spokojná?“, končí svoj traktát Ľuboš Blaha.

Premiéra chráni pancier. Občanov už ani len Ústava SR
Musí byť smutné pozerať sa spoza panciera limuzíny s nepriestrelnými oknami na svet, ktorý ho ešte nedávno zbožňoval a vyniesol až do kresla predsedu vlády. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Ivan Brožík