"V rozhodujúcich chvíľach nevie prekročiť svoj tieň", kritizuje Chmelár prezidentku
31 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Prezidentka Zuzana Čaputová deň pred spustením plošného testovania naznačila rázny krok. Potom však zaradila spiatočku. Nevyhovela tak zrejme nikomu. Podľa analytika Chmelára tým potvrdila, že v rozhodujúcich chvíľach nevie prekročiť svoj tieň.


Čaputová si v piatok ako hlavná veliteľka ozbrojených síl predvolala armádnych veliteľov, aby podali hlásenie o stave pre Slovensko historickej operácie. Jej následné vyjadrenie o tom, že na základe nedostatočnej pripravenosti by malo byť testovanie skutočne dobrovoľné a bez postihov, prinieslo mnohým aspoň na chvíľu závan nádeje. Tých, ktorí v testovanie bezpodmienečne veria, vrátane predsedu vlády, to však rozladilo.

Igor Matovič svoj status napísal všeobecne. „Niekto sa rozhodne v ťažkej chvíli nadbiehať názoru ľudí, ktorí si myslia, že majú právo nakaziť iných..., iní pomáhajú do poslednej chvíle, ako vedia. Lebo si uvedomujú, že poriadne zvládnuté celoplošné pretestovanie je spôsob, ako sa vyhnúť tvrdému lockdownu,“ konštatoval premiér na Facebooku približne hodinu po prezidentkinom vystúpení.

Krajčí verí, že vláda nepotrestá občanov, ak sa nedostanú na test
Minister zdravotníctva strávi testovací víkend aj ako člen odberného tímu. Riziko nákazy z jeho pohľadu nehrozí. Počet zdravotníkov, ktorí chcú pomáhať, sa zvyšuje. Každú hodinu sa ich hlásia „desiatky až stovky“, uviedol v piatok na tlačovej... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Minister obrany Jaroslav Naď si neodpustil priamu kritickú poznámku. „Myslel som si, že sme na jednej lodi a pani prezidentka vyzve zdravotníkov, aby sa prihlásili. Zvolila si však inú cestu, ktorou skôr ľudí od testovania odradila,“ citoval Naďa portál tvnoviny.sk.

Minister práce, rodiny a sociálnych vecí Milan Krajniak to zas vo svojom príspevku zhrnul nasledovne. „Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý“. A pokračoval, že „zatiaľ, čo prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda pracuje ďalej na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť“.

Počínanie hlavy štátu zhodnotil aj politický a mediálny analytik Eduard Chmelár. Prezidentka v piatok „podvečer dovysvetlila svoje vlastné vyhlásenie, hoci by urobila lepšie, keby mlčala,“ napísal v komentári s názvom "prezidentka vyzvala premiéra na súboj, a potom si strelila do kolena". Kým dopoludnia Čaputová uviedla, že cieľ pretestovať celé obyvateľstvo je „nenaplniteľný“, o niekoľko hodín neskôr už tvrdila, že na jeho zastavenie „nevidí dôvod“, zhrnul na sociálnej sieti.

Najnovší prieskum: Hlas-SD ostatným uniká, Matovič sa prepadá, Sulík posilňuje!
COVID-19 a jeho zvládanie má zrejme najväčší vplyv na prieskum preferencií politických strán. Správanie Igora Matoviča a niektorých jeho ministrov tlačí percentá strany prudko nadol. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dali urobiť... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Som sklamaný, ale nie prekvapený, lebo Zuzana Čaputová tým len potvrdila, že v rozhodujúcich chvíľach nevie prekročiť svoj tieň a urobiť vlastné autonómne rozhodnutie,“ nešetril kritikou Chmelár. Takéto konanie dokonca vníma ako ťažkú politickú chybu, ktorá sa Prezidentskému palácu ešte vypomstí.

„Prezidentka sa zachovala ako mača, ktoré síce chytilo myš, no po napätom očakávaní ju pustilo,“ zhodnotil Čaputovej kroky. Za najhoršie však Chmelár považuje, že tým „napľula do tváre“ zdravotníckym združeniam, samosprávam, odborom a všetkým, ktorí jej kritické slová podporili. „Čo je toto, preboha, za politiku?,“ pýta sa analytik a historik v jednej osobe.

Fico vyzval prezidentku na zastavenie testovania. Vláda vraj koná v rozpore s právomocami
Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby zastavila celoplošné testovanie obyvateľstva. Informáciu priniesol portál cas.sk. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


„Premiér jej požiadavke netrestať ľudí nevyhovel a aj vo večernom príhovore ju odignoroval. Správal sa ako diktátor, ktorý ľuďom láskavo hovorí: ste slobodní, môžete si robiť, čo chcem“, nešetril v komentári ani Matoviča.

Podľa Chmelára prezidentka nepochopila svoju úlohu, pretože hlavný veliteľ ozbrojených síl sa nepýta, ale dáva príkazy. Myslí si, že mala dve možnosti, „buď celú akciu zastaviť jediným rozkazom alebo si vynútiť zrušenie sankcií za neúčasť".

Chmelár sa v závere svojho príspevku priznáva, že je z takéhoto vyústenia situácie šokovaný. „Viem len jedno: na tejto potupnej a nezmyselnej fraške sa odmietam zúčastniť,“ dodal.

Slovensko stojí na pokraji občianskych nepokojov - tvrdí politológ
Občianske nepokoje kvôli sporu Matoviča s Čaputovou? Ich spory vraj môžu viesť až k občianskym nepokojom. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Ivan Brožík