Migranti na Cypre zaútočili na francúzske vaľvyslanectvo
30 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Skupina asi 80 moslimov, väčšinou pozostávajúcich z migrantov z Egypta a Sýrie, strhla tento týždeň francúzsku vlajku na veľvyslanectve krajiny na Cypre, informuje portál Breitbart.


Moslimská skupina v utorok večer usporiadala demonštráciu pred francúzskym veľvyslanectvom v cyperskom hlavnom meste Nikózia. Skandovali slogany v reakcii na opatrenia prijaté francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v dôsledku sťatia učiteľa Samuela Patyho.

Podľa správy denníka Proto Thema skupina kričala aj heslá namierené priamo proti cyperskému prezidentovi Nicosovi Anastasiadesovi, ktorý francúzskemu vodcovi vyjadril podporu. Anastasiades kritizoval najmä tureckú výzvu na bojkot francúzskych výrobkov a vyjadrenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktoré označili prezidenta Macrona za duševne chorého.

Európa, priprav sa na džihád! vyhráža sa palestínsky šejk
Palestínsky islamský vedec, šejk Ali Abú Ahmad, použil príhovor v mešite Al-Aksá v Jeruzaleme na varovanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a všetkých „neveriacich, ktorí konali drzo proti moslimom“, aby sa pripravili na svätú vojnu.Témou... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


"Tento útok vodcu kandidáta na členstvo v EÚ na francúzskeho prezidenta je vulgárnym urážkou princípov a hodnôt Únie," uviedol Anastasiades. Po incidente na francúzskom veľvyslanectve cyperská polícia zatkla päť osôb, štyroch Egypťanov a jedného Sýrčana vo veku od 20 do 31 rokov. Štyria boli obvinení v súvislosti s odstránením francúzskej vlajky, ďalší boli obvinení z útoku na policajta.

Incident v Nikózii je len jedným z niekoľkých protestov proti Francúzsku a Emmanuelovi Macronovi v posledných dňoch po tom, čo prezident jasne uviedol, že jeho vláda bude tvrdo zasahovať proti islamistom vo Francúzsku. Napätie medzi Francúzskom a Tureckom sa tento týždeň ešte vystupňovalo, keď satirický časopis Charlie Hebdo odhalil svoju novú obálku, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Erdogana v spodnej bielizni pri pohľade na ženský zadok.

Erdogan v stredu uviedol, že sa bude domáhať právnych opatrení proti urážlivej karikatúre a uviedol: „Na túto karikatúru som sa nepozrel (...) O týchto ničomníkoch netreba nič hovoriť.“

Cez víkend prišlo o život pri brehoch Senegalu 140 migrantov
Potopenie lode migrantov pri Senegale si vyžiadalo najmenej 140 obetí, potvrdila vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu ( IOM ). Informoval o tom portál abcnews.go.com. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Mário Martinka