Cez víkend prišlo o život pri brehoch Senegalu 140 migrantov
30 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Potopenie lode migrantov pri Senegale si vyžiadalo najmenej 140 obetí, potvrdila vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu ( IOM ). Informoval o tom portál abcnews.go.com.


Na lodi v sobotu vyrazilo asi 200 cestujúcich zo senegalského mesta Mbour smerujúcich na španielske Kanárske ostrovy. píše abcnews.go.com. Čln sa však zakrátko vznietil a potopil sa pri severozápadnom pobreží Senegalu neďaleko Saint Louis. Podľa IOM bolo zachránených 59 cestujúcich. Potopenie lode prichádza v čase, keď sa počet ludí, ktorí sa snažia dostať na Kanárske ostrovy zo senegalských brehov v posledných týždňoch „výrazne zvýšil“, uviedla migračná agentúra OSN. Minulý mesiac sa o dosiahnutie španielskych brehov pokúsilo 14 člnov a asi štvrtina „údajne zažila nejakú nehodu alebo sa potopila“, uviedla IOM.

Senegalské pobrežie bolo kedysi hlavným východiskovým bodom pre tých, ktorí dúfali v to, že budú prevezení do Európy. V posledných rokoch sa tento trend vytráca a Senegálčania radšej cestujú po pevnine do Tuniska alebo Líbye a až odtiaľ sa pokúsia preplávať Stredozemné more. Tým, ktorí cestujú po mori sú zamietnuté víza do európskych krajín. Napriek tomu migranti riskujú nebezpečnú cestu aby mali šancu získať možnosť si zarobiť dostatok peňazí na podporu svojich rodín doma.

„Voláme po jednote medzi vládami, partnermi a medzinárodným spoločenstvom. Vyzývame na zrušienie siete obchodovania s ľuďmi a prevádzačstva, ktoré zneužívajú situáciu zúfalej mládeže,“ uviedol Bakary Doumbia, vedúci misie IOM v Senegale.

Európska migračná „kríza“ nie je o číslach. Je o predsudkoch (Shada Islam)
Komentár Shada Islama (The Guardian) Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Diana Zaťková