Erdogan poslal Macrona na psychiatriu a ten v reakcii odvoláva veľvyslanca z Turecka
25 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Paríž odvolal svojho vyslanca z Turecka po štipľavých poznámkach prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý spochybnil duševné zdravie svojho francúzskeho kolegu a obvinil Emmanuela Macrona z „týrania“ miliónov moslimov, informuje portál RT.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona z „týrania“ miliónov moslimov po tom, čo predstavitelia ohlásili zásah proti radikálnym mešitám a islamskému extrémizmu vo Francúzsku. „Aký je Macronov problém s islamom a moslimami? Potrebuje liečbu duševného zdravia,” uviedol Erdogan na sobotňajšej schôdzi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, informovali turecké médiá.


Vo vyhlásení pre tlačovú agentúru AFP Macronov úrad odsúdil Erdoganove vyjadrenia ako „neprijateľné“ a uviedol, že Paríž „neusiluje o zbytočné kontroverzie a neakceptuje urážky“. Odvolanie francúzskeho vyslanca z Turecka oznámil Macronov úrad neskoro v sobotu. Paríž vo svojom vyhlásení naznačil, že sa neplánuje angažovať v menovkách s tureckým vedením. "Pobúrenie a urážka nie sú metódou," uviedol úrad.


Bieli rasisti stáli v tomto roku za väčšinou domácich teroristických útokov v USA
Údaje sú v príkrom rozpore s tvrdeniami Donalda Trumpa, ktorý tvrdil, že násilie ľavicových extrémistov je veľkou hrozbou, píše theguardian.com Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Erdogan bol veľmi kritický voči rétorike, ktorú Macron použil na boj proti islamskému extrémizmu vo Francúzsku. Začiatkom októbra francúzsky vodca vyhlásil, že islam je na celom svete „v kríze“ kvôli nárastu fundamentalizmu. V tom istom prejave Macron uskutočnil súbor krokov zameraných na posilnenie sekulárnych hodnôt krajiny a potlačenie toho, čo nazval „islamistický separatizmus“. Turecký prezident odsúdil Macronov postoj ako „jasnú provokáciu“ a obvinil ho zo zamerania na islam, aby „zakryl“ svoje zlyhania vo vnútornej politike.






Francúzska vláda obnovila svoj prísľub proti radikálnemu islamu po tom, čo bol národ šokovaný vraždou učiteľa Samuela Patyho. Učiteľa na strednej škole sťal 16. októbra na parížskom predmestí mladý čečenský utečenec po tom, čo v rámci hodiny slobody prejavu ukázal svojim študentom karikatúru proroka Mohameda. V reakcii na zabitie úradníci sľúbili, že okrem iných opatrení posilnia dohľad nad financovaním mešít a zatvoria mešity a moslimské mimovládne organizácie obvinené zo šírenia nenávisti online.

Erdogan obviňuje Rusko, USA a Francúzsko z poskytovania „vojenskej podpory“ Arménsku uprostred konfliktu v Náhornom Karabachu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil členov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z poskytovania „zbraňovej podpory“ Arménsku v prebiehajúcom konflikte o Náhorný Karabach a opätovne zdôraznil svoju vlastnú podporu... Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Marek Molnár






Macron rýchlo odsúdil vraždu ako „islamistický teroristický útok“ a vyzval národ, aby zostal zjednotený proti extrémizmu. "Toto je náš boj a je existenciálny." Oni (teroristi) nebudú mať úspech ... Nerozdelia nás, “ povedal Macron krátko po vražde Paty. "Jeden z našich krajanov bol dnes zavraždený, pretože učil ... slobodu prejavu, slobodu veriť alebo neveriť," dodal.

Ak je cieľom testovania vychytať všetkých pozitívnych, toto sa nepodarí, tvrdí epidemiologička
Lekárka nevie, na základe akých odborných stanoviskách bol návrh na celoplošné testovanie robený a mnoho infikovaných sa ukáže ako falošne negatívni. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.