Bieli rasisti stáli v tomto roku za väčšinou domácich teroristických útokov v USA
24 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Údaje sú v príkrom rozpore s tvrdeniami Donalda Trumpa, ktorý tvrdil, že násilie ľavicových extrémistov je veľkou hrozbou, píše theguardian.com


Podľa novej analýzy centristického thinktanku sú bieli rasisti a ďalší pravicoví extrémisti zodpovední za 67% domácich teroristických útokov v tomto roku, pričom najmenej polovica z týchto útokov je zameraná na demonštrantov. Správa odhalila iba jeden smrtiaci útok „radikálnej ľavice“ v roku 2020, a to zastrelenie Aarona Danielsona, pravicového aktivistu, samozvaným „antifašistom“ počas protestu v Portlande v auguste. Odborníci na extrémizmus uviedli, že išlo o prvé zabitie spojené s antifašistom v USA za posledných 25 rokov.

Podľa analytikov z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS), ktorí vytvorili databázu domáceho teroru, boli násilní pravicoví extrémisti v tomto roku zodpovední za 41 politicky motivovaných útokov a sprisahaní, zatiaľ čo aktéri „krajnej ľavice“ za 12 útokov. Nové údaje sú v príkrom rozpore s tvrdeniami Donalda Trumpa a predstaviteľov rezortu spravodlivosti, ktorí reagovali na masívne protesty proti policajnému násiliu a rasizmu tvrdením, že ľavicové násilie je veľkou hrozbou a že antifašisti alebo „antifa“ aktivisti by mali byť označení za domácu teroristickú skupinu.
Rok 2020 bez masovej streľby

Napriek niekoľkomesačným politickým nepokojom bolo tento rok pri domácich teroristických útokoch zabitých oveľa menej Američanov ako v minulých rokoch, zistili analytici CSIS, čiastočne preto, že zatiaľ nedošlo k politicky motivovanej masovej streľbe.

Celkovo v tomto roku do 31. augusta zahynulo pri piatich domácich teroristických útokoch iba päť ľudí, tvrdia analytici. Prvý usmrtený bol Danielson, podporovateľ krajne pravicovej skupiny Patriot Prayer. Medzi ďalšími úmrtiami sú dvaja strážcovia zákona zastrelení protivládnym extrémistom z hnutia „boogaloo“ v Kalifornii. O život prišiel aj syn sudcu z New Jersey, ktorý bol zastrelený antifeministickým teroristom. Posledná obeť terorizmu bol demonštrant Black Lives Matter zastrelený počas protestu v texaskom Austine.

Vodič SÚV vrazil do demonštrantov Black Lives Matter v New Yorku (VIDEO)
Motorista spanikáril po tom, ako ho obklopili demonštranti Black Lives Matter (BLM) na Times Square v New Yorku, pričom prešiel davom a zachytil sa mu do podvozku bicykel, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


V nedávnych rokoch bol ročný počet obetí domácich teroristických útokov podľa databázy CSIS oveľa vyšší, a to v rozmedzí od 22 do 66 osôb. Desiatky ľudí prišlo o životy pri minuloročnej masovej streľbe na prisťahovalcov z Južnej Ameriky vo Walmarte v El Pase alebo pri streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande v roku 2016.

Niektoré významné udalosti nie sú zahrnuté v súpise CSIS o domácich teroristických útokoch, vrátane zastrelenia dvoch demonštrantov Black Lives Matter v Kenoshe vo Wisconsine tento rok v auguste. V tomto prípade analytici nevideli jasnú „politickú motiváciu“ údajného 17-ročného strelca a nenašli sa ani dôkazy o tom, že vraždenie bolo vopred naplánované, uviedol Seth Jones, expert na boj proti terorizmu, ktorý viedol vytvorenie CSIS. Jones však uviedol, že je pozoruhodné aké veľké „množstvo domáceho terorizmu v USA sa v lete 2020 presunulo do miest“, s citeľným zvýšením počtu útokov automobilmi na demonštrantov.
Sebaobrana alebo terorizmus ?

Jeden zo smrteľných útokov, ktorý bol v databáze CSIS označený za „násilný krajne pravicový“ domáci terorizmus, spáchal armádny seržant v Texase. Vojak však v prípade zatiaľ nebol obvinený. Garrett Foster bol zastrelený počas protestu Black Lives Matter v texaskom Austine 25. júla. Daniel Perry, seržant armády, ktorý bol označený ako strelec, tvrdil, že konal v sebaobrane.

Správa CSIS cituje sériu komentárov na sociálnych sieťach, ktoré napísal Perry v priebehu niekoľkých mesiacov pred streľbou ako dôkaz, že šlo o politicky motivovaný terorizmus: „Teraz je ten správny čas, aby ste sa chopili zbraní a chránili sa pred násilím“. Napísal aj odpoveď na Trumpov tweet o protestujúcich v Oklahome: “ Pošlite ich do Texasu, ukážeme im, prečo hovoríme, aby si ľudia nedovolovali na Texas.“

Clint Brody, Perryho právnik, kritizoval autorov správy za pokus „postaviť čin sebaobrany na rovnakú úroveň s domácim terorizmom“ a uviedol, že zabitý demonštrant Foster tiež zverejnil znepokojujúce príspevky na sociálnych sieťach.

V USA  sa pripravuje prevrat (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina, (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Iveta Machová

Extrémna ľavica vs extrémna pravica

11 incidentov u ktorých nikto neprišiel o život sú v systéme označované ako „krajne ľavicové politické násilie.“ Patria sem prípady ako: Podpálenie policajného okrsku v Minneapolise, ktoré bolo miestne známe ako „ihrisko pre odpadlíckych policajtov“. Pokusy o podpálenie policajných automobilov v New Yorku a vo Washingtone. Útoky molotovovým kokteilom na vládne budovy v Portlande, Seattli a v Apple Valley v Minnesote. Je tu tiež zaznamenaný útok na senátora, ktorý natáčal demonštrantov strhávajúcich sochy vo Wisconsine.

Medzi útoky pravicových extrémistov pri ktorých prišlo k zraneniam patrí napríklad útok nožom, pri ktorom boli zranení traja členovia ázijsko-americkej rodiny v Texase. Streľba muža v obchodnom centre v Arizone, ktorého prokurátori označili za člena šovinistického hnutia „incel“. Mnohonásobné pokusy o teroristické útoky organizácie The Base, neonacistickej skupiny, ktorá sa pokúša vyvolať rasovú vojnu. Niekoľko hrozieb a násilných udalostí spojených s konšpiračnou teóriou QAnon.

Čo je konšpiračná teória QAnon šíriaca sa po USA
Najmenej 24 politikov v USA podporilo konšpiráciu, ktorá tvrdí, že liberáli odoberajú krv deťom Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Mário Martinka


CSIS definuje terorizmus ako „úmyselné použitie - alebo hrozbu - násilia zo strany neštátnych subjektov na dosiahnutie politických cieľov“ a analytici varovali, že v roku 2020 vynechali veľa násilných incidentov, pri ktorých nebola jasná politická motivácia. Napríklad „hoci niektoré zdroje zaznamenali viac ako 100 útokov krajnej pravice pri protestoch v roku 2020“, databáza CSIS „označila iba 11 z nich za teroristické útoky“, napísali analytici.
Dáta hovoria jasne

Percentuálny podiel pravicových domácich teroristických útokov by bol vyšší, ak by CSIS kategorizovala protivládnych extrémistov „boogaloo“ za pravicových, ako to robia aj mnohí ďalší odborníci. Namiesto toho klasifikovali vznikajúce násilné hnutie ako „iné“.

New America Foundation, liberálny thinktank, ktorý vedie databázu smrteľných incidentov domáceho terorizmu od 11. septembra, súhlasil s CSIS v tom, že streľba v Portlande by mala byť považovaná za akt „krajne ľavicového“ terorizmu, ale streľbu v Kenoshe kategorizovala ako incident násilia krajnej pravice.

Aj keď je možné diskutovať o klasifikácii konkrétnych prípadov, povedal Jones, širší trend v dátach je jasný: bieli rasisti a podobní aktéri predstavujú pre USA v súčasnosti najväčšiu hrozbu domáceho teroru, čo je zistenie konzistentné vo viacerých databázach. Výskumníci sledujúci extrémistické násilie nedávno potvrdili aj hodnotenie hrozieb ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, podľa ktorého bieli rasisti „zostávajú najtrvalejšou a najnebezpečnejšou hrozbou vo vlasti“.

Demokrati sa posúvajú k extrémnej ľavici, pretože ich „vlastní Georg Soros“, tvrdí bývalý hovorca parlamentu
Demokratická strana sa naďalej radikálne unáša doľava a jej vedenie nikdy nebude vyvolávať militantné prvky, ako je Antifa, pretože je kontrolovaná miliardárskym ľavicovým Georgeom Sorosom, uviedol bývalý hovorca amerického domu Newt Gingrich,... Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Marek Molnár