Rusi pracujú na spoločnej supervakcíne proti Covid-19 a chrípke
23 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Vakcína, ktorá funguje súčasne proti chrípke i koronavírusom? Určite nie zázrak, už je vo vývoji.


Ruské virologické centrum „Vector“ oznámilo, že vyvíja vakcínu, ktorá účinkuje súčasne proti sezónnej chrípke a koronavírusom. Informáciu potvrdil Rinat Maksiutov, generálny riaditeľ centra. "V našom centre pokračujú práce na vytvorení kombinovanej vakcíny proti koronavírusu a sezónnej chrípke" - oznámil Maksiutov na zasadnutí každoročného zasadnutia Valdajského medzinárodného diskusného klubu. Viac informácií zverejnil portál rp.pl.

Valdajský medzinárodný diskusný klub je pravidelne sa konajúci kongres expertov, ktorí sa špecializujú na štúdium ruskej vnútornej a zahraničnej politiky. Podľa Maksiutovho vystúpenia na pôde klubu ruské virologické centrum „Vector“ v súčasnosti "vykonáva komplexnú štúdiu o kombinovanej infekcii vírusom sezónnej chrípky a koronavírusom SARS-CoV-2. - Dôležitosť tohto výskumu je nielen teoretická, ale aj praktická", dodal.

Ruská vakcína proti Covid-19 bude stáť 13 USD. Po zrýchlení výroby cena ešte klesne
Prvá vakcína na svete proti Covid-19 bude stáť menej ako 1 000 rubľov alebo 13 dolárov za dávku, uvádza Federálna protimonopolná služba (FAS). Napriek nízkej cene na západné pomery je FAS presvedčený, že súčasná cena je nestabilná a bude sa... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


V septembri sa Rusi pochválili vývojom vakcíny „Sputnik V“. Momentálne je však iba v poslednej fáze testovania. Formálne je súčasné očkovanie - v Rusku aj u jeho spojencov - iba treťou fázou pokusov vyžadovaných Svetovou zdravotníckou organizáciou (testovanie na veľkej skupine ľudí).

V Rusku je okrem vakcíny „Sputnik V“ zaregistrovaná aj ďalšia vakcína - „EpiVacKorona“ z centra „Vector“, bývalého vojenského laboratória biologických zbraní. A existuje aj vakcína z moskovského centra Čumakov. Podľa názoru ruských virológov však budú ďalšie dve vakcíny „slabšie“ ako „Sputnik“.

V súčasnosti sa na celom svete testuje asi 170 vakcín.

Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič