Kauza Tipos: Štát prišiel o viac ako šesťsto tisíc eur, škodu ale zatiaľ nikto nezaplatil!
22 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vymáhanie státisícovej škody, ktorú by mal zaplatiť dodávateľ, však môže byť problémové, do hry totiž môže vstúpiť hrozba kolapsu štátneho kasína.


Keď polícia vlani v novembri urobila raziu v štátnom Tipose, prokurátor dozorujúci prípad potvrdil, že desiatky klientov národného lotériového gigantu roky zneužívali herný systém. Vďaka „chybe“, ktorú dnes už bývalé vedenie ignorovalo, mohli cez fiktívne hráčske kontá pokojne prať čierne peniaze. V kauze podľa portálu Aktuality.sk už obvinili bývalého riaditeľa a nominanta Smeru-SD Jána Barcziho a exšéfa IT Tiposu Miloša Preleca.
Ministerstvo vyrátalo škodu necelých 20-tisíc eur!

Škandalóznu prax prelievania miliónov eur z hráčskych kont na súkromné účty v banke najnovšie potvrdili aj externí analytici, ktorí vyčíslili presné škody. Lotériový gigant si dal totiž vypracovať znalecký posudok s cieľom zistiť každé prevedené euro. Tiposom najatá spoločnosť mala tiež určiť presnú výšku škody, ktorá štátu vznikla.

Keďže jedna z najbohatších štátnych firiem platí firmám prevádzkujúcim platobnú bránu za každé prevedené euro, škody sa pohybujú v státisícoch. Pôvodné odhady Tiposu sa pritom počítali v tisíckach eur, ministerstvo totiž dospelo k sume len necelých 20-tisíc. Otázkou ale zostáva, či sa Tipos vôbec dostane k zbytočne vyplateným státisícom.

KAUZA: „Škandalózne“ odhalenia daniarov vo firme nového šéfa Tiposu
Vo firme nového šéfa Tiposu daniari odhalili zaujímavé veci. Po ich kontrole musel zaplatiť desiatky tisíc eur, o ktoré sa teraz súdi. Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Znalci došli u dvoch hráčov ku státisícovým škodám

Firma ProRate, ktorá pre Tipos pripravila rozsiahly znalecký posudok, vyčíslila, že od roku 2006 prišla štátna lotériová spoločnosť na zbytočných poplatkoch minimálne o 645-tisíc eur. Zbytočných preto, že hráči s nabitým peňažným kreditom skutočne nehrali, iba si peniaze posielali na vlastné účty. Analytici pritom upozornili, že výška škody by mohla byť vyššia. Pri vyčíslení sumy však započítali iba tých hráčov, pri ktorých Tipos potvrdil neoprávnený výber.

„Dvaja z uvedených hráčov v sumáre vložili na hráčske kontá viac ako 6 miliónov eur takmer výlučne cez PaySafe karty, ich stávky boli minimálne 9-tisíc eur, do hier a z hier previedli v sume 8,6 milióna eur. Ak by tieto vklady na hráčske kontá boli klasifikované ako neoprávnené, tak by výška finančnej škody vzrástla len za tieto dve kontá o viac ako 200-tisíc eur z PaySafe kariet,“ uzavreli znalci.
Tipos slúžil hráčom ako dokonalá práčka peňazí

Z doterajších zistení vyplýva, že hráči roky využívali deravý systém internetového hazardu: nabili si peniaze na hráčske konto a namiesto toho, aby riadne stávkovali, si peniaze obratom poslali na osobný účet v banke. Keďže peniaze prišli od národnej lotériovej spoločnosti, banky nemali dôvod pýtať sa na ich pôvod, resp. upozorniť na podozrivé operácie ani v prípade vysokých súm.

Hoci Tipos uvedené obchádzanie pravidiel zakazuje priamo v obchodných podmienkach, softvér ho napriek tomu umožňoval. Aktuality.sk už pred vyše rokom upozornili, že hráčom sa tak podarilo preliať na súkromné účty minimálne 27 miliónov eur. Pôvod peňazí zostáva otázny. Ak by išlo o peniaze z úplatkov, predaja drog či inej trestnej činnosti, banky či finančná jednotka polície si to nemuseli ani všimnúť v domnení, že ide o výhry z hazardu.

TIPOS mal byť pračkou na peniaze. Riaditeľa odviedli v putách
Pred Tipos dnes prišlo minimálne šesť áut. Podľa očitých svedkov vošlo do budovy približne 30 policajtov s páskami Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Gabriel Matta

Podvodníci vymysleli naozaj sofistikovaný systém

Na hráčske konto v Tipose sa dali peniaze vložiť viacerými spôsobmi: klasickým prevodom na účet cez platobnú bránu CardPay, ako sa to bežne deje pri platbách cez internet, alebo sofistikovanejším spôsobom cez takzvané PaySafe karty. Tie zaručujú anonymitu – kúpite si ich na rôznych miestach na Slovensku a na hráčskom konte iba zadáte číslo z karty. Peniaze sa automaticky pripočítajú hráčovi.

Keď sa kauza o prelievaní peňazí prevalila vlani v apríli na verejnosť, štátna lotériová spoločnosť pod vedením Barcziho sa bránila, že od dodávateľa systému si vypýtali vzniknutú škodu späť. Česká firma Easit zaplatila Tiposu 7,9-tisíc eur. Ako k tejto sume dnes už obvinený exmanažér Barczi dospel, nikto netuší.

Tipos stále sužujú čudné hráčske kontá aj kauza Lemikon
Na podozrivé praktiky hráčov upozornil námestník generálneho riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Martin Bohoš. Zrušených bolo 140 hráčskych kont. Čítať ďalej
16 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová

Podľa znalcov najnovšia škoda je minimálne 645-tisíc

Do výpočtov sa následne pustili analytici ministerstva financií. Kontrolu neformálne zastrešoval vtedajší tajomník služobného úradu Albín Kotian. Závery však pripomínali skôr optimalizáciu – akoby sa niekto snažil zúžiť problém a znížiť reálnu škodu na minimum. Kontrolná skupina totiž pracovala s „predpokladom“ dodávateľa, že chyba v internetovom systéme eBet vznikla v júni 2016 a odstránená bola v auguste 2018. Analytici následne vyčíslili iba vklady na hráčske kontá za vyššie spomínané obdobie, aj to len cez jeden platobný kanál, spomínané PaySafe karty. Výška škody pre Tipos sa tak umelo znížila na necelých 18-tisíc eur. Aj tieto peniaze Easit zaplatil.

Najnovší znalecký posudok, ktorý počíta so škodou za minimálne 645-tisíc eur, však upozorňuje na celkom iné skutočnosti. Diera v systéme od Easitu fungovala roky a hráči po celý čas obchádzali pravidlá Tiposu. „Z údajov pri výpočte neoprávneného výberu je zrejmé, že k chybným transakciám, ktoré povoľovali neoprávnený výber, dochádzalo počas celého sledovaného obdobia,“ píšu analytici v posudku. Podrobné dáta mali od roku 2010.

Bývalých predstaviteľov Tiposu vzali do väzby
Najvyšší súd SR dnes vzal do väzby bývalých predstaviteľov spoločnosti Tipos Jána B. a Miloša P. Čiastočne tak vyhovel sťažnosti prokurátora proti novembrovému rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu, ktorý dvojicu obvinených prepustil na... Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | SITA

Tipos nie je vo výhodnej pozícii a ťahá za kratší koniec

Národnú lotériovú spoločnosť aktuálne vedie poverený riaditeľ Marek Kaňka, ktorý sa teraz uchádza aj o stály post šéfa v prebiehajúcom výberovom konaní. Riešenie problému zdedil po svojich predchodcoch, znalecký posudok má však na stole približne od júla. Odvtedy tvrdí, že ho dal posúdiť právnikom a veci rieši. „Posudok sme spoločnosti Easit zaslali, ale ešte stále im plynie lehota na vyjadrenie sa, zároveň prebiehajú rokovania s právnikmi. Keďže náš postup konzultujeme s právnou kanceláriou, nie je možne uviesť ďalšie podrobnosti,“ napísala hovorkyňa Tiposu Ivana Skokanová v reakcii na otázky, ktoré jej zaslali Aktuality.sk.

Koľko peňazí, dokedy a akým spôsobom Tipos od Easitu vymáha, tak nie je zrejmé. Štátna akciovka pritom nie je vo výhodnej pozícii a ťahá za kratší koniec. Zmluvu v roku 2013 podpísal bývalý riaditeľ Ladislav Kriška. Keď sa prevalilo, že za luxusnú obuv platil firemnou kreditkou, skončil. Štátna akciovka by si mohla státisíce vymáhať na súde, zatiaľ tak ale neurobila. Hrozí však, že Easit by mohol od zmluvy odstúpiť už len za to, že mu Tipos reputačne škodí.

Zmluvy s Tiposom ani právnikom Miškovičom nemali byť uzatvorené, vyhlásil Sulík
Uzatvorenie zmluvy medzi Tiposom a Fun rádiom podľa R. Sulíka pripomína smerácke časy. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Peter Haluza

V hre je nielen reputácia, ale poriadne veľké peniaze

Ako na celý problém pozerá samotný Easit, dnes podľa Aktuality.sk nie je jasné. „Uvedenú záležitosť sme dali externej advokátskej kancelárii a súčasne sme viazaní mlčanlivosťou zo zmluvy s naším obchodným partnerom. Z týchto dôvodov nebudeme na zaslané otázky odpovedať,“ reagoval riaditeľ Easitu Michal Hýbl. V prípade odhaleného deravého systému nejde pre českú spoločnosť z portfólia miliardára Iva Valentu len o samotnú reputáciu. Ak by napokon došlo k odstúpeniu od zmluvy, Easit príde o nemalý balík peňazí. Štátnemu Tiposu totiž fakturuje v priemere 250-tisíc eur mesačne. Do kasína navyše dodáva aj hry od firiem zo skupiny Synot, rovnako napojenou na spomínaného Valentu.
Vec posudzujú právnici, preto sa Tipos vyjadrovať nebude

„Znalecký posudok mal za úlohu vyčísliť možnú škodu. Obdobie, ktoré skúmal, bolo od roku 2006 do 2019. Posudok sme spol. Easit zaslali a ešte stále plynie lehota na vyjadrenie, zároveň prebiehajú rokovania s právnikmi. Keďže náš postup konzultujeme s právnou kanceláriou, nie je možne uviesť ďalšie podrobnosti. Ako sme už niekoľkokrát uviedli, je našim cieľom tento problém z minulosti otvorene komunikovať, nemáme v pláne nič zatajovať, práve naopak.

Je potrebné zohľadniť, že celá problematika škody, vrátane jej kvantifikácie a následných úkonov našej spoločnosti, má dve roviny, a to tak trestnoprávnu, ako aj civilnoprávnu. Predčasné zverejnenie požadovaných informácií by mohlo, podľa nášho názoru, ohroziť úspešné vyšetrenie toho, čo sa v minulosti vo veci hráčskych účtov stalo a kto nesie za vzniknutú ujmu zodpovednosť. Pokiaľ ide o civilnoprávne aspekty, tu je situácia porovnateľná. Z uvedeného sa k situácii momentálne viac informácií nemôžeme poskytnúť,“ vysvetlila pre Aktuality spoločnosť Tipos.

Spor starý 20 rokov je späť. Schránková spoločnosť Lemikon žiada od Tiposu 33 miliónov
Schránková spoločnosť Lemikon oživila miliónový spor s Tiposom. Vracia sa tak jedna z najväčších káuz prvej vlády Roberta Fica, informoval denník Pravda. Čítať ďalej
29 | 01 | 2020 | Slávka Cigáňová