Americkí admiráli žasnú - Rusko zaraďuje do Severnej flotily ťažké bojové ľadoborce
22 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Rusko sa stáva dominantným vládcom polárnych oblastí. Stavia do nich aj kompletnú bojovú flotilu, schopnú operovať bez obmedzení aj na zamrznutom mori.


V roku 2028 bude v arktickom regióne dokončená formácia skupiny obslužných a bojových ľadoborcov, uviedli pre iz.ru zdroje z ministerstva obrany. V tomto období vstúpi do služieb Severnej flotily (SF) aj veľa nových vojnových lodí . Severná flotila je už dnes najsilnejšou a najaktívnejšou flotilou v Rusku. Okrem vytvárania vysunutých stanovíšť na ostrovoch a vysadzovania špeciálnych arktických pozemných síl Rusko aktívne buduje aj vojenskú flotilu prispôsobenú na operácie v severných šírkach.

V súčasnosti v Petrohrade pre admiralitu stavajú dva ľadoborce projektu 23550 - Ivan Papanin a Nikolaj Zubov. Sú schopné plniť úlohy bitevnej lode, ľadoborca a ťažkého remorkéra súčasne. Zároveň nesú širokú škálu bojových systémov vrátane delostrelectva, ale aj vrtuľníkov a útočných člnov. Lode môžu niesť aj kontajnerové zbraňové systémy, aby sa z nich mohli stať plnohodnotné bojové ľadoborce. Je potrebné poznamenať, že také vlastnosti lodí už urobili vážny dojem na amerických admirálov.

Ruské námorníctvo čelí vážnym rozhodnutiam
Anonymná ruská námorná analýza poukazuje na akútne stresové body v moskovskom programe rozvoja námorníctva. Ostro kritizovaná korupcia a plytvanie mieri priamo na Kremeľ Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Mário Martinka


„Iľja Muromec“ sa už pripojil k severnej flotile. Ľadoborec Jevpatij Kolovrat sa stavia pre kamčatské zoskupenie tichomorskej flotily. Ruské námorníctvo tiež plánuje nasadiť nové robotické bojové systémy pre operácie pod arktickými vodami. Jeden z nich je známy ako „Harmony“ . Jeho úlohou bude pozorovanie podmorských objektov. Chráni ruské ponorky aj naše územie pred náhlym vypálením riadených striel spod vody.

Pre operácie v arktických podmienkach sa vyvíjajú ďalšie lode a plavidlá. Rozostavané pomocné plavidlá sú navyše multifunkčné a sú schopné vyriešiť celý rad úloh. Už skôr sa v médiách špekulovalo, že v blízkej budúcnosti začne Severná flotila testovať takzvané kontajnerové systémy zbraní a technického vybavenia. V prípade Arktídy sa vytvára široká škála systémov, ktoré v blízkej budúcnosti umožnia vytvoriť komplexný bezpečnostný val pre tieto zemepisné šírky . Ten obsahuje systémy včasného varovania pre rôzne povrchové, podmorské a vzdušné ciele, vytvorenie protivzdušnej obrany, výcvikové jednotky na pôsobenie v chladných klimatických podmienkach a ešte oveľa viac. A nové námorníctvo ľadoborcov sa stáva jeho podstatnou súčasťou.

Vlajková loď Čiernomorskej flotily Ruskej federácie sa vracia do operačnej služby
Prvýkrát po modernizáciach vyplával raketový krížnik “Moskva”na more do služby, informovalo oddelenie informačnej podpory v čiernomorskom regióne. Posádka lode vypracuje úlohy vedenia protilietadlovej obrany. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Ivan Brožík