Ruské námorníctvo čelí vážnym rozhodnutiam
08 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Anonymná ruská námorná analýza poukazuje na akútne stresové body v moskovskom programe rozvoja námorníctva. Ostro kritizovaná korupcia a plytvanie mieri priamo na Kremeľ


Komentár Lyle J. Goldsteina, profesora výskumu v Čínskom inštitúte námorných štúdií na Americkej námornej vojenskej akadémii v Newporte ( nationalinterest.org )

Od tragédie ponorky Kursk v roku 2000 zaznamenávalo ruské námorníctvo rad úspechov. Obnoviť vlastnú podmorskú zdatnosť bolo náročné. Rusku sa podarilo aj celkom efektívne nasadenie novej generácie tichých jadrových ponoriek (SSBN aj SSGN) a zároveň sa podarilo doplniť veľký rad naftových ponoriek. Ruské námorníctvo, ktoré vo svojom kroku ukazuje určitú "novú jar", produkuje viac lodí a využíva ich na dlhšie misie na mori. Tento úspech len mierne narušil neslávny výpadok admirála Kuznecova v Stredozemnom mori na konci roku 2016.

Celkovo však ruské námorníctvo poskytlo Kremľu spoľahlivú bojovú a odstrašujúcu moc v mnohých nedávnych malých vojnách pozdĺž nestabilného juhozápadného boku Ruska, od Gruzínska cez Ukrajinu až po Sýriu. Ruské námorníctvo predovšetkým demonštrovalo svoj pomerne dlhý dosah v Sýrii využívaním útočných rakiet Kalibr z rôznych námorných platforiem vrátane ponoriek.

Ruská pobrežná stráž síce bola hlavným aktérom krízy v Kerčskom prielive v novembri 2018, no ruská impozantná čiernomorská flotila zabezpečila, že vojenské protiopatrenia NATO v tejto morskej oblasti zostanú všeobecne podpriemerné. Ďalej existuje značné námorné úsilie zamerané na podporu nového ruského dôrazu na Arktídu vrátane nového námorného ľadoborca ​​Iľju Murometsa, ktorý je už v pravidelnej službe. Ruské námorníctvo nakoniec tiež prispelo na zoznam nových „superzbraní“ s revolučným Poseidonom - bezpilotným podvodným prostriedkom s jadrovým pohonom (UUV), ktorý dokáže doručiť termonukleárnu hlavicu do prístavu protivníka, čím obíde protiraketovú obranu.

Ruským vojakom chystajú špeciálne bojové obleky
Okrem ochrany by mali „vonkajšie kostry“ pomôcť vojakom odolať zvýšenej námahe a prenášať ťažké bremená. Uviedol portál Potokmedia.ru. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič

Chaos v ruskej flotile

Prezident Vladimir Putin preukázal určitú záľubu v ruskej flotile. V skutočnosti však medzi ruskými námornými stratégmi panuje značné znepokojenie, naznačuje nepodpísaný článok v ruskom jazyku uverejnený vo vojenskom časopise [Военное Обозрение] Vojenský prehľad zo začiatku apríla. Táto dosť podrobná analýza sa zameriava na ruskú flotilu, pričom naznačuje, že táto časť armády je v značnom chaose.

Ak vieme, že ruské výdavky na obranu tvoria menej ako 10 percent celkových výdavkov na obranu NATO, bolo by celkom rozumné, aby ruskí stratégovia jednoducho vyžadovali viac zdrojov na splnenie požiadaviek Moskvy. Toto si však nemyslí autor článku s názvom: „Peniaze pre flotilu boli. Aj tie sa vyhodili [Деньги на флот были. Их даже потратили].“ To, že tento pikantný článok v ruskom jazyku nebol podpísaný, možno čiastočne vysvetliť skutočnosťou, že sa autor neštíti kritizovať prístup Kremľa k námornej stratégii.

V článku je zobrazený jediný ilustračný obrázok a jeho krátky popis vysvetľuje, že zobrazuje námorné mólo na námornej základni Kronstadt v Petrohrade. Problém ľahko viditeľný na fotografii prehľadne sumarizuje celú analýzu. Ukazuje vedľa seba šesť korviet a ľahkých fregát. Z týchto šiestich plavidiel „žiadna z vojnových lodí nie je totožná [Ни одного одинакового корабля]“ a väčšinou sú úplne odlišné.

Ruský Suchoj SU - 27 popreháňal nad Baltským morom nemecké a švédske vojenské lietadlá
Suchoj si svoju úlohu splnil, k narušeniu hraníc vo vzdušnom priestore Ruskej federácie nedošlo. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Autor teda kritizuje systém, ktorý nedokáže správne vyhodnotiť námorné strategické výzvy, a je príliš naklonený vyhodiť zdroje admirality na riskantné návrhy, aby uspokojil chamtivých a úzkoprsých riaditeľov lodeníc. V dôsledku toho trpí ekonomická aj bojová účinnosť. Autor ukazuje prstom na „korupciu“, ako aj na „slabé vzdelanie vyššieho politicko-vojenského vedenia [Безграмотность высшего военно-политического руководства].“
Pozitíva a negatívna ruskej flotily

Analýza ruskej flotily nie je úplne pesimistická. Autor chváli fregatu typu Admirál Grigorovič 11356 ( tri lode boli celkovo vyrobené ) ako „veľmi potrebný krok pre flotilu“, ktorý „poskytol akési sily čiernomorskej flotile [позволило иметь хоть какие-то силы на Черномостром“.

Ďalšia fregata, trieda admirála Gorshkova 22350 ( jedna dokončená a tri vo výrobe ), je tiež hodnotená ako loď s „vysokou bojovou hodnotou [высокую боевую ценность]“. Rovnako chvály sa dočká aj korveta triedy Steregushchiy, typ 20380 ( šesť dokončených a štyri vo výrobe ) a autor dokonca navrhuje, aby sa podstatne navýšila výroba tohto plavidla.

Na druhej strane tvrdí, že niekoľko ďalších projektov námorníctva sa skončilo veľkým zlyhaním. Preto projekt 20386 nazýva výrazným „uškodením“ krajine a naznačuje, že „s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nebude dokončený“. Autor je ešte kritickejší ku korvete triedy 23361 Buyan (dokončených sedem jednotiek a päť vo výrobe). Všíma si, že sú vyrobené iba ako platformy na odpálenie rakiet a kritizuje to, že nie sú vhodné na významné pobrežné misie.

ŠKANDÁL! Tajná služba USA zverejnila súčasný scenár udalostí okolo Ruska už pred rokom
Všetky konflikty pozdĺž hraníc Ruska boli naplánované už pred rokom - poradca ministra obrany Ruskej federácie má dôkazy. Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Ďalej vysvetľuje, že týmto plavidlám úplne chýbajú protivzdušné a protiponorkové schopnosti. „Aj najhlučnejšia a najstaršia ponorka by mohla túto korvetu vo väčšom počte potopiť [даже самая захудалая и древняя подлодка может потопить их в таком количество. Rovnako „stretnutie s helikoptérou vyzbrojenou protilodnými raketami by tiež mohlo byť smrteľné [встреча с вертолётом, вооружённым ПКР для этого корабля также смер]“.
Plavidlá bez ochrany

Po „nákladnom fiasku“ načrtnutom v predchádzajúcom odseku sa hovorí, že ďalšia ľahká fregata triedy 22800 Karakurt (jedna dokončená, jedna v skúške, deväť vo výrobe a ďalších sedem zazmluvnených) je údajne len o niečo lepšia. Uvádza sa, že toto plavidlo malo lepšie schopnosti udržiavania sa na rozbúrenom mori, ale rovnako mu je vyčítané, že mu úplne chýbala výzbroj proti ponorkám. Autor tvrdí, že hodnotu tejto lode znižuje aj zánik dohody INF ( Zmluva o likvidácií rakiet stredného a krátkeho doletu ). Avšak najväčšia kritika tohto konkrétneho programu je to, že „je nepochopiteľné, [ale] naftové [motory] nebudú odovzdané v potrebnom množstve [непонятно, дизеля в нужном количестве…. давать не будет].“

Autor berie na vedomie, že takmer pre všetky programy uvedené vyššie „neexistujú presné údaje [o výdavkoch]“, ale dá sa dospieť k záveru, že na vývoj malých bojových lodí ruského námorníctva sa vynaložilo viac ako pol bilióna rubľov a výsledok je prinajmenšom nedostatočný. Analýza neponúka analogický prehľad ruských podmorských programov, avšak autor si necháva dostatočný priestor pre svoje kritické výroky na adresu jadrovému systému UUV Poseidon (Status-6).

Rusko-európska spolupráca obetovaná ambíciám USA (Frank Elbe)
Komentár Franka Elbeho (RT) Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková

Ruskú flotilu tvoria drahé obrázky

Tu hovorí, že na program sa už vynaložili miliardy amerických dolárov, ale „zatiaľ neexistuje jediný funkčný prototyp torpéda [что ни одной работоспособной торпеды ещё нет].“ Na konci textu sa zdá, že autor namieril priamo na ruského prezidenta. Naznačuje, že namiesto vyváženej flotily je ruská admirality "oblbnutá obrázkami a karikatúrami megatorpéd, zjavne najdrahšími obrázkami a karikatúrami na svete [картинки и мультфильмы с ядерной мегаторпедой, по всей видимости, самые дорогие картинки и муль"

V konečnej analýze tento autor ponúka drsné myšlienky: „Pozorujeme neporiadok a váhanie. Vrháme sa od projektu k projektu a nekonečné zneužívanie rozpočtu chamtivými veliteľmi lodiarskeho priemyslu, vyústilo v to, že namiesto aspoň nejakej flotily, má krajina zhluk nepochopiteľných lodí na ( vykonávanie ) neistých úloh ... [мы наблюдаем дикие разброд и шатания, метания от проекта к проекту и бесконечные освоения бюджетов жадными командирами судопрома, в результате которых вместо хоть какого-то флота страна имеет скопище непонятно каких кораблей, построенных для непонятно каких задач]. “

Pre západných čitateľov toto zhrnutie pomerne úprimnej ruskej námornej analýzy určite znamená, že ruská armáda je natiahnutá na prasknutie, aby bola schopná pokryť svoje súčasné obranné záväzky. Zjavné zameranie sa na malé bojové lode znamená defenzívnu strategickú orientáciu, ktorá je v rozpore s veľkým humbukom, pokiaľ ide o bezprostrednú „ruskú hrozbu“.

Toto okno do ruského vojenského priemyselného komplexu naznačuje, že ruskí stratégovia sa usilujú pripraviť adekvátne vojenské kapacity aby dokázali efektiívne čeliť akejkoľvek hrozbe. Niektorí západní plánovači sa môžu tešiť pri pohľade na pot „protivníka“, ale vystresovaný protivník nemusí byť v jadrovom veku nutne dobrá vec a preteky v zbrojení sú väčšinou slepou uličkou. Je isté, že by sme sa všetci (vrátane Ruska) mali výrazne lepšie ak by došlo k  postupnému znižovaniu napätia vo východnej Európe.

Sankcie proti Rusku sú nevyhnutné, ak OPCW potvrdí, že Navaľnyj bol otrávený „Novičokom“, tvrdí nemecký diplomat
EÚ určite potrestá Moskvu novými sankciami, ak Organizácia pre zákaz chemických zbraní potvrdí, že Alexej Navaľnyj bol otrávený „Novičokom“, uviedol nemecký minister zahraničia Heiko Maas, informuje portál RT. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Marek Molnár