Miliardy ľudí budú mať problém dostať sa k vakcíne proti koronavírusu
21 | 10 | 2020 I Mário Martinka

UNICEF ponúkol vládam zoznam toho, čo budú potrebovať na udržanie dodávateľského reťazca vakcín, a požiadal ich o vypracovanie komplexného plánu


Zhruba tri miliardy ľudí na celom svete by mohli prísť o potenciálne život zachraňujúce vakcíny na koronavírus, pretože nie je k dispozícii dostatok chladiacich zariadení, píše nationalinterest.org. Mnoho vakcín sa musí skladovať pri konzistentných, chladných teplotách, ktoré sa zvyčajne pohybujú medzi 2 až 8 stupňami Celzia. Niektoré RNA vakcíny je však potrebné skladovať od mínus 70 stupňov celzia po mínus 15 stupňov Celzia. Bohužial, tento typ špičkovej infraštruktúry nie je k dispozícii v mnohých chudobnejších rozvojových krajinách.

Veľká časť Strednej Ázie, Indie, juhovýchodnej Ázie, Latinskej Ameriky a Afriky sú podľa agentúry Associated Press považované za miesta, ktoré najviac potrebujú také chladiarenské zariadenia, ktoré zvládnu milióny dávok vakcín. "Nie som optimistický čo sa týka distribúcie vakcíny vo vnútorných štátoch, pretože neexistuje žiadna infraštruktúra akéhokoľvek druhu, ktorá by zaručovala dodanie - alebo ak aj sa podarí vakcíny dodať, neexistuje infraštruktúra zaručujúca adekvátne skladovanie v dostatočne vychladených priestoroch," Dr. Alberto Paniz-Mondolfi, Venezuelský patológ povedal agentúre Associated Press.

Issa Ouedraogo, národný riaditeľ pre očkovanie v Burkina Faso, uviedol, že krajina bude na skladovanie vakcín proti koronavírusu potrebovať približne ďalších tisíc chladiarenských zariadení. Iba 40 percent zdravotných stredísk má v súčasnosti takéto spoľahlivé zariadenia.

India tiež bojuje s logistickými problémami pri bezpečnom uskladňovaní dostatočného množstva vakcín pre 1,3 miliardy občanov. "Väčšina, ak nie všetci, súčasní dodávatelia požadujú mimoriadne prísne chladiace reťazce, čo znemožňuje distribúciu vakcíny pre Indiu," uviedol pre Indickú tlačovú agentúru Satyajit Rath z Národného imunologického ústavu.

Čína začína šíriť experimentálnu vakcínu
Peking sa chystá rozšíriť program, ktorý má spravovať experimentálne vakcíny proti koronavírusu. Čínski vývojári plánujú riskantnú cestu k ovládnutiu globálnych dodávok Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Mário Martinka


To isté platí aj na Filipínach, pretože pred pandémiou takáto rozvinutá infraštruktúra nebola nevyhnutne potrebná. „Odvetvie chladiarenských reťazcov túto kapacitu v súčasnosti nemá, pretože o ňu nie je núdza,“ uviedol Anthony Dizon, prezident Asociácie chladiarenských reťazcov spoločnosti Philippines Inc., v e-maily.
Chladiarenske kapacity súkromných spoločností

Logistické spoločnosti sa však snažia rozšíriť svoje chladiarenské kapacity. Napríklad spoločnosť UPS stavia dve „mraziarenské farmy“, ktoré obsahujú šesťsto mrazničiek, z ktorých každá pojme 48 000 vakcín pri teplotách až do mínus 80 stupňov Celzia. Niekoľko medzinárodných organizácií dohliada aj na inštaláciu desiatok tisíc solárnych chladničiek pre vakcíny. Covax ( riadený Svetovou zdravotníckou organizácou ( WHO ), Gavi, Alianciou pre vakcíny a Koalíciou pre inovácie v oblasti pripravenosti na epidémie ) plánuje uprednostniť vakcíny, ktoré sa môžu skladovať pri 2 až 8 stupňoch Celzia.

UNICEF ponúkol vládam kontrolný zoznam toho, čo budú potrebovať na udržanie dodávateľského reťazca vakcín, a požiadal ich o vypracovanie komplexného plánu. "Vlády sú zodpovedné za to, čo sa musí nakoniec stať," uviedol Benjamin Schreiber, jeden z riaditeľov očkovacieho programu UNICE. Podľa WHO je v súčasnosti v klinických štúdiách viac ako štyridsať kandidátov na vakcíny na koronavírus a ďalších 151 sa nacháza v predklinických testoch.

Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka