Strach z najnovšieho koronavírusu? Nový kmeň pozorovaný u ošípaných má potenciál preskočiť na človeka
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Univerzita v Severnej Karolíne zistila, že nový kmeň koronavírusu, ktorý spôsobuje u ošípaných choroby tráviaceho traktu - a je zvlášť nebezpečný pre ošípané - by mohol brutálne ublížiť bravčovému priemyslu a má potenciál prenášať sa na iné druhy a infikovať tak človeka, informuje portál SCMP.


Štúdia, ktorá bola zverejnená tento týždeň, sa zaoberala vírusom nazývaným syndróm akútnej hnačky ošípaných alebo Sads-CoV, ktorý začal v roku 2016 infikovať stáda ošípaných v Číne a spôsobovať u nich hnačky a zvracanie.

Vírus zabil 90 percent prasiatok mladších ako päť dní, ktoré sa ním nakazili. Vírus je v rovnakej rodine ako Sars-CoV-2, ktorý spôsobuje Covid-19. Predpokladá sa, že oba vírusy sa preniesli z netopierov.

Minulý rok skupina 14 epidemiológov, imunológov a mikrobiológov UNC-Chapel Hill študovala Sads-CoV, aby zistila, či sa môže prenášať medzi druhmi a infikovať ľudí.

Obavy z pandémie a rastúce ceny podnecujú krajiny k hromadeniu zásob potravín
Šialenstvo nakupovania sa rozšírilo na vládnu úroveň, keď krajiny začali hromadiť jedlo v obave, že vplyv pandémie na globálne dodávateľské reťazce by mohol spôsobiť zvýšenie cien, informuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Caitlin Edwards a Rachel Grahamová z oddelenia epidemiológie UNC vo štvrtok v telefonickom rozhovore pre The News & Observer uviedli, že tím svoje zistenia predložil na zverejnenie začiatkom roku 2020, ešte pred pandémiou Covid-19.

Avšak rýchle rozšírenie Covid-19 po celom svete v tomto roku zdôraznilo potrebu vývoja intervencií pre koronavírusy.

"Ak by sa tento vírus vyskytol v USA, zasiahnutý by bol priemysel ošípaných," uviedla Grahamová. "Ale v experimentoch sa vírus dokázal prispôsobiť a použiť ako hostiteľa bunky ľudskej pečene, čreva a dýchacích ciest. Vieme, že dokáže infikovať ľudské bunky," dodala Grahamová.

Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Najpravdepodobnejším spôsobom prenosu vírusu na človeka by bol kontakt, napríklad medzi pracovníkmi a zvieratami na farmách ošípaných.

Čína je najväčším svetovým producentom ošípaných, za ňou nasleduje Európska únia a USA. Pri hlásení svojich zistení tím odporučil nepretržitý dohľad v Číne, pokiaľ ide o šírenie Sads-CoV v stádach ošípaných, ale aj výskyt nevysvetliteľných chorôb u ľudí.

Ak chcete “minimálku” 3000 eur - zamestnajte sa v Ženeve
Všetci zamestnanci budú mať minimálnu mzdu 3 600 eur mesačne, rozhodol sa kantón Ženeva vo Švajčiarsku po výsledku referenda, pretože „v Ženeve sa nedá vyžiť z platu menej ako 4 000 frankov mesačne“. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Ivan Brožík