Opatrenia prišli neskoro. Aj optimistický scenár je desivý, tvrdí Szalay
16 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Rútime sa smerom ku kolapsu, vláda pritvrdila neskoro. Podľa očakávaní pandemickej komisie, ak aj budú prísnejšie opatrenia fungovať, môžeme i v tom najlepšom scenári počítať až s 5-tisíc infikovanými ľuďmi denne. A to môže ohroziť poskytovanie zdravotnej starostlivosti.


Člen pandemickej komisie Tomáš Szalay, ktorý je zároveň lekárom Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) očakáva, že tzv. druhá vlna bude dlhšia a náročnejšia. Prijaté opatrenia sú nevyhnutné, aby sa zabránilo kolapsu zdravotného systému, prišli však neskoro, povedal v rozhovore pre BSK.

Členovia pandemickej komisie ešte 11. septembra jednomyseľne odsúhlasili návrh na sprísnenie opatrení. Už vtedy hovorili, že hlavným zdrojom ohnísk sú rodinné oslavy a svadby. Preto navrhli zníženie počtu ľudí na svadbách na maximálne 30 osôb a tiež odporúčali upustiť od organizovania osláv.

Slovensko podľa NKÚ nebolo pripravené na pandémiu
Kompetentné inštitúcie, ktoré sú súčasťou krízového riadenia, neboli dostatočne pripravené na riešenie pandemickej situácie spôsobenej ochorením COVID-19. Konštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR s tým, že na pandémiu nebola pripravená ani... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA


„Tieto opatrenia boli zmietnuté zo stola s tým, že predsa dáme nevestám nejakú šancu, aby si užili svoju svadbu,“ pripomína situáciu Szalay. Tie isté opatrenia teraz prijímame o viac ako mesiac neskôr, keď sa už ohniská nákazy „rozhoreli“ vo viacerých regiónoch a šírenie je oveľa ťažšie zastaviť.

To však nie je jediný problém. „Rôzni účastníci krízového tímu alebo krízového riadenia rozprávajú rôzne veci a tým zneisťujú verejnosť a možno nahrávajú aj konšpiračnej scéne,“ hovorí člen pandemickej komisie a považuje to za veľké zlyhanie. Podľa Szalaya sa správne neodkomunikovalo, prečo sú opatrenia dôležité.

Ďalší vývoj, ktorý Szalay načrtol, je trochu desivý. „Nie každý človek, ktorý je covid pozitívny, je naozaj chorý. Pomerne veľa ľudí toto ochorenie rozchodí. Ale zo 100 ľudí, ktorí sú testovaní pozitívne, 4 skončia v nemocnici. A z tých štyroch jeden skončí na umelej pľúcnej ventilácii,“ vysvetľuje Szalay. To znamená, že ak sme v piatok mali 2-tisíc prípadov, tak približne 4 percentá z nich, keď sa ich stav zhorší, skončia v nemocnici. To je približne 80 ľudí, z ktorých 20 sa pravdepodobne dostane na ventiláciu.

Škandál na internáte: Zahraniční študenti s COVID-19 zorganizovali žúrku
Incident sa udial na Univerzite Komenského v Bratislave, a tak vedenie internátov pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a internátneho poriadku. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pokiaľ nám takéto čísla budú pribúdať aj v ďalších dňoch, v istom okamihu sa stane to, že nebudeme mať dosť lôžok pre iných akútnych pacientov. Nehovoriac o zdravotníckych pracovníkoch, ktorí sa takisto môžu nakaziť a budú v procese poskytovania zdravotnej starostlivosti chýbať.

„My sa rútime do situácie, keď nám môže doslova skolabovať zdravotný systém a nebude spôsobilý poskytovať, nie že plánovanú, ale žiadnu zdravotnú starostlivosť pre iných pacientov ako tých covidových, ktorí tam prídu,“ varuje lekár.

Na pandemickej komisii počas uplynulého víkendu podľa Szalaya zaznelo, že ak opatrenia, ktoré platia od 15. októbra, naozaj začnú fungovať a podarí sa znížiť rýchlosť, akou sa vírus šíri, tak budeme mať „len“ 5-tisíc prípadov denne. „A to je ten najlepší scenár,“ upozorňuje. Ostatné sú ešte hrozivejšie. Pokiaľ nezačneme opatrenia dobrovoľne dodržiavať, bez ohľadu na pokuty či policajtov, tak nám hrozí, že o mesiac nebude slovenské zdravotníctvo schopné pacientom pomáhať, načrtáva nepriaznivý vývoj Szalay.

COVID-19 nakazil vyše 38 miliónov ľudí. Slovensko sa bojí českého scenára, ale kráča rovnakou cestou
Na začiatku pandémie boli scenáre s desiatkami miliónov nakazených považované za zbytočne dramatické. Teraz je situácia iná a zdá sa, že kým ľudstvo nevyrobí dostatočne účinnú vakcínu, bude sa koronavírus šíriť naďalej, píše portál... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Timotej Dudka