COVID-19 nakazil vyše 38 miliónov ľudí. Slovensko sa bojí českého scenára, ale kráča rovnakou cestou
16 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Na začiatku pandémie boli scenáre s desiatkami miliónov nakazených považované za zbytočne dramatické. Teraz je situácia iná a zdá sa, že kým ľudstvo nevyrobí dostatočne účinnú vakcínu, bude sa koronavírus šíriť naďalej, píše portál Expres.


Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa už potvrdila cez milión úmrtí v dôsledku respiračnej choroby COVID-19. Miliónové prírastky nakazených sú pravidelne už len otázkou niekoľkých dní. Na rozdiel od prvej vlny pandémie, teraz s vírusom výrazne bojuje nielen Česká republika, ale aj Slovensko, ktoré zavádza tvrdé opatrenia.

Dnes je po celom svete 38 miliónov nakazených. Polovicu prípadov majú na svedomí tri najpostihnutejšie štáty: Spojené štáty, India a Brazília.

Počet potvrdených prípadov COVID-19 na celom svete oficiálne presiahol 1 milión
Celosvetový počet potvrdených prípadov COVID-19, choroby spôsobenej novým koronavírusom prekročil 1 milión, informuje Huffpost. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Situácia sa výrazne zhoršuje v Európe, kde prepukajú takzvané druhé vlny. Dramaticky je na tom bohužiaľ Česká republika, ktorá sa z premianta stala čiernou ovcou.

Situácia v Česku bola varovaním aj pre okolité krajiny, ktoré s nimi postupne uzatvárali hranice a snažili sa, aby u nich pandémia opäť neprepukla dramatickým spôsobom. Jednou z takýchto krajín bolo aj Slovensko, ktoré však teraz čelí podobným problémom.

„Slovensko sa bohužiaľ vydalo českou cestou. Naša krivka má podobný priebeh ako česká krivka. Medzi nami a Českou republikou je rozdiel asi dva týždne,“ vyhlásil minister zdravotníctva Marek Krajčí na mimoriadnej tlačovej konferencii.

Pribudlo 1929 prípadov COVID-19, je to naďalej dramatický nárast
Na Slovensku v stredu (14. 10.) pribudlo 1929 nakazených novým koronavírusom z 12.502 testov. Informoval o tom na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽANO). Označil to za dramatický rast, konkrétne 63 percent oproti minulému týždňu. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | TASR


Slovensko pristúpilo k razantným opatreniam, ktoré sú v mnohom dramatickejšie než v Českej republike. Od 1. októbra v krajine platí núdzový stav, počas ktorého boli obmedzené hromadné akcie. Rúška je novo povinné nosiť nielen vnútri, ale aj vonku, ak nie sú ľudia schopní zabezpečiť viac ako dvojmetrový odstup od ostatných.

„Kde budeme za dva týždne a či budeme tam, kde Česká republika, je veľmi ťažké povedať, pretože opatrenia majú v súčasnosti plošný charakter a sú veľmi prísne,“ povedal epidemiológ Marek Majdan pre iRozhlas.cz s tým, že pre Slovensko je Česká republika odstrašujúcim príkladom toho, čo hrozí v prípade vypuknutia nákazy.

Miest v materských školách je dosť, musíme ich riešiť však lokálne, tvrdí Gröhling
Celková kapacita pre deti, ktoré majú navštevovať materské školy, je, avšak problém môže nastať na regionálnej úrovni. Vo štvrtok počas tlačovej konferencie to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že... Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | SITA