Škandál na internáte: Zahraniční študenti s COVID-19 zorganizovali žúrku
16 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Incident sa udial na Univerzite Komenského v Bratislave, a tak vedenie internátov pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR a internátneho poriadku.


Kontroly sú reakciou na incidenty v noci zo stredy na štvrtok, presnejšie na večierok, ktorý zorganizovali zahraniční študenti s potvrdeným ochorením COVID-19, píše denník Nový Čas. Hovorkyňa univerzity Lenka Miller spresnila, že viacerí zahraniční študenti, pochádzajúci prevažne zo Španielska, boli v priebehu minulého týždňa pre potvrdené ochorenie COVID-19 umiestnení do internátnych izolačných izieb.
Žúrka bude mať vážne dôsledky

„Niektorí z nich opakovane ignorovali pravidlá karantény a na dvoch izbách zorganizovali večierok pre ďalších jedenásť osôb. Niektorí z účastníkov boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, ďalší zatiaľ nemali ochorenie potvrdené,“ uviedla Miller. Vzhľadom na vážnosť situácie musel personál internátov privolať aj policajnú hliadku a kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave.

Vo štvrtok má RÚVZ rozhodnúť o karanténe pre všetky osoby, ktoré sa na stredajšom hromadnom stretnutí zúčastnili. „Po skončení nariadenej karantény vedenie internátov všetkých trinásť osôb z internátu okamžite vylúči a navrhne disciplinárne konanie na fakultách, na ktorých títo študenti študujú,“ spresnila Miller. „O incidente budeme informovať aj domovské univerzity študentov a zastupiteľské úrady,“ dodala hovorkyňa univerzity.

Gröhling tvrdí, že univerzity sú na príchod zahraničných študentov pripravené
Univerzity sú na príchod zahraničných študentov pripravené, v rozhovore pre TASR to pred začiatkom nového akademického roka 2020/2021 uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | TASR

Stále platia prísne opatrenia

Vzhľadom na okolnosti postúpia hygienici konanie voči týmto osobám príslušným policajným zložkám na ďalšie vyšetrovanie. Miller zdôraznila, že na internátoch naďalej platia sprísnené protiepidemické a bezpečnostné pravidlá vrátane úplného zákazu návštev medzi izbami a dodržiavanie nočného pokoja. Vedenie Univerzity Komenského opätovne vyzýva všetkých študentov, ktorí ostali na internátoch, aby dodržiavali internátny poriadok, nariadenia štátnych orgánov a ÚVZ SR.

Univerzita Komenského v Bratislave prešla od 5. októbra na dištančnú výučbu a navrhla študentom bývajúcim na internátoch, aby sa na zvyšok semestra odsťahovali výmenou za 100 % zľavu z poplatku za november a december. Univerzita sa však rozhodla udržať internáty v prevádzke s ohľadom na študentov, ktorí sú vo vážnej sociálnej či rodinnej situácii a nemajú kam ísť, ako aj s ohľadom na študentov končiacich ročníkov, ktorí absolvujú povinnú prax, ako sú napríklad študenti lekárstva. Na internáte Družba ostalo 350 ubytovaných a v Mlynskej doline 1 200 ubytovaných, píše v závere Nový Čas.

Na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia,tvrdí B.Gröhling
V prípade, že by na Slovensku vypukla druhá vlna nového koronavírusu, na školách v rizikových oblastiach budú platiť prísne opatrenia. V krajnom prípade môže dôjsť aj k ich zatvoreniu. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | SITA