Epidemiológovia na rovinu: Toto rozhodne o uzavretí krajiny a tvrdom lockdowne!
13 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Majú sa Slováci pripraviť na to, že nebudeme môcť vychádzať z domu? Čo, či kto o tom rozhodne?


Premiér Igor Matovič spolu so svojimi ministrami varuje, že nové opatrenia sú poslednou „ručnou brzdou“, a ak nepomôžu, hrozí Slovensku lockdown. V praxi by to znamenalo, že budeme môcť ísť von len vtedy, ak si pôjdeme nakúpiť potraviny či navštíviť lekára. Nový Čas zisťoval, nakoľko je takýto scenár reálny.
O všetkom rozhodne kĺzavý medián

Od štvrtka budú na Slovensku platiť nové opatrenia. Obed v reštaurácii, rodinné oslavy či divadelné predstavenia už budú minulosťou. Cieľom prísnych opatrení vlády je, aby sa krivka pozitívnych na COVID-19 začala u nás splošťovať. Igor Matovič varuje, že ide o poslednú ručnú brzdu, ktorá nás môže zachrániť pred lockdownom, čiže zákazom vychádzania. „Ak opatrenia nezaberú, Slovensko čaká podobný lockdown, aký zažili Bergamo, Madrid či New York,“ pohrozil Slovákom premiér.

O tom, či sa lockdown zavedie alebo nie, má rozhodnúť kĺzavý medián, ktorý už v prvej vlne slúžil ako ukazovateľ vývoja situácie. Aktuálne je jeho hodnota na číslo 1 037. „Ak klesne pod 500, vtedy si môžeme povedať, že sme to vďaka opatreniam a našej disciplinovanosti dokázali, a v tom prípade sa následne budú opatrenia postupne uvoľňovať. Ak bude, naopak, hodnota kĺzavého mediánu stúpať, budeme musieť operatívne reagovať aj my z pohľadu nastavenia opatrení na zastavenie šírenia vírusu,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

W.H.O. Odsudzuje lockdown spôsobený koronavírusom. Príde „zdvojnásobenie“ globálnej chudoby
Vyslanec Spojeného kráľovstva pri Svetovej zdravotníckej organizácii (W.H.O.) odsúdil masový lockdown, ktorý priniesol koronavírus. Kritizuje „príšernú globálnu katastrofu“ spôsobenú zrútením svetovej ekonomiky Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Zákaz vychádzania majú v rukách ľudia

Prezidentka Zuzana Čaputová sa kvôli zhoršujúcej koronavírusovej situácii u nás i v zahraničí stretla s poprednými epidemiológmi. Foto: Facebook (Zuzana Čaputová)


Ak nové opatrenia nepomôžu, lockdown bude to nevyhnutný, myslia si to aj epidemiológovia.Verím ľuďom žijúcim na Slovensku, že sa budú správať natoľko zodpovedne, že k lockdownu nebudeme musieť pristúpiť. Všetko to záleží na každom z nás. Ak sa nebudeme správať zodpovedne, hrozí, že na to nezodpovedné správanie doplatia mnohí ľudia svojím životom alebo trvalým poškodením zdravia. Efekt nových prijatých opatrení sa prejaví o dva až tri týždne, ak ani v tomto čase nedôjde k splošteniu epidemiologickej krivky, tak zrejme bude lockdown nevyhnutný,“ povedala pre Nový 4 epidemiologička Zuzana Krištúfková.

„Opatrenia sú nastavené a ak sa budú dodržiavať, máme šancu to zvládnuť. Chorobnosť však bude ešte stúpať, to uvidíme až za nejakú dobu, dva týždne sú minimum. Áno, opatrenia budú mať určite na niekoho aj ekonomický dopad, ale zo zdravotného hľadiska je načase, pretože sa to fakt pustilo, už je to v rodinách. Od augusta sme zvládali firemné oslavy, zvládli sme vysokoškolské internáty, len tie svadby sme až tak nezvládli. Ak to nepomôže, bude sa musieť urobiť ešte striktnejšie. Či sa potom pristúpi k regionálnemu alebo celoštátnemu lockdownu neviem, to musí rozhodnúť vláda,“ doplnila ju Henrieta Hudečková, hlavná epidemiologička min. zdravotníctva. Obe sa zhodli v jednom - všetko závisí od našej zodpovednosti.

Politika lockdownu bola chyba a spôsobí viac úmrtí na Covid-19, tvrdia vedci (Rob Lions)
Komentár Roba Lyonsa (RT) Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Diana Zaťková