Americká politika je iba okázalá telenovela pretkaná rodinkárstvom a korupciou (Charlie Stone)
13 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Do konania volieb sú tri týždne. V Bielom dome vládne chaos. Nakazený prezident stále nechce nosiť masku. Bude musieť byť Donald vyvlečený násilím? Zistíte vo finále telenovely ... „Banánová republika".




V 80. rokoch sa konala americká šou, ktorá bežala takmer na každom televízore na celom svete „Dynastia“. Hlavnými obrazmi, ktoré okamžite prichádzajú na myseľ sú zuby a vlasy. Perfektné zuby, perfektné vlasy. Každý muž a každá žena mali perfektné zuby a perfektné vlasy. Aha, a tematická melódia. A peniaze. Peniaze, peniaze a peniaze. Nepamätám si však ani jednu zápletku. Ani jednu. To je dnes americká politika v skratke.

Bol tu aj Dallas, čo bolo v podstate to isté predstavenie - rovnaké zuby, rovnaké vlasy. A, áno, rovnaké peniaze, peniaze a zase peniaze. Oba seriály zahájili pred pár rokmi reštart, ale už si ich druhýkrát akoby nikto nevšimol.

Cukor z 80. rokov bol spotrebovaný a každý pozná základnú chybu cukru - zjete príliš veľa a je vám z toho zle. Lesk zmizol, všetky zuby sú korunky a zubné implantáty a všetky tie vlasy ... štýl sa príliš nezmenil, stratil však lesk a zosivel.

Facebook odstraňuje stovky falošných profilov viazaných na pro-Trumpovu skupinu
Sociálna sieť Facebook odstránila stovky falošných profilov, ktoré prepojila s konzervatívnou skupinou Turning Point USA za uskutočňovanie organizovaných útokov na túto stránku, vrátane pokusov ovplyvňovať verejné rozhovory zaplavením... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Svet sleduje Ameriku, ale nie pre akékoľvek „poučenie“. „Dynastia“ sa zmenila na „Sopránovcov“. Niektorí Američania hovoria o druhej občianskej vojne (tá sa zrejme vedie väčšinou na Twitteri a Facebooku). Demokrati a republikáni „idú do ringu“.

Všetci ostatní sme iba diváci. Nemáme čo povedať o tom, čo sa stane v starom dobrom USA. Takže relaxujte - pohodlne sa usaďte a užívajte si predstavenie. Nasledujúce tri týždne budú len dvaja nahnevaní starí muži, ktorí na seba veľmi hlučne kričia! Napriek tomu nehovorím vôbec nič.

Ankety ukazujú že 42 percent registrovaných voličov bude voliť Trumpa, nech už bude robiť čokoľvek. Čísla pre Donalda jednoducho neklesnú pod 40 a už dobrú chvíľu neklesli. Spochybníte to a  chytíte Covid-19 - nič ho nemôže zraziť pod 40 percent. Proste nič.

Ťažká porážka pre Viktora Orbána (Thomas Gutschker, Stephan Löwenstein)
Komentár Thomasa Gutschkera a Stephana Löwensteina (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Ale vydržte, zhlboka sa nadýchnite, zakryte si uši a zablokujte všetok hluk. Trump v. Biden je vlastne v podstate iba cola v. Pepsi (dokonca aj farby sa zhodujú). Rovnako ako to vždy býva v americkej politike. Ak si pozriete ich programy, nie sú medzi nimi obrovské priepasti. Je to sotva Karl Marx proti Adolfovi Hitlerovi. Má to veľmi málo spoločné s politikou, všetko je to o osobnosti.

Donald Trump dokázal, že prezidentom sa skutočne môže stať každý - so správnou osobnosťou. Ak vlastníte takmer iracionálne množstvo sebavedomia, ste mierne telegenický, máte pri sebe pár miliárd dolárov alebo bohatých dobrodincov ochotných utrácať za vašu kampaň, potom by kľúče od Bieleho domu mohli byť vaše.

Trump v. Biden. Myslím, strýček Sam, skutočne je toto najlepšie, čo môžete urobiť? Amerika má takmer trikrát viac nositeľov Nobelovej ceny ako ktorákoľvek iná krajina a takmer dvakrát viac miliardárov ako jej najbližší rival. A napriek tomu sa z takmer 330 miliónov obyvateľov voľba prezidenta za presne tri týždne scvrkáva na ... dvoch zúrivých, neartikulujúcich geriatrikov, ktorí na seba kričia na pódiu. A čo viac, voľby, ako Trump neustále kričí, nemusia byť ani bezpečné.

Pokračuje pojednávanie s Kotlebom, odznejú posledné záverečné reči
Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze rozdávania kontroverzných šekov na sumu 1488 eur. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | SITA


Väčšina môjho bankovníctva sa dnes deje online alebo prostredníctvom aplikácie. Navrhoval by som, aby ľudia boli oveľa chránenejší a paranoidnejší voči svojim ťažko zarobeným hotovostiam. Tá prekliata vec skenuje tvoju tvár alebo robí test odtlačkov prstov, ktorý dokázala urobiť iba polícia. Aké ťažké môže byť vytvorenie aplikácie na hlasovanie?

Ale zdá sa, že volebný systém USA je taký otvorený korupcii, že nejaký chlapík môže jednoducho prísť s poštovou taškou a napchať do volebnej schránky lístky označené ako „Biden“ (pravdepodobne žiadne označené ako „Trump“) a rozhýbať voľby.

A potom je tu výsledok. Vďaka absurdnému a zastaralému systému môže byť zvolený prezidentom jeden, aj keď ten druhý skutočne získal viac hlasov (ako sa to samozrejme stalo v prípade Trump v. Hillary Clintonová a George W. Bush v. Al Gore). Je to bláznovstvo. Je to šialená telenovela.

Doktor Visolajský varuje: Ak neprídu zásadné opatrenia, Slovensku hrozí lockdown!
Ak v krátkom čase neprídu zásadné opatrenia na zabránenie šírenia COVID-19, Slovensku hrozí lockdown celého štátu, uviedol na sociálnej sieti lekár Peter Visolajský. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Dlhé roky som žil v Ázii a bol som korešpondentom v Manile. Filipíny, ospravedlňujem sa Filipíncom, boli šialené. A politika tam bola tak často len hlúpa, ale veľmi nebezpečná telenovela. A na počudovanie, Filipíny sa raz mohli stať americkým štátom.

No, USA sa momentálne cítia úplne rovnako ako každá sebarešpektujúca sa banánová republika. Je to  rodinná záležitosť. Nesúhlasíte? Prezident George W Bush a potom jeho syn George „Dubya“. Manželka prezidenta Billa Clintona sa takmer dostala až do Bieleho domu. Mnoho ľudí sa pokúšalo prinútiť Michelle Obamovú, aby sa tiež angažovala v politike, a možno to urobí nabudúce. Skutočná rodina, ktorú bude možné sledovať v „banánovej republike“, bude v troch alebo štyroch volebných obdobiach, keď si najmladší Trumpov chlapec Barron vezme najmladšie Obamovo dievča, Sašu. To je každopádne budúcnosť.

Poďme všetci len na tri týždne sadnúť a pozerať sa na vrchol filmu tejto sezóny - „Banánová republika“. A vstúpte do finále, ak chcete. Čo pijete? Kolu alebo Pepsi?

Charlie Stone, autor a novinár, ktorý pracoval pre BBC, niekoľko národných novín vo Veľkej Británii a medzinárodné médiá.

Matovič v súboji so Sulíkom: "V nemocnici s koronavírusom bojuje o život aj 48-ročný lekár!"
Premiér reagoval na slová, ktoré si počas nedele vymieňal so Sulíkom. Odkázal mu, že v nemocnici bojuje o život aj lekár. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.