Šéf Arcy Rastislav Velič sa zbavuje osobného majetku. A nie je sám! Odborníci neveštia nič dobré
09 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nesplatené zmenky Arca Capital by mali splácať aj ich ručitelia, tí sa však potichu zbavujú svojho nehnuteľného majetku


Keď Rastislav Velič na konci septembra oznamoval, že Arca Capital získa strategického investora z Londýna, nervózni veritelia si mohli čiastočne vydýchnuť. Najnovšie informácie ale naznačujú, že mu nejde ani tak o uspokojenie investorov ako o záchranu svojho majetku. Keďže je avalistom, teda ručiteľom, na mnohých zmenkách Arcy a jej dcér, ide mu aj o jeho vlastný majetok, uvádza týždenník Trend.



Previedol polovicu domu

Trendu oznámil zdroj listom, ktorý má redakcia k dispozícii, že Velič sa začal zbavovať svojho osobného majetku. V auguste podľa katastra nehnuteľností previedol svoju polovicu rodinného dvojdomu na Kolibe v Bratislave na Oľgu Grancovú, ktorá je blízka rodina Sone Grancovej, údajnej partnerky R. Veliča. Spolu by mali vychovávať dcéru. Dom podľa výpisu z listu vlastníctva nadobudol kúpou.


Zaujímavé je aj to, že O. Grancová ho v septembri previedla na ďalšiu osobu, čo vyplýva z ďalšieho listu vlastníctva, kde je zaznamenaná plomba. Arca Capital nechcela priamo vysvetliť tieto nedávne prevody osobného majetku svojho šéfa. „Nevidíme absolútne žiadny dôvod, aby pán Velič vysvetľoval Vašej redakcii dôvod predaja nehnuteľnosti. Vami spomínaný prevod bol realizovaný za štandardných podmienok a za obvyklú trhovú cenu,“ odpovedala Trendu Terézia Barčíková, hovorkyňa Arca Capital.

Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi
Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N,... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020

Majetok rozpredáva aj spoluzakladateľ

Majetku, i keď zrejme nie dobrovoľne, sa zbavuje aj bývalý akcionár a spoluzakladateľ Arcy Capital Pavol Krúpa. Jeho veľký pozemok v Horskom parku v Bratislave ide do dražby po tom čo si naň uplatnila záložné právo Privatbanka, ktorá patrí do finančnej skupiny Penta. Odborníci jeho vyvolávaciu cenu odhadujú na 13,52 milióna eur.


Dražba mala byť v pondelok 5. októbra a podľa informácií Indexu sa pozemky nepredali. Záujemcovia boli traja, z toho jedným bolo hlavné mesto Bratislava. Predaju nepomohlo ani niekoľkonásobné zlacňovanie pozemku pod 13 miliónov eur. Keďže dražba bola neúspešná, môže nasledovať v budúcnosti druhé kolo.



Za súčasný stav obviňujú Veliča

Aký je skutočný majetok Arcy nikto nevie. Finančná skupina zatiaľ nezverejnila konsolidovanú účtovnú závierku za minulý rok, hoci na to vyzývajú aj jej veľkí akcionári, ako napríklad Peter Krištofovič v nedávnom rozhovore pre Trend. Jej aktíva sa odhadujú na hodnotu od 250 do 500 miliónov eur, Velič ale v rozhovore pre Hospodárske noviny tvrdil, že je to až miliarda. Dlhy firmy sa odhadujú na miliardu eur. Krištofovič aj Krúpa zhodne vinia zo súčasnej situácie v Arce práve Veliča a terajšie vedenie. Naznačujú, že majetok Arcy sa prevádzal na Cyprus, ktorý je známy schránkovými firmami.


Matovičova manželka nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro
Manželka premiéra Igora Matoviča (OĽANO) Pavlína Matovičová nemala v Arca Capital vložené ani jedno euro. Uviedol to v sobotu počas brífingu premiér. Poukázal na to, že jeho manželka má tri zmenky v Arca Investments, každú vo výške 200.000... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Odhady odborníkov sú pesimistické

Arca je v súčasnosti pod ochranou pred veriteľmi, ktorá sa predĺžila do konca roka. Podľa Veliča sa hľadá spôsob, ako sa v reštrukturalizácii ozdraviť a uspokojiť čo najviac investorov. Odborníci na financie a právnici však odhadujú, že firma zrejme skončí v konkurze a bude rozpredávať svoje aktíva, pravdepodobne pod reálnu trhovú cenu. Veritelia Arcy, ktorých počty sa odhadujú na tisícky, sú zatiaľ podľa Trendu nervózni a hľadajú si kvalitných konkurzných právnikov.

Niektorí uvažujú o odpredaji svojich pohľadávok J&T Banke, ktorá sa pasuje za lídra veriteľov. Začiatkom októbra sa mala konať schôdza dlhopisových veriteľov Arcy, kvôli núdzovému stavu spôsobenému koronavírusom sa odložila na neurčito. Koľko percent zo svojich investícii investori dostanú späť, je stále neisté. Isté je podľa Trendu len to, že ak sa majitelia Arcy zbavujú aj svojho osobného majetku, a ten firemný prevádzajú na Cyprus, nesvedčí to o ničom dobrom pre veriteľov.

AKTUALIZOVANÉ: SMER-SD podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital
Strana Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) podáva trestné oznámenie na finančnú skupinu Arca Capital. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA