Matovičove vysvetlenia kauzy Arca stoja na hlinených nohách s priveľa otáznikmi

Kauza okolo peňazí manželky Igora Matoviča, ktorá mala vložiť do finančnej skupiny Arca neutícha ani po niekoľkých dňoch, hoci sa premiér snažil celú transakciu svojej polovičky vysvetliť. Najnovšie sa k celej záležitosti vracia nielen Denník N, ale na svojej sociálnej sieti aj bývalý vyšetrovateľ Jozef Šátek.


Po štyroch dňoch alibistických odpovedí premiér Igor Matovič podľa portálu e.dennikn.sk potvrdil, že jeho manželka Pavlína zainvestovala do zmeniek „havarovanej“ finančnej skupiny Arca. Okrem finančných jej teda už ďalšie problémy hroziť nemajú, lebo podľa premiéra si peniaze protekčne nevybrala a stále ich má zablokované v Arce.
Arca popiera zvýhodňovanie

Manželka premiéra Pavlína Matovičová vložila podľa jeho slov do zadlženej skupiny Arca v troch nevyplatených zmenkách 600-tisíc eur. Dve zmenky pritom kupovala až po rozhorení koronakrízy začiatkom apríla a mája, keď už bolo jasné, že ňou trpia aj biznisy Arcy. Navyše, už vtedy médiá informovali aj o vysokom zadlžení skupiny. Investovanie premiérovej manželky sa tak javilo ako vysokorizikové aj bez insajderských informácií priamo z firmy.

Mainstream šíril hoaxy. Informácie o Matovičovej manželke neboli pravdou
Už niekoľko dní ťahajú slovenské médiá tému "milióny Matovičovej manželky" v súvislosti so spoločnosťou Arca. Celá správa sa však ukázala nepravdivá, bez overených faktov a s podsunutým zmyslom o zákulisnej manipulácii s výberom vkladov. Mainstream... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Úvahy, že premiér mohol svoju pozíciu zneužiť na rýchlejšie vyplatenie zmeniek svojej manželky, sa zatiaľ nepotvrdzuje, navyše aj Arca počas týždňa poprela, že by predčasne vyplatila ktoréhokoľvek svojho veriteľa. Premiér Matovič to celé chápe ako cielený mediálny útok, za ktorým vidí majiteľa Plus 7 dní, skupinu Penta, ako aj Roberta Fica, ktorý už podal aj trestné oznámenie.


V kauze až príliš veľa otáznikov

Podľa Jozefa Šáteka je ale v celom prípade zmeniek Pavlíny Matovičovej príliš veľa otáznikov. Navyše, v nezvyčajnej „rýchlotlačovke“ premiér Matovič k nim niektoré podstatné informácie vôbec neposkytol, ba skôr ich zahmlieval a celú záležitosť veľmi zjednodušil, aby veci vyzerali pravdivo a v jeho prospech. Pri dokazovaní, že médiá klamali tvrdením, že jeho manželka investovala peniaze nákupom zmeniek od Arca Capital Slovakia, a.s., s veľkou pravdepodobnosťou použil rovnaký spôsob, že zmenky vystavila spoločnosť Arca Investments, a.s.

Podľa dostupných podkladov pre skupinu „Arca“ predaj zmeniek a zabezpečovanie finančného kapitálu pre projekty skupiny mala povolené Národnou bankou Slovenska (NBS) len jedna z dcérskych spoločností a to Arca Capital Funding, a.s., píše na svojej sociálnej sieti Šátek.
Rozpory v tvrdeniach premiéra

Premiér Matovič tiež podľa Šáteka tvrdil, že jeho manželka celkom zakúpila tri zmenky, každú na zmenkovú sumu 200.000 eur, teda celkom investovala 600.000 eur. Podľa Ručiteľského vyhlásenia, časť B, z 5. 3. 2020 spoločnosti Arca Investments a.s., Základného prospektu vydávania zmeniek z 5. 2. 2020 čl. 5.2.1., „každá zmenka bude vydaná na zmenkovú sumu 25.000 € alebo 500.000 CZK“. Z toho vyplýva, že pokiaľ manželka premiéra tri krát investovala do zmeniek, potom ich musela za 200 tisíc eur zakúpiť 8 ks a za celkovú sumu 600 tisíc eur celkom 24 ks zmeniek, každú na zmenkovú sumu 25 tisíc eur.

Belousovová je presvedčená, že Matovičova manželka Pavlínka je premiérov biely kôň
Je Matovičova manželka Pavlínka jeho biely kôň na zakrývanie finančného pozadia premiéra?, pýta sa Belousovová na svojom Facebooku. Je totiž presvedčená, že Matovič použil svoju manželku ako bieleho koňa a že zrejme zopakoval podvod v štýl BMG... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Petra Demková


Premiér Matovič tvrdil, že tretiu zmenku manželka zakúpila 4. 5. 2020 za sumu 200 tisíc eur, čiže by mala obdržať 8 ks zmeniek, každú na zmenkovú sumu 25 tisíc eur. Tento fakt je však v rozpore s Oznámením výsledkov verejnej ponuky vydanej Arca Capital Funding, a.s., v ktorom oznamuje, že v období od 22. 4.  2020 do 4. 5. 2020 bola vydaná samostatná emisia – „Zmenky Arca Capital Funding 004“ v počte 4 ks.
Zmenky mali jednoročnú dobu splatnosti

K v poradí tretej zmenke premiér Matovič tiež poznamenal, že táto „nebola včas splatená“ a preto bola „prolongovaná 3. augusta 2020“. Z oznámenia výsledkov verejnej ponuky však vyplýva, že všetky zmenky vydané Arca Capital Funding, a.s. v roku 2020 mali jednoročnú dobu splatnosti a konkrétne zmenky vydané k 4. 5. 2020 majú splatnosť k 12. 6. 2021.

Premiér Matovič podľa Šáteka tiež tvrdí, že prvú zmenku manželka zakúpila 25. 9. 2019, čiže ešte minulý rok. Spoločnosť Arca Capital Funding, a.s. však spracovala „základný prospekt“ ako ponukový program vydávania zmeniek v maximálnom objeme nesplatených zmeniek 500.000.000 eur až 5. 2. 2020. Tento dokument schválila Národná banka Slovenska rozhodnutím č.z.100-000-218-322 k č. sp. NBS1-000-046-911 25 .2. 2020, ktoré nadobudlo právoplatnosť 26. 2. 2020.
Išlo o neoprávnené podnikanie?

Pokiaľ skutočne došlo k vydaniu zmeniek už v septembri 2019 a nebola pritom schválená NBS pre skupinu „Arca“ možnosť takéto finančné operácie vykonávať a pokiaľ takúto činnosť vykonávali najmenej vo väčšom rozsahu, potom sa môže jednať aj o podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania (§ 251 TZ). Je treba podotknúť, že emitent zmeniek Arca Capital Funding, a.s. vznikol 13. 2. 2018, čiže dva roky pred schválením projektu o emitovaní zmeniek NBS, takže je dôvodné predpokladať, že počas celého tohto obdobia dochádzalo k predaju zmeniek, čím sa vyslovené podozrenie o neoprávnenom podnikaní len zvýrazňuje.

Belousovová je presvedčená, že Matovičova manželka Pavlínka je premiérov biely kôň
Je Matovičova manželka Pavlínka jeho biely kôň na zakrývanie finančného pozadia premiéra?, pýta sa Belousovová na svojom Facebooku. Je totiž presvedčená, že Matovič použil svoju manželku ako bieleho koňa a že zrejme zopakoval podvod v štýl BMG... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Petra Demková


„Na záver je treba vysloviť ešte jedno počudovanie, teda aspoň mnou ako laikom vo veciach bankových. V Základnom prospekte, ktorý schválila NBS 25. 2. 2020 sa konštatuje, že je to program vydávania Zmeniek v maximálnom objeme nesplatených Zmeniek 500.000.000 eur ,alebo ekvivalent tejto sumy, v inej mene“ píše Jozef Šátek vo svojom komentári na sociálnej sieti.
Ochráni Národná banka majetok?

Za zmenky vydané v rozsahu až 500 miliónov eur sa podľa Šáteka v dokumente uvádza aj záruka, v bode 6.1.1. je „záruka poskytnutá vo forme Ručiteľského vyhlásenia Ručiteľa, ktoré Ručiteľ vystavil 5. 2. 2020“. Skrátka „zárukou“ bolo písomné prehlásenie štatutárnych orgánov Arca Investments, a.s., v krátkosti, pokiaľ emitent (spracovateľ) majiteľovi zmenky túto v dobe jej splatnosti neuhradí, tak túto povinnosť na seba preberá Ručiteľ t.j. spoločnosť Arca Investments, a.s.

„Len nám občanom ostáva dúfať, že zodpovedné orgány Národnej banky Slovenska zhodnotili všetky „riziká“ pre investujúcich občanov či právnické osoby a ak takúto činnosť povolili, tak konali s najlepším vedomím a svedomím a vo verejnom záujme s cieľom maximálne chrániť naše práva i majetok. Osobne po preštudovaní dostupných podkladov z tohto rozhodnutia nemám dobrý pocit,“ uzatvára svoj komentár na sociálnej sieti Jozef Šátek.

Prieskum: Je to podvod! Zareagoval Róbert Fico na pokles preferencií Smer-SD
S takýmto číslo určite nerátal. Slovenská televízia si nechala agentúrou Median SK spracovať prieskum hlasov pre jednotlivé politické strany, ak by sa konali voľby v tomto čase. Ich výsledky šéfa ešte donedávna najsilnejšie politickej strany... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.