EÚ stále podporuje režim, ktorému pojem "ľudské práva" nič nehovoria (Majid Rafizadeh)
06 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Majida Rafizadeho (Gatestone Institute)


Európska únia otvorene stráni  vládnucim Mullahom v Iráne a pokúšať sa potopiť úsilie USA, aby tento darebácky režim zastavili.


Británia, Francúzsko a Nemecko sa 18. septembra vyjadrili pred Radou bezpečnosti OSN, že EÚ je pevne odhodlaná zabezpečiť ďalšie zrušenie sankcií proti iránskej vláde. Tri európske mocnosti dodali, že čo sa ich týka, aj keby USA opätovne uložili všetky sankcie, ich zmiernenie sankcií pre Irán bude pokračovať aj po 20. septembri.


EÚ tiež pomáha iránskym vodcom vyhnúť sa americkým sankciám prostredníctvom platobného mechanizmu označeného ako INSTEX (nástroj pre podporu obchodnej výmeny). Ten je navrhnutý tak, aby umožnil európskym firmám a spoločnostiam aj naďalej podnikať s iránskou vládou, napriek amerických ekonomickým sankciám voči Teheránu.


Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Napriek všetkým prednáškam o ľudských právach EÚ bezohľadne pomáha režimu, ktorý sa verejne dopúšťa najhorších prípadov porušovania ľudských práv. Počuli európski lídri informácie o posledných popravách nevinných demonštrantov, ako bol Navid Afkari, ktorý bol zjavne mučený na základe krivej výpovede? Počuli o štyroch tínedžeroch, ktorým boli amputované prsty ako trest za krádež, tiež podľa nich po mučení, kým sa „nepriznali“?

Napriek medzinárodným protestom teokratické zriadenie vzdorovito pokračovalo a podľa iránskych štátnych médií popravilo šampióna v zápasení Navida Afkarího obesením v meste Šíráz na juhu krajiny. Jeho poprava bola zjavne vykonaná narýchlo a dokonca mu bola odopretá posledná návšteva jeho rodiny.

Po tom, čo mu súd šaría vymeral dva rozsudky smrti, Afkari vyhlásil : "Ľudia! Budem bojovať o svoj život, pretože je to logické a správne.. Existuje veľa dokumentov a dôkazov, ktoré dokazujú moju nevinu. Všetky dôkazy a dokumenty, ktoré sme zhromaždili vravia, že som nevinný. Ale ak budem popravený, mali by ste vedieť, že v 21. storočí, so všetkými týmito organizáciami a výdavkami na ľudské práva, s Organizáciou Spojených národov, s Radou bezpečnosti OSN atď., nevinná ľudská bytosť, ktorá sa snažila zo všetkých síl a bojovala proti presile, bola obesená."

Odstrašuje Grécko migrantov so súhlasom Nemecka?
Životné podmienky v gréckom utečeneckom tábore Moria boli katastrofálne už aj pred požiarom. Bývalá vláda Tsiprasa migrantov minimálne odrádzala, no súčasný premiér Mitsotakis zašiel ešte ďalej. A Berlín sa len prizerá, píše Michael Martens pre... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová


EÚ musí vedieť, že Afkari, rovnako ako mnoho ďalších politických väzňov a tých, ktorí sa zúčastnili na predchádzajúcich pokojných protestoch, bolo brutálne mučených. Iránsky režim popiera, že mučí väzňov, ale očitý svedok Shaahin Naaseri vyrozprával o niektorých z mučení, ktoré zápasník vo väzbe podstúpil: "Jedného dňa som začul na policajnom oddelení výkriky, výkriky a prosby o pomoc. Seržant, ktorý ma sprevádzal, ma požiadal, aby som počkal na chodbe. Išiel a otvoril dvere. Išiel som za ním, aby som zo zvedavosti sledoval, čo sa deje."

"Bol som svedkom toho, ako dvaja dôstojníci oblečení v neoficiálnych uniformách nadávali a bez milosti udierali do Navida obuškami a kovovými rúrkami. Povedali mu: Čo hovoríme je pravda, napíšeš, čo hovoríme alebo nie? Navid  prosil: Prosím, prestaňte, prosím, nebite ma, nič som neurobil. Zakrýval si hlavu pažami. A jeden z policajtov, ktorého meno som sa neskôr dozvedel ako Abbasi, udrel Navida s takou silou, že Navid upadol do bezvedomia.“

Iránski vodcovia s najväčšou pravdepodobnosťou chceli dať príklad na rešpektovanom zápasníkovi, vyvolať v spoločnosti strach a vyslať ľuďom jasný odkaz, že každého, kto sa odváži protestovať, môžu postihnúť vážne následky.

Erdogan plne podporuje bratský Azerbajdžan proti "arménskej okupácii"
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Turecko bude stáť po boku Azerbajdžanu v konflikte s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach a vyzval ho, aby pokračovalo v útoku a vyháňalo arménske sily, uviedol portál RT. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Amnesty International zdokumentovala niektoré techniky mučenia, ktoré iránsky režim používa. Výskum organizácie zistil, že obete boli často s kapucňou alebo so zaviazanými očami kopané a bičované, bité palicami, gumenými hadicami, nožmi, obuškami a káblami, nútené dlhšie vydržať bolestivé stresové polohy, bez dostatočného množstva jedla a pitnej vody, umiestnené na dlhší pobyt na samotke, niekedy na týždne alebo dokonca mesiace a bola im odmietnutá lekárska starostlivosť o zranenia utrpené počas protestov alebo v dôsledku mučenia.

Prípad Navida Afkariho nie je ojedinelý. Iránsky režim minulý mesiac potajomky obesil aj ďalšieho demonštranta Mostafa Salhiho. Amnesty International jeho popravu odsúdila a uviedla, že „bola vykonaná  napriek vážnym nespravodlivým procesným obavám vrátane mučenia a iného zlého zaobchádzania a odmietnutiu prístupu k právnikovi počas fázy vyšetrovania jeho prípadu“.

Štúdia tvrdí, že Covid-19 postihuje naše sny - a vedci tvrdia, že to naznačuje „určitú formu zdieľanej predstavivosti“
Mnohí z nás považujú Covid za živú nočnú moru a nový výskum teraz dokazuje, že pandémia Covid-19 útočí aj na naše sny. Navyše dospela k záveru, že podobné sny testovaných osôb poukazujú na „vzdieľanú“ formu predstavivosti, píše... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Mário Martinka


Ďalšou významnou osobnosťou, ktorú režim zatkol a mučil, je 20-ročný Ali Younesi, študent, ktorý v roku 2018 získal zlatú medailu ako člen iránskeho národného tímu počas 12. Medzinárodnej olympiády v astronómii a astrofyzike. On a jeho kamarát Amirhossein Moradi boli držaní od apríla. Úrady ich obvinili z napojenia na opozíciu.

Európska únia sa pri posilňovaní postavenia režimu, ktorý mučí a popravuje demonštrantov a politických väzňov, na týchto zločinoch proti ľudskosti spolupodieľa. Namiesto toho by mala EÚ okamžite vyvinúť tlak na mulláhov a niesť za tieto zločiny zodpovednosť.

Majid Rafizadeh je obchodný stratég a poradca, harvardsky vzdelaný vedec, politológ, člen predstavenstva Harvard International Review a prezident Medzinárodnej americkej rady pre Blízky východ. Bol autorom niekoľkých kníh o islame a zahraničnej politike USA.

Nová teória - vírus potrebuje na šírenie živých, nie mŕtvych, preto oslabol
Alebo inak - Covid zmutoval, napáda nás možno ešte intenzívnejšie, ale je "proti jeho záujmom" ľudí zabíjať. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík