V afére s Navaľným hľadá západ schodné varianty (Dmitrij Sedov)
02 | 10 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Ako naraz zasiahnuť zasiahnuť Putina aj Lukašenka


Nemecké vládne úrady uviedli, že Alexej Navaľnyj sa do vlasti nevráti, kým sa úplne nezotaví.


To podľa Nemcov môže trvať ešte niekoľko týždňov, ale zdá sa, že Navaľnyj do Ruska nepríde dovtedy, kým sa z jeho tela úplne neodstránia stopy toxickej látky. A toto sa nikdy nemusí stať. Napríklad v roku 1960 britskí vedci analyzovali chemické zloženie Napoleonových vlasov pomocou neutrónno-aktivačnej analýzy z prameňa vlasov, odstrihnutého z hlavy cisára deň po jeho smrti. Výsledky ukázali, že Napoleon štyri mesiace pred smrťou dostával vysoké dávky arzénu; nachádzal sa na ostrove Svätej Heleny pod britským dohľadom.


V roku 1960 boli možnosti vedy neporovnateľné so súčasnými. Preto pri návrate Navaľného do vlasti mu môžu úrady na základe rozhodnutia súdu vykonať analýzu, pretože Rusko je vystavené nehoráznym obvineniam. Ruské orgány môžu navyše zapojiť nezávislých expertov OPCW z neutrálnych krajín, aby vykonali procedúru čo najtransparentnejšie a tak prekvapili svet neočakávanými výsledkami. Zdá sa, že pre špeciálne laboratóriá SRN, Francúzska a Švédska budú tieto výsledky ohromujúce, pretože v nich po mýtickom „Novičoku“ nemôže byť ani stopy.


Americkí „demokrati“, tureckí teroristi, nemeckí proatlantisti, ukrajinskí radikáli, kto všetko ešte profituje z aféry Navaľnyj?
Hlavným problémom súčasnosti vo vzťahoch medzi Ruskom a “Západom” je naďalej zdravotný stav Alexeja Navaľného. Možno ešte téma Lukašenko, ale to až niekde v úzadí. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Takéto následky, samozrejme, vlády týchto krajín nechcú. Aj bez toho už ledva odbíjajú ruských diplomatov a odmietajú predkladať materiály analýz Navaľného. Náš hrdina je teda odsúdený na dlhodobý pobyt v „slobodnom svete“, či už to chce alebo nie. A jeho talent sa dá využiť aj v zahraničí. Prečo sa nehodí pre úlohu „vodcu v emigrácii“? Západné tajné služby v súčasnosti nemajú k dispozícii iných kandidátov. Dokonca ani Michail Chodorkovský s necelou stovkou svojich zabitých súperov, nie je medzi mladými ľuďmi akosi populárny - hlavnej to sily farebných revolúcií. A Navaľnyj má koho osloviť. Zostáva málo: zabudnúť na Navaľného sľuby o návrate do Ruska, vysvetliť svetu, že ho v Rusku čaká väzenská mreža a zároveň sa odvolať na dlhý proces rehabilitácie. Jednoduché a presvedčivé.


Potom vznikne niečo ako „zahraničná strana v exile“, výhody malých protiruských pešiakov medzi emigrantmi sú nadštandartné. Po získaní potrebných finančných prostriedkov bude Navaľnyj pokračovať vo svojej práci proti Putinovi v trochu inom formáte. Tí, ktorí sledovali aktivity jeho Nadácie na boj s korupciou, mohli ľahko vidieť, že všetky úsilia tejto mimovládnej organizácie boli zamerané na kompromitáciu ľudí z najbližšieho Putinovho okolia, a teda aj samotného prezidenta. Nadácia na boj s korupciou zároveň nemá absolútne nič proti oligarchickej triede - tej sociálnej vrstve, ktorá vytvára a plodí korupciu.


„Kauzu Skripaľovci“ nahrádza „kauza Navaľnyj“ (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Iveta Machová

Neschopnosť vrátiť Navaľného do Ruska zároveň spôsobí západným tajným službám nové problémy. Nejde o to, že budú nútení vysvetľovať desiatky nezrovnalostí v prípade „otravy“ Navaľného alebo nových okolnostiach v prípade Skripaľa, ktoré spolu s touto kauzou vyplávali na povrch. Napríklad, odkiaľ sa u Júlie Skripaľovej objavili stopy po tracheotómii, ktorá sa nerobí v prípade otravy toxickými látkami, ale inými jedmi. Bolo im jedno, nakoľko presvedčivé sú ich obvinenia. Dôraz kládli na to, aby oklamali tých, ktorých možno oklamať.


Problém je v tom, že kauza Navaľného sa sfúkla ako prepichnutá bublina a niektorí západní lídri vyzerajú žalostne po tom, čo vypustili svoje hrozné obvinenia na adresu Ruska. Títo lídri sa zúčastnili ešte jedného predstavenia viacdielneho detektívneho príbehu o „krvavom Rusku a jeho krutom tyranovi“ a teraz je potrebné od neho odvrátiť pozornosť, o to viac, že parlamentná opozícia v Nemecku už začína Merkelovú v tejto otázke pranierovať.


Amerike farebná revolúcia nehrozí! Nemajú americké veľvyslanectvo, žartoval Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí zároveň podotkol, že v každom vtipe je i kúsok pravdy. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Vo výsledku si detektívka, ktorá sa začala po slávnom mníchovskom prejave V. Putina v roku 2007, vyžaduje pokračovanie. Je pravda, že interpreti nie vždy majú dostatok umu na to, aby robili všetko bezchybne, a preto existuje úplná kontrola nad západnými médiami, čo umožňuje ukryť „vyšetrovacie materiály“ pred svetom. Vyzerá to smiešne: všetky pojednávania o „ruských zločinoch“ prebiehajú v podmienkach hlbokej ilegality a na povrch sa dostavajú iba nepodložené lži. Pravdepodobne by sa spoluzakladatelia OSN Roosevelt a Churchill obrátili v hrobe, keby sa dozvedeli, že traja západní zástupcovia predložili v prípade Skripaľovcov v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie s obvineniami proti Rusku s verdiktom... highly likely (vysoko pravdepodobné, prekl. red.).


Je dosť možné, že sa objaví nová séria debilnej detektívky a takýto žáner si rozhodne vyžaduje prítomnosť „posvätnej obete“.


Pri pohľade Západu na revír v Rusku je ťažké si všimnúť postavu, ktorá by mohla stáť na čele más mučeníkov a trpiacich za pravdu. „Bojovníci proti tyranii“ boli natoľko rozdrvení, že nie je ani na koho uprieť zrak. Zato v Bielorusku takúto postavu našli a pri šikovne zostavenom scenári môže pokus s touto postavou zabiť dve muchy jednou ranou - zasiahnuť aj Putina, aj Lukašenka. Hovoríme o Svetlane Cichanovskej, človeku, nemájucom žiadnu perspektívu vo veľkej politike. Dnes je jej obraz retušovaný tajnými službami a ideologickými centrami a už sa sama vidí ako „prezidentka Sveta“. Stačí len spustiť povrázky, na ktorých ju vodia a okamžite spadne. Cichanovská je náustok, cez ktorý kričia ďalšie hlasy. Na jej mieste oveľa perspektívnejšie vyzerajú M. Kolesnikovová alebo P. Latuško, ktorí už začínajú „trpieť za našu a vašu slobodu“.


A čo s „prezidentkou Svetou“? Robiť zlé predpovede je nám cudzie. Rozumieme len tomu, že "západ" hľadá varianty.


Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár