Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
15 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT.


Minulý týždeň prijal litovský parlament rezolúciu s názvom „O nelegitímnej únii uvalenej Ruskom na Bielorusko“, v ktorej bola bývalá kandidátka na prezidentku Cichanovská označená za „zvolenú vodkyňu“ bieloruského ľudu a súčasný prezident Alexander Lukašenko za „nelegitímneho vodcu“.

„Rozhodnutie litovských poslancov vymenovať „vodcu bieloruského ľudu je nad rámec zdravého rozumu,“ uvádza sa vo vyhlásení prezídia Rady republiky. "Takéto kroky sú provokatívne, neprijateľné a porušujú normy medzinárodného práva."

Vyhlásenie tiež označilo kroky Litvy za „do očí bijúce zasahovanie“, v ktorom obviňuje parlament z „prejavu otvorenej neúcty k suverénnemu právu bieloruského ľudu zvoliť si vlastné vedenie“.

Lukašenko pricestoval do Soči na rokovania s Putinom
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval v pondelok do ruského čiernomorského letoviska Soči, kde sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putin. Ich rokovanie sa uskutoční medzi štyrmi očami, informovali agentúry TASS a... Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Cichanovská utiekla cez severné hranice Bieloruska do Litvy 11. augusta, dva dni po oficiálnych výsledkoch volieb naznačujúcich, že sa dostala na druhé miesto.

Po hlasovaní vyšlo do ulíc tisícky občanov v celej krajine na protest proti "úplne zmanipulovaným voľbám". Počas demonštračných dní policajti a vnútorné jednotky použili slzný plyn, paralyzovacie granáty a gumové projektily.

Po svojom príchode do Litvy vytvorila Cichanovská orgán s názvom Koordinačná rada s cieľom zorganizovať mierový prechod moci od prezidenta Lukašenka a uskutočniť nové voľby. Skupinu, ktorá v rámci jej vedenia zahŕňa nositeľku Nobelovej ceny Svetlanu Alexievičovú, obvinili bieloruské orgány zo „zámeru zmocniť sa štátnej moci“ a „poškodzovania národnej bezpečnosti“.

Ruská centrálna banka nevylučuje ďalšiu vlnu pandémie a ani nízke ceny ropy
Pri hodnotení rizík pre ruskú ekonomiku finančný regulátor krajiny varoval, že nová vlna Covid-19 môže mať za následok nižšie ceny ropy a hlbší ekonomický pokles, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Marek Molnár