Amerika je tesne pred voľbami na pokraji úplného politického a spoločenského zrútenia (Graham Hryce)
02 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Grahama Hrycea (RT)


Toxická politická kultúra USA bude určite prezentovaná aj v dnešnej otváracej televíznej debate medzi Trumpom a Bidenom. Je to také zlé, že bez ohľadu na to, ktorý človek vyhrá voľby, je pravdepodobné, že dôjde k ďalšiemu násiliu, najmä ak je rozdiel minimálny.


Amerika čelí bezprecedentným politickým a sociálnym krízam bez ohľadu na to, kto vyhrá novembrové prezidentské voľby. Široký prehľad týchto hroziacich problémov je už zrejmý a majú svoje korene v toxickej politickej kultúre, ktorá sa v krajine vyvinula za posledných 30 rokov.

Šesť kľúčových indícií hroziacich kríz je týchto:


  1. Nezvládnutie pandémie Covid-19 Donaldom Trumpom

  2. Nedávne prehĺbenie rasového problému, ktorý bol v rozpore s americkou politikou od osemnásteho storočia.

  3. Nepokoje a spoločenské zrútenie, ktoré nedávno vyvolalo hnutie Black Lives Matter a ďalšie skupiny.

  4. Nedávne zintenzívnenie kultúrnych vojen, ktoré trápia americkú spoločnosť od 60. rokov.

  5. Vznik takzvanej „radikálnej ľavicovej“ skupiny v Demokratickej strane, ktorú vedie Alexandria Ocasio-Cortezová, a ktorú toleruje Joe Biden.

  6. Trumpovo nedávne spolitizovanie Najvyššieho súdu a otázka potratov nomináciou kandidátky so silnými protiinterrupčnými názormi, sudkyne Amy Coney Barrettovej, ktorá by mala nahradiť sudkyňu Ginsbergovú.


Tento nedávny vývoj viedol k dramatickému prehĺbeniu rozdielov v americkej spoločnosti, ktoré sa po novembrových voľbách ešte prehĺbia, bez ohľadu na ich výsledok.

USA sa chystajú zatvoriť iracké veľvyslanectvo
Washington zvažuje zatvorenie svojho veľvyslanectva v Iraku po tom, čo americká vražda iránskeho generála na irackej pôde viedla k protestom proti tomu, čo Bagdad označil za „porušenie“ jeho zvrchovanosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Čo sa pravdepodobne stane, ak jednoznačne vyhrá Biden?

Najprv sa protitrumpovské sily v Republikánskej strane obrátia proti Trumpovi a jeho podporovateľom a strana prejde obdobím krviprelievania a politických bojov. Trump získal nomináciu republikánov v roku 2016, pretože bol jediným nominovaným, ktorý mal akúkoľvek šancu poraziť Hillary Clintonovú.

No mnoho republikánov Trumpom pohŕda a podporujú ho iba preto, že vyhral v roku 2016 a môže zvíťaziť znova. Pre túto skupinu je typický Mitt Romney. Neznáša Trumpa (hlasoval za jeho odvolanie), ale nedávno mu dal rozhodujúcu podporu v otázke nominácie Najvyššieho súdu, aby si v novembri zaistil republikánske víťazstvo.

Rubeľ je jednou z najatraktívnejších mien na rozvíjajúcich sa trhov v postpandemickom svete, tvrdia analytici
Analytici spoločnosti Goldman Sachs označili ruský rubeľ ako jednu z troch najlepších mien na súčasných rozvíjajúcich sa trhov, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Nedávna kritika Trumpa Georgom W. Bushom a ďalšími bývalými republikánskymi osobnosťami potvrdzuje hĺbku protitrumpovských pocitov v strane. Rovnako tak aj nedávne schválenie Bidena vdovou po bývalom republikánskom senátorovi Johnovi McCainovi. Nekandidujú, takže môžu povedať, čo si myslia.

Tvrdí podporovatelia Trumpa, samozrejme, nikdy neprijmú víťazstvo Bidena a na protest vyrazia do ulíc.  Bidenovo víťazstvo povedie k zosilneniu frakcie Ocasio-Cortezovej v rámci Demokratickej strany, čo môže len spôsobiť, že tieto problémy budú ešte neriešiteľnejšie.

Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Čo sa stane, ak jasne vyhrá Trump?

Je pravdepodobné, že Demokratická strana bude úplne zlomená. Frakcia Ocasio-Cortezovej sa buď pokúsi prevziať vládu nad touto stranou, alebo sa od nej rozdelí. V obidvoch prípadoch to bude pre demokratov katastrofa, pretože na to, aby vyhrali voľby, potrebujú podporu voličskej základne Ocasio-Cortezovej a Bidena. Uprostred chaosu sa konzervatívni demokrati pravdepodobne vrátia späť do Republikánskej strany (ako tomu bolo v roku 1968 a za Reaganových rokov).

Pokiaľ ide o republikánov, budú to ďalšie štyri roky vládnutia dnes už posmeleného a mocnejšieho Trumpa.  To je asi ťažko recept na sociálnu stabilitu. Trump za posledné štyri roky neurobil nič pre hojenie amerických rán a počas jeho druhého funkčného obdobia sa nič nezmení. V skutočnosti bude pravdepodobne so svojimi súpermi narábať ešte dôraznejšie ako predtým.

OPEC čelí novým problémom. Výhľady na budúci trh s ropou sa zhoršujú
OPEC usilovne pracuje na uvedení ropného trhu do rovnováhy, avšak dopyt sa oživuje pomalšie, ako sa očakávalo, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ocasio-Cortezová a jej podporovatelia, samozrejme, nikdy neprijmú Trumpovo víťazstvo a zintenzívnia svoju kampaň destabilizácie pomocou podpory hnutí ako Black Lives Matter a Antifa. A ak Najvyšší súd (so sudcom Barrettom) rozhodne, že umelé prerušenie tehotenstva je nezákonné (čím sa zruší jeho rozhodnutie z roku 1973), bude to samo osebe vyvolávať rozsiahle protesty a nepokoje, ktoré budú svojou intenzitou konkurovať protestom BLM. .

Existuje však tretí (a pravdepodobnejší) scenár, ktorý predpovedá ešte závažnejšiu krízu. Predpokladajme, že výsledok volieb nebude v novembri jasný, že Trump bude spochybňovať legitimitu volieb a bude sa snažiť udržať si moc, a že sudca Barrett bude vymenovaný za sudcu najvyššieho súdu.

Sýria označila Turecko za sponzora terorizmu
Damask sa počas vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN vrhol na Ankaru a obvinil Turkov z obsadzovania oblastí na pôde Sýrie a vytvárania živnej pôdy pre teroristov, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


To všetko sú úplne rozumné predpoklady. Vieme, že voľby budú pravdepodobne veľmi tesné, a že poštové hlasy sa nejaký čas nebudú počítať. Trump sústavne tvrdí, že voľby umožňujúce rozsiahle hlasovanie poštou nie sú legitímne a opakovane odmieta zaviazať sa k mierovému prechodu moci. A jeho nominant na súd bude pravdepodobne potvrdený pred voľbami.

Ak dôjde k tomuto scenáru, Amerika by sa mohla ponoriť do zdĺhavej politickej krízy, ktorá by sa mohla ťahať mesiace - podobne ako Nixonova kríza Watergate z roku 1974, ale s významnými rozdielmi.

Na rozdiel od Nixona sa Trump nezapojil do transparentnej korupcie, takže jeho pozícia by bola oveľa bezpečnejšia. Nixon bol zjavne skazený a jeho osud spečatil jeho odmietnutie odovzdať pásky Watergate a vyhodenie z funkcie špeciálneho prokurátora Archibalda Coxa a rezignácia generálneho prokurátora Elliota Richardsona.

Matovičovi rýchlo klesá dôvera jeho voličov. Politológ prezradil, čo je za tým
Vo filme prichádzali básnici o ilúzie, v súčasnosti Matovič pomerne rýchlo o dôveru voličov. Prečo je tomu tak?, píšu topky.sk. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Najvyšší súd jednomyseľne nariadil Nixonovi odovzdanie kaziet a značný počet zásadových republikánskych politikov mu dal jasne najavo, že budú hlasovať za jeho obžalobu. Nixon potom nemal inú možnosť, ako rezignovať.

Opustil by značný počet republikánskych politikov Trumpa za vyššie naznačených okolností?  Pravdepodobne nie. Napokon, podporovali ho posledné štyri roky. Je však zaujímavé, že minulý týždeň republikánsky vodca väčšiny senátu Mitch McConnell zaviazal republikánsku stranu k riadnemu odovzdaniu moci - zatiaľ čo Trump to opäť odmietol. Jedno je isté - Trump nikdy nerezignuje.

Najvyšší súd by sa do takejto krízy nevyhnutne zapojil - práve najvyšší súd, ktorý demokrati obviňujú, že je zložený zo samých konzervatívnych nominantov vrátane novovymenovaného sudcu Barretta.

Rozdiel medzi chrípkou a COVID-19 určite je. Expert prezradil ten zásadný!
V súčasnosti riešia ľudia po celom svete otázku, ako môžu rozpoznať obyčajnú sezónnu chrípku od nákazy koronavírusom. Existuje však pár rozdielov, na základe ktorých vie pacient odhaliť pravú príčinu choroby. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Podporil by Najvyšší súd Trumpa?

Nedávne protitrumpovské rozhodnutia súdu (ktoré Trump hlúpo odsúdil) a zásadná potreba súdu potvrdiť svoju vlastnú nezávislosť a integritu (v takejto kríze) naznačuje, že pravdepodobne nie.

Trump si bezpochyby myslí, že každý sudca, ktorého vymenoval, by ho automaticky podporil - to však znamená úplné nepochopenie fungovania Najvyššieho súdu. História súdu je plná menovaných konzervatívnych osôb, ktoré neskôr uplatnili svoju nezávislosť v súdnictve.

Nech už však Najvyšší súd rozhodne akýmkoľvek spôsobom, bola by tu veľmi podstatná časť amerického obyvateľstva, ktorá by na rozdiel od roku 1974 jednoducho odmietla prijať jeho rozhodnutie. Politická kríza vyššie uvedeného druhu by nevyhnutne mala za následok ďalší sociálny rozpad a viac masového násilia a bezprávia v uliciach Ameriky - to všetko podporované prebiehajúcou pandémiou Covid-19.

Strana Spolu vyzvala poslancov, aby nehlasovali za návrh týkajúci sa interrupcií
Predstavitelia mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš a Simona Petrík odovzdali poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) petíciu podpísanú 6 531 ľudmi. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA


Toto je zrejmé z nepokojov a zabíjania, ku ktorým došlo v posledných mesiacoch v Portlande, Louisville a ďalších mestách po celej Amerike. Ak k tomu došlo pred voľbami, je desivé si predstaviť, čo sa stane počas zdĺhavej povolebnej politickej krízy.

Nech sa stane v novembri čokoľvek, budúcnosť Ameriky je pochmúrna. Pretože obaja zainteresovaní do toxickej politickej kultúry Ameriky, Trump ani Biden (alebo Harrisová) nie sú schopní čeliť hroziacim politickým a sociálnym krízam. A aj keby najvyšší súd a konzervatívne krídlo Republikánskej strany zasiahli s cieľom vyriešiť každú bezprostrednú politickú krízu, boli by bezmocní, aby zvládli širšiu sociálnu krízu. Mohli by sme byť svedkami počiatočných fáz úplného rozpadu Ameriky.

Graham Hryce , austrálsky novinár a bývalý právnik pre médiá, ktorého práce boli publikované v časopise The Australian, Sydney Morning Herald, the Age, Sunday Mail, the Spectator and Quadrant.

Sú nakazení ľudia bez príznakov skutočne infekční?
S rastúcim počtom pozitívnych prípadov nového koronavírusu sa znova stáva aktuálnou otázka, nakoľko sú nakazení ľudia bez príznakov skutočne infekční. Na sociálnych sieťach sa opäť objavujú príspevky, ktoré to spochybňujú citovaním jednej z... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Natália Sollárová