Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
29 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál RT.


Minister zahraničia Sergej Lavrov vyjadril znepokojenie v Jerevane lokálnemu ministrovi zahraničia Zohrabovi Mnatsakanyanovi.

"Sergey Lavrov vyjadril vážne znepokojenie nad pokračujúcimi rozsiahlymi nepriateľskými akciami kvôli správam o množstve zabitých a zranených," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničia. Hlavný ruský diplomat uviedol, že pre obe strany je rozhodujúce, aby oheň zhasol, a že Moskva je pripravená hrať úlohu pri riešení konfliktu.

"Rusko bude spolu s ďalšími spolupredsedami Minskej skupiny OBSE pokračovať v sprostredkovaní, ktoré bude zamerané na stabilizáciu situácie," poznamenal Lavrov

Pri ostreľovaní v Náhornom Karabachu bola zabitá žena a dieťa
Počas obnoveného vojnového stavu medzi Azerbajdžanom a Arménskom nad Náhorným Karabachom bolo množstvo civilistov zranených a zabitých, uviedli miestni predstavitelia tohto regiónu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Neskôr v priebehu dňa Lavrov telefonoval aj s azerbajdžanským ministrom zahraničných vecí Jeyhunom Bayramovom, pričom predniesol správu v podobnom znení.

Názov Minsk Group, pomenovaný po hlavnom meste Bieloruska, spolupracuje s Francúzskom, Ruskom a USA a usiluje sa o urovnanie desaťročia trvajúceho konfliktu o Náhorný Karabach, ktorý je kontrolovaný a osídlený etnickými Arménmi, ale ktorý je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu.

Ruský minister zahraničia tiež hovoril so svojím tureckým kolegom Mevlutom Cavusogluom o zdôraznení „potreby okamžitého prímeria a stabilizácie situácie“. Ankara sa predtým zaviazala k úplnej podpore Baku a uviedla, že juhokaukazský národ „v tom nie je sám“. Rusko má s Jerevanom spoločnú zmluvu o obrane prostredníctvom CTSO, moskovskej alternatívy k NATO, ale udržiava tiež dobré vzťahy s Baku.

Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka