OPEC čelí novým problémom. Výhľady na budúci trh s ropou sa zhoršujú
28 | 09 | 2020 I Marek Molnár

OPEC usilovne pracuje na uvedení ropného trhu do rovnováhy, avšak dopyt sa oživuje pomalšie, ako sa očakávalo, informuje portál RT.


Len čo si mysleli, že vyvážili ropný trh, členov OPEC čakalo nemilé prekvapenie od Líbye. Bojujúce frakcie krajiny dosiahli prímerie a znovu boli otvorené niektoré ropné prístavy.

Do konca mesiaca plánuje Národná ropná spoločnosť zvýšiť priemernú dennú produkciu v krajine z menej ako 100 000 barelov na deň na 260 000 kusov. Medzitým OPEC+ zmiernil zníženie výroby o 2 milióny barelov za deň. Trh to podľa šéfa Mercurie Marca Dunanda nedokáže zvládnuť.

V rozhovore pre agentúru Bloomberg Dunand uviedol, že dopyt je stále slabší, ako sa pôvodne očakávalo, a akákoľvek ďalšia ropa putujúca na trhy nebude moc spozorovaná. To znamená, že tento mesiac sa blíži nárast plávajúcich úložísk, pričom globálne zásoby vzrástli o 500 000 bpd až 1 milión bpd - a to vylučuje líbyjský reštart - zatiaľ čo čerpanie v poslednom štvrťroku bolo zaznamenané na úrovni 1 miliónov bpd.

Svet pomaly prichádza o bane na ťažbu zlata, tvrdia analytici
Zatiaľ čo neistota vyvolaná globálnou pandémiou vyvolala prudký nárast nákupu zlata, analytici prichádzajú s obavami, koľko zlata ešte zostáva na ťažbu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Pokiaľ ide o jeho výhľad na najbližšie obdobie, hlava Mercurie je synchronizovaná s hlavou ďalšieho významného obchodníka s komoditami, spoločnosti Trafigura. Tretí obchodník je však prekvapivo optimistický. Výkonný riaditeľ spoločnosti Vitol tiež v rozhovore pre agentúru Bloomberg začiatkom tohto mesiaca uviedol, že očakáva, že sa globálne zásoby ropy do konca roka výrazne znížia.

Zatiaľ čo šéfovia spoločností Trafigura a Mercuria očakávajú, že najskôr sa zvýšia zásoby, skôr ako začnú klesať, uviedol šéf spoločnosti Vitol, pričom dodal, že do konca roka očakáva čerpanie asi 250 - 300 miliónov barelov.

„Obama bol školák, keď sme začali s nadzvukovými experimentmi,“ tvrdí ruský raketový inžinier
Tvorca ruského nadzvukového klzáku Avangard sa vysmial tvrdeniu Donalda Trumpa, že Rusko ukradlo túto technológiu Obamovej administratíve, pričom uviedol, že nadzvukové experimenty sa v krajine začali dávno pred jeho prezidentovaním, informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár