Nová nebezpečná aliancia Irán - Katar - Turecko - Hamas (Khaled Abu Toameh)
30 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Khaleda Abu Toameha (Gatestone Institute)


Pokračujúce zbližovanie prezidenta Palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása s Hamasom podporovaným Iránom ohrozuje vzťahy Palestínčanov s Egyptom. Egyptské médiá obnovili svoje štipľavé útoky na palestínske vedenie vo všeobecnosti, najmä na islamistické hnutie, ktoré vládne v Pásme Gazy od roku 2007.


Egyptské útoky prišli v predvečer stretnutia vodcov abbásovskej frakcie Fatah a Hamasom v Turecku . Na stretnutí, ktoré sa konalo pod záštitou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, diskutovali vodcovia Hamasu a Fatahu o spôsoboch ukončenia ich sporu a o usporiadaní dlho očakávaných prezidentských a parlamentných volieb v Palestíne.

Stretnutie Fatah-Hamas v Turecku sa uskutočnilo v kontexte Abbásovej iniciatívy na dosiahnutie palestínskej „národnej jednoty konfrontácie izraelských a amerických schém proti Palestínčanom“. Úsilie o zmierenie je tiež určené na zmarenie normalizačných dohôd medzi Izraelom a niektorými arabskými štátmi.

Egyptské útoky zamerané najmä na Hamas sú určené na vyslanie varovania Abbásovi pred vstupom do extrémistického tábora vedeného Iránom, Katarom a Tureckom. Cieľom útokov je navyše pripomenúť Abbásovi a zvyšku sveta, že Hamas, odnož Moslimského bratstva, naďalej predstavuje skutočnú hrozbu pre národnú bezpečnosť Egypta.

Svetoví lídri sa zaväzujú zastaviť ničenie Zeme
Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo patria medzi viac ako 60 krajín, ktoré sľubujú, že život vo voľnej prírode a podnebie sa stanú stredobodom plánov obnovy po Covid-19 Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Zdá sa však, že Abbás je odhodlaný ignorovať egyptské varovania a plnou rýchlosťou kráča vpred smerom k vytvoreniu spojenectva s Hamasom a jeho pánmi v Iráne, Katare a Turecku.

Abbás už poškodil vzťahy Palestínčanov s niektorými arabskými krajinami odsúdením Spojených arabských emirátov (SAE) a Bahrajnu za podpísanie mierových zmlúv s Izraelom. Abbás a jeho vyšší úradníci obvinili obe krajiny Perzského zálivu z „bodnutia Palestínčanov do chrbta“ a zrady palestínskych vecí - Jeruzalema a mešity Al-Aksá, podpísaním normalizačných dohôd s Izraelom.

Náznak narastajúcej roztržky medzi Palestínčanmi a arabským svetom vyplával na povrch 22. septembra, keď minister zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijád Malki oznámil , že Palestínčania sa na svojom aktuálnom zasadnutí rozhodli „vzdať sa“ svojho práva predsedať Rade arabskej ligy, na protest proti rozhodnutiu SAE a Bahrajnu normalizovať vzťahy s Izraelom. „Odkedy sa vo Washingtone prijalo rozhodnutie o normalizácii vzťahov, nemá žiadny účel vyvinúť ďalšie úsilie, aby sme Arabov štvali proti normalizácii, najmä preto, že nie sú politickými činiteľmi,“ poľutovaniahodne vysvetlil Malki .

Moskva reaguje na problém v Náhornom Karabachu, pričom nalieha na Arménsko a Azerbajdžan, aby zastavili boje
Rusko v nedeľu vyjadrilo hlboké znepokojenie nad náhlym vzplanutím dlhotrvajúceho napätia v spornom regióne Náhorný Karabach. Moskva je pripravená vyvinúť úsilie ako sprostredkovateľ, uviedlo ministerstvo zahraničia, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Týmto rozhodnutím sa začína proces rozvodu medzi Palestínčanmi a arabským svetom. Palestínske vedenie bojkotuje americkú administratívu od decembra 2017, keď prezident Donald Trump oznámil svoje rozhodnutie uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela. Palestínčania tiež pozastavili svoje vzťahy s Izraelom vrátane bezpečnostnej koordinácie.

Palestínčania navyše stratili podporu niekoľkých arabských krajín kvôli opakovanému odsudzovaniu arabských vlád a vodcov, ktorí chcú uzavrieť mier s Izraelom. Teraz sa ukazuje, že Palestínčania tiež smerujú k zničeniu svojich vzťahov s Egyptom kvôli Abbásovmu rozhodnutiu uzavrieť mier s Hamasom a upokojiť Irán, Turecko a Katar.

Egyptskí novinári a spisovatelia sa pripojili k zboru kritikov v arabskom svete, ktorí obviňujú palestínske vedenie z nedostatku jasnej stratégie, ktorá by slúžila záujmom Palestínčanov. Novinári a spisovatelia taktiež podnikli štipľavý útok na Hamas pre jeho účasť na terorizme a vrhnutie sa do otvorenej náruče Iránu, Turecka a Kataru.

Twitter cenzuruje ruskú agentúru RIA Novosti
Používatelia, ktorí nesledovali jej účet, ho teraz nemôžu na sociálnej sieti nájsť. Uviedol portál Gazeta.ru. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa egyptského spisovateľa Farouka Jweideha: „Palestínska otázka už nie je v popredí arabských otázok a ustúpila na medzinárodných fórach, v OSN, ba dokonca aj v Arabskej lige ...A pritom bola palestínska otázka prvou arabskou otázkou. Nikto sa teraz nestará o budúcnosť Mahmúda Abbása, pretože ho všetci  opustili.“

Jweideh považuje palestínskych vodcov za zodpovedných za „úpadok“ palestínskej otázky, najmä za konflikt medzi Fatahom a Hamasom. "Nikto nevie, ako uvažuje Mahmúd Abbás a aké sú úvahy Fatahu, Hamasu a zvyšku palestínskych frakcií ... Stav zmätku a rozpadu, ktorý postihol arabský svet, postavil vodcov Palestíny do historickej slepej uličky."

Egyptský spisovateľ Abdel Mun'em Said obvinil Turecko, Irán, Katar a Hamas z toho, že „hojne, selektívne a tragicky využívajú históriu na zavedenie vhodných politických a strategických rozhodnutí na udržanie stavu napätia, nepriateľstva a konfliktov v regióne“. Podľa Saida je cieľom štyroch strán preniknúť do arabských krajín a dosiahnuť v tomto regióne materiálne a politické zisky.

Prečo Arménsko a Azerbajdžan bojujú a aké to má dôsledky?
Napätie medzi Arménskom a Azerbajdžanom v oblasti Náhorného Karabachu spôsobilo prepuknutie jedného z európskych „zmrazených konfliktov“. Téme sa venuje The Guardian. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Egyptská editorka Basma Wahba poznamenala, že Hamas má v regióne históriu rozdúchavania konfliktov s pomocou Kataru a Turecka. „Žili sme vo veľkej ilúzii, že cieľom Hamasu je bojovať proti Izraelu za oslobodenie Jeruzalema,“ uviedla Wahba a dodala: "Je čas, aby ľudia poznali pravdu o tomto hnutí a jeho sabotážnych cieľoch v celom regióne. S podporou Kataru a Turecka má Hamas ozbrojené milície a hrá v  regióne deštruktívnu úlohu. Hamas je prítomný vo všetkých arabských krajinách. Erdogan využil vodcov Hamasu na dosiahnutie svojich cieľov v regióne a veľa členov Hamasu získalo turecké občianstvo.“

Egyptský spisovateľ Hashem al-Fahkrani v komentári k pokrytectvu a korupcii Hamasu poznamenal : "Tí, ktorí veria, že prvým cieľom Hamasu je vzoprieť sa Izraelu, sa mýlia. Jeho prvým a jediným cieľom je získať peniaze. Slogan Hamasu znie: Vernosť každému, kto platí najviac."

Al-Fakhrani hovoril o katarských hotovostných grantoch, ktoré boli Hamasu poskytnuté v minulom roku. Berúc na vedomie, že Hamas operuje pod vedením teroristickej organizácie Moslimské bratstvo, dodal: "Hamas, založený 15. decembra 1987 pod menom Hnutie islamského odporu, je jedným z krídel medzinárodnej organizácie Bratstvo. Hamas sa snaží dosiahnuť ciele organizácie bez toho, aby bral do úvahy ďalšie možnosti."

Tri deti boli zabité pri raketovom útoku neďaleko letiska v Bagdade
Iracká armáda uviedla, že v pondelok neďaleko letiska v Bagdade boli pri raketovom útoku zabité dve ženy a tri deti, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Al-Fakhrani poukázal na to, že Hamas odsúdil niektoré arabské krajiny za normalizáciu ich vzťahov s Izraelom, ignoruje však, že katarské peňažné granty, ktoré dostáva, sa do pásma Gazy dostávajú s izraelským povolením. „Katar poskytol Hamasu od roku 2012 viac ako miliardu dolárov,“ uviedol . "Katar neposkytol tieto prostriedky z humanitárneho popudu a na pomoc obyvateľom pásma Gazy. Katarčania tak pomohli Hamasu a jeho vodcom a umožnili Kataru vybudovať si v tomto regióne vplyv."

Egyptský spisovateľ Mustafa Anbar odsúdil Hamas ako „satanistické hnutie so zavádzajúcou históriou a neustálou podporou terorizmu“. Obvinil Hamas, že slúžil turecko-katarskej agende v regióne. „Deň čo deň sa škodlivé ciele a zámery Hamasu odhaľujú prostredníctvom jeho obchodovania s palestínskou otázkou s cieľom dosiahnuť nezákonné zisky na úkor palestínskeho ľudu ... Toto je agenda Turecka a Kataru - podpora terorizmu.“

Ďalší egyptský spisovateľ Isra'a Ahmed Fouad napísal, že boli odhalené skutočné ciele Hamasu: "Aj keď sa jeho vodcovia snažia obohatiť, snažia sa slúžiť tureckým ambíciám v regióne." Poznamenať, že Hamas sa dopustil mnohých zločinov proti Palestínčanom v pásme Gazy a hrozil egyptskej národnej bezpečnosti.

Rodičov počas pandémie desí hrozba straty príjmu a zatvorené školy
Pre rodičov s deťmi do 18 rokov je najväčším strašiakom opatrenie štátu s dosahom na zamestnanie a uzavretie školských zariadení. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na Slovensku realizovalo občianske združenie (OZ) Rodičia.sk v spolupráci so... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | TASR


Fouad povedal : "Bombardovanie mešity Ibn Taymiyyah v meste Rafah Hamasom bolo jedným z najohavnejších z týchto zločinov, pretože mešitu zničili raketometmi. Po tom, čo Hamas ovládol Pásmo Gazy, páchali jeho členovia vraždy, únosy a mučenie."

Fouad citoval palestínskeho bezpečnostného dôstojníka, ktorý uviedol, že vo vnútri tunelov, ktoré Hamas postavil na hraniciach Gazy s Egyptom a Izraelom, sa robia „hanebné činy“: "Okrem prevádzačských akcií sa vo vnútri tunelov praktizovali ďalšie nemorálne činy, najmä počas vlády zvrhnutého egyptského prezidenta Mohameda Morsiho ... Každý, kto sa pokúsil tieto činy odhaliť, bol Hamasom zabitý. Hamas púšťal jedovatý plyn do tunelov, aby zabil ľudí vo vnútri.  Potom tvrdil, že Izrael tunely bombardoval."

Egyptské noviny Sout Al-Omma obvinili Hamas z toho, že sa "vzdal palestínskych záujmov" a spojil sa s Katarom, ktorý nalial miliardy dolárov do jeho pokladnice. To všetko preto, aby Hamas slúžil agende Kataru a jeho cieľom v regióne.

Svet podľa šéfa slovenskej diplomacie potrebuje viac spolupráce
Svet podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nom. SaS) potrebuje viac spolupráce. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA


Dokument citoval egyptského poslanca Hammama al-Adliho, ktorý uviedol : „Hamas prijíma extrémistickú ideológiu a má blízky vzťah s Katarom, čo je podozrivý vzťah, ktorý sa odohráva v rámci podpory ozbrojených teroristických organizácií a plánovania sabotáží a teroristických operácií v niektorých arabských krajinách.“Dodal, že Hamas slúži katarskej agende výmenou za veľké finančné prostriedky.

Ďalší egyptský poslanec Mohammed Salim uviedol, že Hamas sa dostal do náručia teroristickej organizácie Muslimské bratstvo v Katare. "Hamas," dodal, "podporuje ich škodlivé ciele a plány v regióne a plány podnecovania nálad voči Egyptu a niektorým arabským krajinám s cieľom destabilizovať ich bezpečnosť“.

Keby takéto obvinenia proti Hamasu zverejnil Izrael, mnohí by ich na Západe odmietli ako „izraelskú propagandu“. Tieto obvinenia však pochádzajú z Egypta, najväčšej arabskej krajiny, ktorá má spoločné hranice s pásmom Gazy, ktorú ovláda Hamas. Egypťania sa snažia vydať poplašný signál Abbásovi a zvyšku sveta pred nebezpečenstvom spojenectva Hamas - Irán - Turecko - Katar, ktoré predstavuje hrozbu pre bezpečnosť a stabilitu na Blízkom východe. Palestínske vedenie a medzinárodné spoločenstvo sú však zjavne ľahostajní k hroziacemu nebezpečenstvu tejto najnovšej osi zla.

Khaled Abu Toameh, ocenený novinár pôsobiaci v Jeruzaleme, je členom Shillman Journalism Fellow v Gatestone Institute.

Strana Spolu vyzvala poslancov, aby nehlasovali za návrh týkajúci sa interrupcií
Predstavitelia mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš a Simona Petrík odovzdali poslancom Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) petíciu podpísanú 6 531 ľudmi. Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA