Rastúca teroristická sieť Hizballáhu v Európe
28 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Odsúdenie dvoch teroristov v neprítomnosti, s väzbami na Hizballáh za vraždu piatich izraelských turistov v Bulharsku v roku 2012 vrhlo nové svetlo na rozširujúcu sa teroristickú sieť organizácie v Európe.


Komentár Cona Coughlina, redaktora časopisu Telegraph a editora pre obranu a zahraničné veci ( gatestoneinstitute.org ).

Rozsudok, ktorý začiatkom tohto týždňa vyhlásil Špecializovaný trestný súd v bulharskej metropole Sofia, sa týka samovražedného bombového útoku na autobus, ktorý prevážal izraelských turistov 18. júla 2012. K útoku došlo na letisku v bulharskom čiernomorskom letovisku Burgas, pri ktorom zahynulo päť Izraelčanov a vodič autobusu. Bulharskí vyšetrovatelia krátko na to identifikovali dvoch hlavných podozrivých: libanonsko-austrálskeho občana Meliada Faraha a libanonsko-kanadského občana Hassana El Hajj Hassana, o ktorých tvrdili, že útok spáchali v mene Hizballáhu.

Hizballáh neustále popiera účasť na vraždách, no súd napriek tomu oboch mužov uznal vinnými z útoku a odsúdil ich na doživotné väzenie bez možnosti podmienečného prepustenia. Keďže nie je známe miesto pobytu odsúdených mužov, je nepravdepodobné, že by si tento trest odpykali. Dôkazy, ktoré priniesli bulharskí prokurátori poukazujú na to, že účasť Hizballáhu na útoku je nepopierateľná.  Tieto dôkazy boli takisto dostatočné na to aby presvedčili predstaviteľov Európskej únie, aby zaradili takzvané vojenské krídlo organizácie na teroristickú čiernu listinu.

Rozsudky navyše vrhajú nové svetlo na narastajúcu teroristickú sieť Hizballáhu v Európe, o ktorej sa americkí predstavitelia domnievajú, že je súčasťou pokusov Iránu o rozšírenie svojich globálnych teroristických schopností.

Izrael zaútočil na stanovištia Hizballáhu v Libanone
Izraelská armáda v stredu informovala o leteckých náletoch na pozorovateľské stanovištia militantnej organizácie Hizballáh v Libanone, píše agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Od Latinskej Ameriky po Afriku a Áziu

V prvých rokoch iránskej islamskej revolúcie režim obmedzil svoje teroristické aktivity hlavne na Blízky východ. Ale od 90. rokov 20. storočia Teherán postupne rozširuje svoju globálnu teroristickú sieť. Najznámejším príkladom je bombový útok na Argentínsko-Izraelskú vzájomnú asociáciu ( Argentine Israelite Mutual Association - AMIA) v Buenos Aires v roku 1994. Pri útoku zahynulo 85 ľudí a stovky boli zranení.

Dnes má Irán pod kontrolou globálnu sieť tiahnucu sa od Latinskej Ameriky, kde bol Hizballáh obvinený z účasti na lukratívnom pašovaní drog, až po Afriku a Áziu. Nedávno sa objavili nové dôkazy, ktoré naznačujú, že Hizballáh za pomoci svojich iránskych podporovateľov rozširuje svoje pole pôsobnosti do srdca Európy.

Podľa Nathana Salesa, protiteroristického koordinátora amerického ministerstva zahraničia, si Hizballáh neustále buduje zásoby zbraní v Európe s cieľom pripraviť sa na budúce teroristické činy, ktoré by mohol Teherán nariadiť. Vo svojom videokonferenčnom vystúpení na pôde amerického židovského výboru začiatkom tohto mesiaca Sales varoval, že nedávne správy amerických spravodajských služieb preukázali, že Hizballáh skladuje zbrane v krajinách po celej Európe.

Medzi zásobami zbraní sa dajú nájsť aj zásoby dusičnanu amónneho, rovnakého materiálu, ktorý mal na svedomí ničivú explóziu v bejrútskom prístave minulý mesiac. Vyhlásil, že zbrojenie Hizballáhu v Európe predstavuje „jasné a súčasné nebezpečenstvo pre USA“ a ich spojencov. Sales ďalej uviedol, že správy amerických spravodajských služieb ukázali, že Hizballáh mal zbrane schované v Belgicku, Francúzsku, Grécku, Taliansku, Španielsku a Švajčiarsku. Našťastie boli „významné“ zásoby dusičnanu amónneho objavené alebo zničené vo Francúzsku, Grécku a Taliansku.

Hizballáh ani Sýria sa na vražde libanonského expremiéra údajne nepodieľali
Neexistujú nijaké dôkazy, že by do bombového útoku z roku 2005, pri ktorom zahynul bývalý libanonský premiér Rafík Harírí, bolo zapojené vedenie Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh či sýrska vláda. Vyhlásil to počas utorňajšieho čítania... Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | TASR


„Máme dôvod sa domnievať, že táto činnosť stále prebieha,“ uviedol Sales. "Prečo by Hizballáh zhromažďoval na európskej pôde dusičnan amónny? Odpoveď je jasná. Môže viesť veľké teroristické útoky, kedykoľvek to jeho páni v Teheráne považujú za potrebné."
Hizaballáh a Nová IRA

Ďalšie dôkazy o rozširovaní teroristickej prítomnosti Hizballáhu v Európe sa objavili v Írsku, kde bolo minulý mesiac zatknutých na základe obvinení z terorizmu desať členov írskej disidentskej skupiny známej ako Nová IRA (NIRA). Obvinení sa mali stretnúť s predstaviteľmi Hizballáhu na iránskom veľvyslanectve v Dubline.

Tajná operácia uskutočnená britskými a írskymi bezpečnostnými silami zistila, že skupina sa pokúša získať zbrane iránskej výroby na to, aby ich použila proti britským bezpečnostným silám. Medzi desiatimi ľuďmi obvinenými z rôznych teroristických činov je aj palestínsky aktivista Dr. Issam Hijjawi Bassalat, ktorý vycestoval do Írska na prednášku o palestínskych územiach.

Dvaja prívrženci NIRA, ktorí boli počas operácie zatknutí, sa údajne zúčastnili na spomienkovej udalosti na iránskom veľvyslanectve v Dubline, ktorá sa konala po smrti Qassema Soleimaniho, vedúcej osobnosti v oblasti terorizmu.

V čase, keď sa zvyšuje napätie medzi Iránom a Západom v súvislosti s kontroverzným teheránskym jadrovým programom, by rozšírenie teroristických operácií Hizballáhu v Európe malo byť určite hlavným dôvodom na obavy. Irán sa koniec koncov často uchyľoval k terorizmu, aby vyvinul tlak na svojich protivníkov a Európa je zjavným cieľom budúcich iránskych teroristických útokov.

USA obviňujú Hizballáh zo skladovania zbraní a dusičnanu amónneho v celej Európe
Nathan Sales, z ministerstva zahraničných vecí USA, uviedol, že skupina „predstavuje jasné a prítomné nebezpečenstvo pre USA“, a vyzýva Európu, aby zaujala prísnejší postoj Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka