Hizballáh ani Sýria sa na vražde libanonského expremiéra údajne nepodieľali
18 | 08 | 2020 I TASR

Neexistujú nijaké dôkazy, že by do bombového útoku z roku 2005, pri ktorom zahynul bývalý libanonský premiér Rafík Harírí, bolo zapojené vedenie Iránom podporovaného šiitského hnutia Hizballáh či sýrska vláda. Vyhlásil to počas utorňajšieho čítania 2600-stranového verdiktu v holandskom Leidschendame sudca Osobitného tribunálu pre Libanon (STL), informuje agentúra Reuters.


"Súd sa domnieva, že Sýria a Hizballáh mohli mať motívy na eliminovanie pána Harírího a jeho možných spojencov, no neexistujú nijaké dôkazy, že by bolo vedenie Hizballáhu akokoľvek zapojené do vraždy pána Harírího a neexistujú ani priame dôkazy o zapojení Sýrie," povedal sudca David Re.

Osobitný súd rozhoduje v kauze vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího a ďalších 22 osôb, ktorí zahynuli 14. februára 2005 pri bombovom útoku v Bejrúte. Súdny proces so štyrmi prívržencami hnutia Hizballáh obvinenými zo zosnovania sektárskej vraždy Rafíka Harírího a ďalších 22 ľudí sa začal 16. januára 2014 a vypočúvania trvali 415 dní. Vypočutých bolo 297 svedkov. Proces sa začal v neprítomnosti obvinených, pretože Hizballáh ich nemieni súdu vydať.

Moskva je pobúrená! V ruskom diplomatickom aute v Haagu našli cudzie sledovacie zariadenie
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok vyjadrilo svoje pobúrenie po tom, čo bolo nájdené sledovacie zariadenie v ruskom vojenskom aute v Haagu, domove holandskej vlády a Medzinárodného súdneho dvora, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Počas samovražedného atentátu v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút pred päťhviezdičkovým hotelom, ktorého budovu výbuch značne poškodil, utrpelo zranenia ďalších 226 ľudí. Tento útok vyvolal v Libanone obrovské protesty. Bezpečnostná rada OSN 7. apríla 2005 jednomyseľne schválila rezolúciu o medzinárodnom vyšetrovaní okolností atentátu a v roku 2007 zriadila na tento účel osobitný trestný tribunál v meste Leidschendam neďaleko holandského Haagu.

Rafík Harírí stál na čele libanonskej vlády takmer po celé obdobie od skončenia občianskej vojny, ktorá ničila krajinu v rokoch 1975-90. Funkciu opustil v októbri 2004, odvtedy bol v opozícii. Vynesenie verdiktu sa odložilo o desať dní pre katastrofálny výbuch, ku ktorému došlo pred dvoma týždňami v prístave v Bejrúte a zahynulo pri ňom najmenej 170 ľudí.

Donald Trump v slzách! Za smrť jeho mladšieho brata môže hrozivý pád a krvácanie do mozgu
Americký prezident Donald Trump (73) sa utápa v žiali! V sobotu večer zomrel jeho mladší brat Robert († 71), informuje portál Aha! Čítať ďalej
18 | 08 | 2020 | Timotej Dudka