Trumpov agresívny výstup pripomenul svetu, prečo bola založená OSN - aby zabránila budúcim vojnám (Finian Cunningham)
25 | 09 | 2020 I Diana Zaťková
Komentár Finiana Cunninghama (RT)


Trumpov prejav v OSN prekypoval sťažnosťami a útokmi na Čínu. No prezident sa nezabudol pochváliť, že USA „plnia osud mierotvorcu“ s najväčšou armádou na svete. Mier pred hlavňou americkej zbrane.


Prejav amerického prezidenta bol nahnevaný, strohý a krutý a predniesol ho bodavým staccatovým hlasom. Stačilo mu iba sedem minút aby sa dostal od pranierovania Číny a jej zodpovednosti za „rozpútanie“ pandémie na celom svete, až k domnelým mierovým dohodám na Blízkom východe sprostredkovaným jeho administratívou. Popri tom sa Trump  ešte zaradoval z toho, aké majú USA najpokročilejšie zbrane na svete, ktoré „vďaka Bohu ... nikdy nemusíme používať.“ Znelo to skôr ako hrozba.


Trumpove výroky boli ukážkou obvyklej narcistickej „americkej výnimočnosti“, ktorú svet od vodcov USA očakáva a pohŕda ňou. Ale pri tejto príležitosti to bolo ešte drzejšie a nacionalistickejšie. Bol to bezprecedentný prejav agresie voči Číne na základe falošných obvinení. Trump sa vo svojom prejave v OSN opäť provokatívne zmienil o „čínskom víruse“ a obvinil Peking zo zámerného infikovania sveta.


"V prvých dňoch šírenia vírusu Čína obmedzila cestovanie na domácom území ale umožnila lietadlám opustiť ... a nakaziť svet ... Organizácia Spojených národov musí niesť zodpovednosť za Čínu, za ich činy," uviedol Trump.





Pompeo obvinil Čínu, že chce prepísať Bibliu
Americký minister zahraničia Mike Pompeo v utorok počas virtuálneho summitu Hodnoty voličov 2020 v Číne napadol ateistickú komunistickú stranu v Číne za prenasledovanie kresťanov a snahu prepísať Bibliu tak, aby prispôsobila kresťanskú doktrínu... Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Jeho požiadavka, aby OSN vzala čínsku vládu na zodpovednosť za údajné šírenie „moru“, ktorý od začiatku tohto roka zabil takmer milión ľudí na celom svete, predstavuje americké ultimátum pre konfrontáciu s Pekingom. Konfrontácia založená na falošných tvrdeniach o pôvode choroby a protičínskom sprisahaní, o údajnom utajovaní faktov Svetovou zdravotníckou organizáciou, čo Trump a jeho pomocníci divoko propagujú.

Neohrozené atribúty Trumpovej vlády proti Číne v posledných mesiacoch sú zjavným rozptýlením od jej vlastného hrubého zaobchádzania s pandémiou, kde počet obetí USA na túto chorobu predstavuje takmer 20 percent obetí celého sveta. Napriek tomu, že má iba štyri percentá svetovej populácie.

Obetný baránok - Čína slúži tiež ako náhrada za základné sťažnosti USA na ekonomickú rivalitu a klesajúcu moc proti rastúcej moci Číne. Trumpova protičínska fixácia ľahkomyseľne vedie svet do novej studenej vojny, v ktorej sa napätie a medzinárodné vzťahy prekrútili a polarizovali v duchu nulového súčtu.

Prvá letka amerických vesmírnych síl pristála v Perzskom zálive
Vášnivý projekt prezidenta Donalda Trumpa, americké vesmírne sily, uskutočnil svoje prvé nasadenie mimo americkej pôdy, avšak nie na nejakú mimozemskú planétu, ale do malého katarského národa v Perzskom zálive, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Iba pár minút pred Trumpovým prejavom šéf OSN Antonio Guterres otvoril 75. valné zhromaždenie svetového orgánu apelom na spoluprácu medzi USA a Čínou, aby sa zabránilo novej studenej vojne. "Ideme veľmi nebezpečným smerom," uviedol. "Náš svet si nemôže dovoliť budúcnosť, kde sa dve najväčšie ekonomiky rozdelia." Povedal, že svet čelí „okamihu z roku 1945“.

Následné prejavy rôznych svetových lídrov boli vopred zaznamenané kvôli tomu, že zasadanie OSN sa konalo na diaľku, aby sa zabránilo rizikám pre verejné zdravie spôsobeným koronavírusom. No aj keby boli všetci prítomní môžeme pochybovať, že by Trump zmenil svoju tirádu z obavy z medzinárodného ohlasu. Ako by mohol? Prečo by to robil? Trumpovým cieľom pri vystúpení v OSN bolo znepriateliť si Čínu, pretože to je podstatou jeho ideológie „America First“. Je to americký nacionalizmus na steroidoch.

Kontrast s prejavom čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga už nemohol byť výraznejší. Jeho prejav bol prednesený po Trumpovom vystúpení. Xi hovoril pokojným a štátnickým tónom. Apeloval na medzinárodnú spoluprácu, hovoril o svete patriacom do „jednej rodiny“ a požadoval riešenia „win-win“. Jeho prejav bol veľkodušný a bratský, vhodný pre organizáciu, ktorá je založená na spoločnej ľudskosti a nie agresii. Nechválil sa čínskou vojenskou zdatnosťou. Peking nemá v úmysle bojovať v „studenej alebo horúcej vojne s ktoroukoľvek krajinou,“ uviedol a dodal: „Čína je najväčšou rozvojovou krajinou na svete ... zaviazanou k mierovému, otvorenému, kooperatívnemu a spoločnému rozvoju.“

Venezuela označila americké sankcie proti Madurovi a Iránu za akt "agresie"
23 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Čínsky vodca nespomenul USA menovite, ale je pozoruhodné, že Xi opakovane pripomínal, prečo pred 75 rokmi po porážke fašizmu vznikla OSN. Vystúpili dvaja vodcovia. Jeden sa tešil na budúcnosť s progresívnou a mierovou víziou, zatiaľ čo druhý - Donald Trump - znel, akoby sa vrátil, aby sa dusil trpkým popolom vojny pred siedmimi desaťročiami.

Svet skutočne smeruje nebezpečným smerom, ako napríklad Trump a jeho toxická politika agresie a americkej výnimočnosti (rasizmu). Ale možno s vodcami ako Xi môže svet prekonať toxicitu. A mimochodom, Joe Biden by sotva urobil veľký rozdiel. Je to iba rozdiel v štýle, nie v substancii. Nejde iba o jednotlivca Trumpa, hoci je protivný. Ide o americkú moc a o to, ako vo svete funguje - jednostranne a násilne.
Finian Cunningham je ocenený novinár. Vyše 25 rokov pracoval ako pomocný redaktor a spisovateľ v The Mirror, Irish Times, Irish Independent a Britain's Independent.


Šialený čin: Otec piatich dievčatiek rozpáral manželke brucho aby zistil, či čaká chlapca!
Skutok ako zo zlého hororu spáchal uplynulý víkend muž, médiám známy len pod menom Pannalal. Otec piatich dievčatiek rozrezal manželke (35) brucho iba pre to, že chcel túžobne zistiť, či jeho šieste dieťa bude konečne chlapec! Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.