Prvá letka amerických vesmírnych síl pristála v Perzskom zálive
24 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Vášnivý projekt prezidenta Donalda Trumpa, americké vesmírne sily, uskutočnil svoje prvé nasadenie mimo americkej pôdy, avšak nie na nejakú mimozemskú planétu, ale do malého katarského národa v Perzskom zálive, informuje portál RT.


Letka s 20 príslušníkmi dorazila na leteckú základňu Al-Udeid, ktorá sa nachádza v púšti na juhozápad od katarskej metropoly Dauhá, informoval o tom plukovník Todd Benson koncom augusta.

Vesmírne sily zverejnili na Twitteri video, ktoré ukazuje ich slávnostný sľub, ktorý sa konal začiatkom septembra. Vojaci boli natočení, ako recitujú svoje prísahy na pozadí veľkých satelitných antén.



Katarská jednotka bude mať za úlohu prevádzkovať satelity, monitorovať nepriateľské sily a predchádzať konfliktom vo vesmíre, zdôraznil Benson s tým, že k „základným vesmírnym operátorom“ sa neskôr pripojí viac letcov.

USA hrajú s Kurdmi v Sýrii "bezohľadné hry", tvrdí Lavrov
USA uskutočňujú „veľmi bezohľadné“ kroky v Sýrii a riskujú výbuch celého Blízkeho východu, tvrdí Lavrov Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Zdá sa, že príchod vesmírnych síl do Perzského zálivu je v súlade s pretrvávajúcim konfliktom Washingtonu s Iránom, ktorý začiatkom tohto roku vyniesol na obežnú dráhu malý satelit. Tento krok sa veľmi dotkol Washingtonu, pričom ho označil za ďalší dôkaz toho, že Teherán rozvíja svoje raketové kapacity tak, aby ohrozoval svojich susedov.

„Začíname vidieť ďalšie národy, ktoré sú mimoriadne agresívne pri príprave na rozšírenie konfliktu do vesmíru,“ uviedol Benson pre agentúru AP bez toho, aby menoval konkrétne krajiny. „Musíme byť schopní konkurovať, brániť a chrániť všetky svoje národné záujmy.“

Vesmírne sily boli oficiálne založené aktom Kongresu z decembra 2019 v nadväznosti na Trumpovu iniciatívu zameranú na zaistenie slobody operácií USA vo vesmíre a zabránenie možnej agresii. S rozpočtom 15,4 miliárd dolárov prideleným v roku 2021 zostáva nová sila najmenej financovanou vetvou americkej armády, ale už tlačí na ďalšie financovanie.

Rusko chce pri obrane hraníc pritvrdiť
Rusko už nemá chuť žartovať s narušiteľmi svojich výsostných oblastí. Jasným „ruským signálom“ má byť bombardovanie v smere kurzu narušiteľa. Uviedol portál Sovetov.su. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič